עקב המחסור הקשה ברופאים בישראל, מיעוט התקנים ללימודי רפואה בארץ והקושי הגדול להתקבל ללימודי רפואה באוניברסיטאות בישראל, סטודנטים רבים נאלצים לשקול לימודי רפואה בחו”ל, בעיקר במדינות במרכז ובמזרח אירופה. בכל שנה, כ- 1,000 סטודנטים ישראלים יוצאים ללימודים באחת מהאוניברסיטאות בחו”ל המאושרות על ידי משרד הבריאות הישראלי.
לימודי רפואה בחו”ל אינם דבר פשוט, וחשוב להכיר מספר ארגונים המסייעים לסטודנטים הלומדים רפואה, רפואת שיניים או רפואה וטרינרית בחו”ל.
AIMS Overseas
הארגון החשוב ביותר התומך בסטודנטים הלומדים בחו”ל הוא AIMS Overseas – Association of Israeli Medical Students Overseas (או בקיצור פשוט AIMS). הארגון נוסד בשנת 2021 על ידי סטודנטים שלמדו בעצמם רפואה בחו”ל. הוא מורכב מ- 40 קהילות של סטודנטים ישראלים לרפואה ב-14 מדינות ברחבי העולם.
מטרתו לסייע לסטודנטים שלומדים רפואה בחו”ל, בעיקר בכל הקשור לשמירה על זכויותיהם בעת הלימודים בחו”ל, עידוד חזרתם לארץ, ושילובם המוצלח במערך הרפואה בישראל. הארגון פועל בעזרת שיתוף פעולה עם משרדי הממשלה, ההסתדרות הרפואית וקופות החולים השונות, ומעודד יוזמות חקיקה בכנסת בכל הקשור לסיוע להכשרה וקליטה של סטודנטים הלומדים רפואה בחו”ל. בנוסף, AIMS מקיים כנסים, קורסים, וובינרים (webinars) וימי עיון בנושאים רלוונטיים לסטודנטים מחו”ל, כגון ביצוע סבבים קליניים בארץ במהלך הלימודים בחו”ל ורישום למבחן הרישוי הישראלי לרפואה ולסטאז’ בארץ.

בשנת 2024, הארגון היה פעיל במיוחד וקידם בין היתר את המתווה לקליטה של סטודנטים ישראלים מחו”ל ששירתו במילואים בצו 8 לאחר ה 7.10 למוסדות לימוד בארץ, השיג ללומדים בחו”ל זיכוי על דמי הביטוח הלאומי לשנים 2022-2023, ועבד יחד עם משרד הבריאות להשיג תקציב של 3 מיליון ₪ לסבסוד הסבבים הקליניים בישראל ולהקמת תוכנית אופקים (ראה המשך).
לארגון עמוד פייסבוק ואינסטגרם מעולים, בהם הם מעלים עדכונים על פעילותם השוטפת והודעות חשובות ללומדים בחו”ל. יש להם גם קבוצת פייסבוק בו בה תוכלו לשאול שאלות, לקבל טיפים, ולשתף חוויות על הלימודים בחו”ל.
בסוף 2024, AIMS השיקו אתר חדש המיועד לסטודנטים ולמועמדים לרפואה בחו”ל. מומלץ מאוד להירשם אליו, על מנת לקבל מידע אודות סבבים קליניים, מבחני רישוי, מפגשים עם בכירי מערכת הבריאות בישראל, ימי עיון וכנסים, הטבות, מלגות ורפורמות חקיקה.
משרד הבריאות – תוכנית אופקים
תוכנית “אופקים” היא יוזמה של משרד הבריאות המסייעת לסטודנטים הלומדים רפואה בחו”ל לממן את לימודיהם. התוכנית מציעה הלוואות של עד 360,000 ₪ מהמדינה, המשמשות למימון שכר לימוד ועלויות מחיה בחו”ל (החל משנת הלימודים השנייה). עבור סטודנטים שחוזרים בסיום הלימודים לארץ ומבצעים סטאז’ בישראל, ההלוואות אינן נושאות ריבית. יתרה מזו, חלק מההלוואה (עד כדי 100%!) יכול להפוך למענק, במידה ומקבל ההלוואה בוחר לבצע התמחות באחד מבתי חולים והתחומים שנדרשים על ידי משרד הבריאות.
