בחינת הרישוי ברפואה הישראלי היא שלב הכרחי בדרך להשתלבות במערכת הבריאות הישראלית כרופא מוסמך. להלן כל המידע שחשוב לדעת על הבחינה, מועדים, מבנה הבחינה, אפשרויות השפה, התשלום ודרכי הלימוד.
מי צריך לעבור את בחינת הרישוי ברפואה הישראלי?
כל בוגר של לימודי רפואה בחו”ל שרוצה להתקבל לשנת הסטאז’ בארץ, חייב לעבור את מבחן הרישוי הממשלתי לרפואה. סטודנטים הלומדים בחו”ל רשאים להחליף את מבחן הרישוי הישראלי לרפואה במבחן הרישוי האמריקאי (ה-USMLE). רק לאחר מעבר המבחן הממשלתי (או ה USMLE) וביצוע שנת סטאז’, ניתן לקבל רישיון לעבוד כרופא במדינת ישראל.
האם כל מי שלמד בחו”ל רפואה יכול להיבחן בבחינת הרישוי?
לא. בשנת 2019, משרד הבריאות קידם יוזמה (הקרויה לא פעם “רפורמת יציב”) שבמסגרתה נבדקה איכות ההוראה באוניברסיטאות השונות בחו”ל. כתוצאה מהבדיקה, אוניברסיטאות רבות (בעיקר במולדובה, אוקראינה, רוסיה, גיאורגיה, וארמניה) כבר לא מאושרות על ידי משרד הבריאות. לעומתם, האוניברסיטאות במדינות כמו צ’כיה, הונגריה, ליטא, פולין (ועוד כמה ספציפיות כמו בזאגרב, סנט פטרסבורג, מוסקבה, וקלוז נפוקה) מאושרות על ידי משרד הבריאות. סטודנטים אשר בוחרים ללמוד באוניברסיטאות שאינן מאושרות על ידי משרד הבריאות, לא וכלו לגשת לבחינת הרישוי הממשלתית הישראלית בסוף לימודיהם בחו”ל, ולכן לא יוכלו לעבוד כרופאים במדינת ישראל.

מבנה הבחינה
הבחינה כוללת 210 שאלות רב-ברירה המחולקות לחמישה תחומים רפואיים: רפואה פנימית: 60 שאלות, כירורגיה: 50 שאלות, רפואת ילדים: 50 שאלות, יילוד וגניקולוגיה: 30 שאלות, פסיכיאטריה: 20 שאלות.
שפת הבחינה
הבחינה זמינה בארבע שפות: עברית, אנגלית, רוסית וערבית.
מהו ציון עובר בבחינת הרישוי?
ציון עובר מוגדר כ-60. נבחנים שמקבלים בין 55 ל-59 יכולים להגיש ערעור על תוצאות הבחינה.
תוצאות הבחינה מתפרסמות תוך 60 יום מהמועד שבו אישרה ועדת הבחינה את התוצאות.
מה קורה אם נכשלים?
נכון להיום, ניתן להיבחן כמה פעמים שרוצים במבחן הרישוי הישראלי. נבחנים שנכשלו יותר מ-10 פעמים בבחינת הרישוי, או שעברו 5 שנים ממועד זכאותם להיבחן (כלומר מסיום לימודיהם) ועדיין לא עברו את הבחינה, יידרשו לעבור קורס הכנה לבחינת הרישוי, כתנאי לכך שיוכלו לגשת להיבחן.
מתי מתקיימת בחינת הרישוי?
בדרך כלל, מתקיימים שני מועדים בשנה – מועד סתיו מתקיים בין החודשים ינואר-פברואר, ומועד אביב מתקיים בין החודשים יוני-יולי.
איך ניתן ללמוד לקראת הבחינה?
- סילבוסים וספרי עזר – באתר משרד הבריאות ישנם סילבוסים וספרי עזר שיכולים לסייע בהכנה לבחינה. כמו כן ניתן להיעזר במבחנים רשמיים שפורסמו משנים קודמות.
- קורס הכנה של שיבא – תל השומר – קורסהמתקיים באופן פרונטלי ונמשך חצי שנה (לרוב מתחיל בחודש אוקטובר). בסוף הקורס נערך מבחן מסכם הכולל 100 שאלות (20 שאלות בכל אחד מחמשת נושאי מבחן הרישוי), כאשר ציון עובר הוא 60. לאחר סיום הקורס, תלמידים רשאים להיבחן במבחן מגן, שבו הציון העובר הוא 62. למי שעובר את המגן, תתווספנה נקודות בונוס לציון בבחינת הרישוי הממשלתית, בשיעור של 8% מציון המגן (לדוגמה, ציון 65 במגן מעניק 5 נקודות בונוס בבחינת הרישוי).
- אתר Dr. Mada – אתר ייעודילמבחן הרישוי הישראלי, הכולל מאגר שאלות עצום לתרגול לפי פרקים בספרים הרשמיים הרלוונטיים לבחינה, ושחזורים רבים של בחינות הרישוי (משנת 2010).

איך נרשמים למבחן?
ניתן להירשם לבחינה דרך אתר ההסתדרות הרפואית. עלות הבחינה היא 658 ₪. לרוב ניתן להירשם לבחינה בין חודש לחודשיים לפני המועד שלה.
בוגרי אילו מדינות משיגים אחוזי מעבר גבוהים במבחן הרישוי?
קיימים הבדלים בתוצאות ובאחוזי המעבר של בוגרים, בתלות במדינה שבה למדו את לימודי הרפואה. ניתן לראות את אחוזי המעבר של מבחן הרישוי מפולגים לפי מדינות שבהן למדו הנבחנים באתר משרד הבריאות. מתוך המדינות המאושרות ללימודי רפואה בחו”ל לאחר רפורמת יציב, אחוזי המעבר הגבוהים יותר נמצאים בירדן, הונגריה, גרמניה, פולין, וצ’כיה. יש לשים לב שנתונים אלה לא משקפים את כל הרופאים החוזרים לארץ לאחר לימודים בחו”ל, משום שסטודנטים רבים הבוחרים ללמוד בחו”ל מעדיפים להיבחן במבחן ה- USMLE (מבחן הרישוי האמריקאי) שבעצם מחליף את מבחן הרישוי הישראלי.
האם תלמידים שלומדים בארץ גם חייבים לעבור את מבחן הרישוי?
כן, אבל באופן קצת שונה. בשנתיים האחרונות ללימודיהם, סטודנטים הלומדים באוניברסיטאות בארץ נבחנים במבחנים ארציים בגניקולוגיה, פסיכיאטריה, רפואה פנימית, רפואת ילדים וכירורגיה. התוכן והסילבוסים של המבחנים הארציים ללומדים בארץ דומים מאוד לאלו של מבחן הרישוי לחוזרים מלימודים בחו”ל. ההבדל המשמעותי היחיד הוא שעבור סטודנטים הלומדים בחו”ל, מדובר במבחן אחד מאסיבי הכולל את כל חמשת המקצועות, ועבור תלמידים הלומדים בארץ, מדובר בחמישה מבחנים שונים הנפרסים לאורך השנתיים האחרונות של לימודיהם.
מה עדיף – USMLE או מבחן הרישוי הישראלי?
כאמור, סטודנטים הלומדים בחו”ל רשאים להחליף את מבחן הרישוי הישראלי לרפואה במבחן הרישוי האמריקאי (ה- USMLE). מה עדיף? תלוי מאוד בתלמיד. כתבנו עבורכם מאמר שלם המשווה את ה- USMLE למבחן הרישוי הישראלי – ומפרט את היתרונות וחסרונות של כל מבחן.