המסלול התלת-שנתי בצפת: הדרך הבטוחה ביותר לקיצור זמן הלימודים בחו”ל

המסלול התלת-שנתי בצפת מופעל על ידי הפקולטה לרפואה ע”ש עזריאלי של אוניברסיטת בר-אילן. מטרת התוכנית היא לגשר בין הכשרה ראשונית של רופאים ישראלים בחו”ל, עם הכשרה קלינית שלהם בארץ. התוכנית קולטת בסביבות 35 תלמידים ישראלים כל שנה, לאחר שסיימו בהצלחה 3 שנים פרה-קליניות של לימודי רפואה בחו”ל.

התוכנית מתקיימת בצפת – בקמפוס של אוניברסיטת בר אילן במרכז צפת, הנמצא 10 דקות נסיעה בתחבורה ציבורית מהמרכז הרפואי זיו. בבית החולים הממשלתי זיו ישנם כ- 300 מיטות אשפוז, והוא משרת את תושבי הגליל העליון ורמת הגולן. קיימת תוכנית להרחבה של בית החולים, אשר במסגרתה מספר מיטות האשפוז יגדל לכ- 700 מיטות.


יתרונות התוכנית

  • קיצור השהות בחו”ל – חזרה לארץ, למשפחה, לחברים, לבני זוג, ולמזג האוויר הישראלי (בכל זאת, צפת יותר חמה מהונגריה או ליטא).
  • סבבים קליניים בישראל – להכיר את מערכת הבריאות הישראלית מבפנים, את צורת הטיפול והמכשור שיש בארץ. כמו כן, המטופלים דוברים עברית (ולא צ’כית או הונגרית).
  • שכר לימוד – שכר הלימוד עבור השנים הקליניות הוא כמו שכר הלימוד לתואר שני בארץ. נכון לשנת 2024, מדובר ב-15,748 ₪ לשנה, הרבה יותר זול משנת לימודים בחו”ל – שלרוב עולה לפחות 12 אלף אירו (45 אלף ₪).

תנאי הקבלה לתוכנית

כדי להתקבל לתוכנית, יש לעמוד במספר דרישות בסיסיות:

  1. בגרות מלאה
  2. ציון פסיכומטרי מעל 600.

מועמדים שנבחנו בבחינה פסיכומטרית בשפה שאינה עברית או למדו בתיכון ששפת ההוראה בו אינה עברית נדרשים לציון של לפחות 120 במבחן יע”ל (בחינת ידע בעברית).

  • עמידה בקורסי חובה ורשות במהלך שלוש השנים הראשונות ללימודים בחול בציון עובר.
  • מעבר של מבחן ידע – מבחן הכולל נושאים הנלמדים בשנתיים הראשונות בבי”ס לרפואה. ראו הסבר למטה.
  • מעבר מוצלח של ראיון קבלה ומבחן שאו”ל (שאלון אישיות). ככל הנראה, מבחני האישיות מקבלים את הדגש הרב ביותר בעת ההחלטה אם לקבל את התלמיד ללימודים בפקולטה או לא. ראו פירוט למטה.

עלות תהליך הרישום – שכר רישום לאוניברסיטה (בסביבות 500 ₪) + שכר רישום למבחן הידע (400 ₪).


תהליך הקבלה

הרישום לתוכנית נעשה בין 1 במאי לאמצע יולי, לקראת סוף השנה השנייה של התלמיד הלומד רפואה בחו”ל. לא ניתן להירשם בסוף השנה השלישית.

הקבלה לתוכנית מורכבת משלושה שלבים עיקריים:

1. מיון ראשוני: בגרות מלאה, וציון פסיכומטרי מעל 600

2. מבחן ידע – נושאי המבחן כוללים פיזיולוגיה, ביוכימיה ואנטומיה. הבחינה מתקיימת לרוב בתחילת אוגוסט, במתכונת רב-ברירה, וכוללת 60 שאלות. אורכה כשעה וחצי. ציון עובר (60 ומעלה) הוא תנאי להמשך התהליך. ניתן לראות סילבוס מפורט וכמה שאלות לדוגמא באתר האוניברסיטה.

3. הערכה אישיותית – ראיונות אישיים ומבחן שאו”ל, שבדרך כלל מתקיימים כמה ימים לאחר מבחן הידע.