משתתפי התוכנית נהנים גם מקשרים מקצועיים, ליווי וסיוע במהלך הלימודים, וכן מתכנים מקצועיים, וובינרים וכנסים וירטואליים, שיסייעו להם להשתלב במערכת הבריאות הישראלית בסוף התואר.
קהילות יהודיות מקומיות ובתי חב”ד
בערים רבות באירופה, ישנם קהילות יהודיות מקומיות האוהבות מאוד לארח ולעזור לסטודנטים ישראלים הלומדים בחו”ל. ראוי לציין את בתי חב”ד, שלרוב מציעים ארוחות שישי וחג, חדרי לימוד, ולעיתים אף מלגות קטנות לסטודנטים הלומדים בעיר. להלן כמה דוגמאות לקהילות וארגונים יהודיים הרלוונטיים לסטודנטים הלומדים בחו”ל-
- קאונס ליטא – בעיר קאונס שבליטא תוכלו למצוא קהילה גדולה מאוד של סטודנטים ישראלים הלומדים רפואה, רפואת שיניים, וטרינריה, ופיזיותרפיה באוניברסיטת LSMU. בעיר קאונס ישנם שני מוסדות התומכים בקהילה היהודית. הגדול מבניהם הוא המרכז היהודי, המציע מועדון חברתי לסטודנטים עם מגוון פעילויות הווי, תרבות ופנאי שונות לאורך כל השנה. במועדון פועלת גם מסעדה בשרית כשרה, ובה הסטודנטים מתארחים בשבתות וחגים. בנוסף, סטודנטים יכולים להתארח בבית חב”ד – המציע אוכל כשר, ארוחות שבת, שיעורי דת ופעילויות בחגים.
- בודפשט הונגריה – בבודפשט, עיר הבירה של הונגריה, לומדת קהילה גדולה של סטודנטים ישראלים באוניברסיטת סמלווייס ובאוניברסיטה לרפואה ווטרינרית. בבודפשט נמצאת אחת הקהילות היהודיות הגדולות באירופה, בת יותר מ- 80,000 תושבים. בעיר פועלים 16 בתי כנסת, כולל בית הכנסת ברחוב דוהאני, שהוא בית הכנסת הגדול באירופה. ברובע היהודי העתיק ניתן למצוא את בית חב”ד הגדול של העיר, שמקיים ארוחות שישי וחגים לסטודנטים הישראלים (בנפרד מהתיירים הרבים שמבקרים בבודפשט).
- פראג צ’כיה – בפראג, עיר הבירה של צ’כיה, ניתן למצוא סטודנטים ישראלים בשלושת הפקולטות השונות של אוניברסיטת צ’ארלס. בפראג קהילה יהודית פעילה ביותר, המונה כ- 1,500 תושבים. הקהילה מפעילה מספר בתי כנסת, מסעדות כשרות, בתי ספר, ואפילו מוזאון יהודי. במרכז העיר ניתן למצוא בית חב”ד גדול, המפעיל מכולת קטנה ומסעדה כשרה. הקהילה מארגנת אירועי תרבות וחינוך רבים לאורך השנה, וכמו כן מפעילה פרויקט מעקב וטיפול באירועי אנטישמיות (Project Mantic).

אגודות סטודנטים באוניברסיטאות השונות
בכל אוניברסיטה בחו”ל, ישנה אגודה לסטודנטים הבינלאומיים הלומדים באוניברסיטה. אגודות הסטודנטים מארגנת אירועים חברתיים לאורך השנה, ולרוב גם אירועי היכרות והתאקלמות מיוחדים לסטודנטים החדשים באוניברסיטה. כמו כן, הן פועלות מול האוניברסיטה כדי לייצג את זכויותיהם של הסטודנטים הבינלאומיים באוניברסיטה. ראוי לציין שישנן אוניברסיטאות בהן קיימת קהילה ישראלית גדולה במיוחד, ואפילו אגודת סטודנטים ישראלית, הדואגת ספציפית לזכויותיהם של הסטודנטים הישראלים, כמו באוניברסיטת סמלווייס.