במבחן שאו”ל מוערכים חמישה ממדי אישיות: מוחצנות, נועם הליכות, מצפוניות, יציבות רגשית ופתיחות מחשבתית. השאלון מורכב מזוגות משפטים, המתארים דרכים שבהן בני אדם עשויים לחשוב, להרגיש ולהתנהג. בכל פעם, מוצג זוג משפטים על מסך. על הנבחנים לקרוא את שני המשפטים בעיון, ולבחור את המשפט שמתאר אותם טוב יותר. הזמן המוקצב להשלמת השאלון הוא 60 דקות, והוא בדרך כלל מספיק (רוב הנבחנים מסיימים את השאלון בחצי הזמן). אפשר להיבחן בשפה העברית, בשפה הערבית או בשפה האנגלית. לכל הנבחנים יחושב ציון כללי הנע בין 150 ל- 250. הציון של כל נבחן הוא ציון יחסי, והוא מחושב ביחס לציוני שאר הנבחנים. לפיכך ציון נמוך אינו מעיד על חוסר התאמה לתפקיד כלשהו, אלא רק על דירוג נמוך ביחס לנבחנים אחרים.

בנוסף למבחן שאו”ל, מתקיים ראיון אישי ביוגרפי על ידי פסיכולוג בנוכחות רופא. בראיון יכולים להישאל שאלות על אופי המועמד, הרקע שלו, והמוטיבציה שלו. לחלופין, יתכנו גם שאלות בו מוצג תרחיש מתחום האתיקה הרפואית, ועל המועמד להביע עמדה.

הקבלה הראשונית לתוכנית היא על תנאי. הודעת קבלה סופית תתקבל רק בחודש אוגוסט שלפני תחילת שנת הלימודים הראשונה בצפת (כלומר כשנה לאחר הרישום, המבחנים והקבלה הראשונית), ולאחר שהמועמד סיים את כל חובותיו באוניברסיטה בה הוא לומד בחו”ל – מעבר מוצלח של שלוש שנים פרה-קליניות מלאות.


מה חשוב לדעת?

  • הפסיכומטרי הממוצע של המתקבלים לתוכנית, נכון לשנת 2024, היה 680.
  • יש ללמוד בפקולטה בחו”ל המאושרת לעיסוק ברפואה בארץ (בעקבות רפורמת יציב).
  • סטודנטים שלומדים בחו”ל, יכולים להירשם לתוכנית רק לאחר סיום שנת הלימודים השנייה שלהם בחו”ל.
  • ניתן לנסות להתקבל לתוכנית רק פעם אחת.
  • שכר הלימוד בתוכנית זהה לשכר לימוד אוניברסיטאי ללימודי תואר שני – נכון לשנת 2024 מדובר ב- 15,748 ₪ לשנה.
  • הקבלה הסופית מותנית בהשלמת כל חובות הלימודים של שלושת השנים הראשונות בחו”ל, ובאישור המעבר לשנה ד’ במוסד מוכר בחו”ל.

מה ההבדל בין תוכנית צפת לסבבים קליניים בארץ?

כאשר סטודנטים מדברים על ביצוע של סבבים קליניים (הקרויים גם רוטציות קליניות) בארץ. הם מתכוונים לכך שהאוניברסיטה בחו”ל מאפשרת להם לבצע את חלק מהלימודים הקליניים המעשיים של שנים 4 עד 6 בבתי חולים בארץ. לכל אוניברסיטה בחו”ל יש חוקים משלה לגבי כמה שבועות קליניים ניתן לבצע בארץ, באילו בתי חולים, והאם זה מקנה הנחה בשכר הלימוד. כאשר תלמידים מבצעים סבבים קליניים בארץ, הם עדיין רשומים לאוניברסיטה בחו”ל. לעומת זאת, במסגרת תוכנית צפת, לאחר השנה השלישית התלמיד עוזב את הלימודים בפקולטה בחו”ל – וממשיך את לימודיו באוניברסיטת בר אילן, בקמפוס בצפת.


חסרונות התוכנית

  • קשה להתקבל – לא מפורסמים נתונים רשמיים לגבי אחוז הקבלה לתוכנית, אבל אפשר להבין שהוא לא גבוה. זכרו שבכל מחזור לומדים בחו”ל מעל 1,000 סטודנטים ישראלים, ומן הסתם כמות לא מבוטלת מהם היו שמחים לחזור ולהשלים את לימודיהם בארץ (ולחסוך הרבה מאד כסף). אבל מספר המקומות בתוכנית קטן – 35 בשנה (כלומר רק 3.5% מכלל המועמדים הפוטנציאליים).
  • ויתור על רישיון אירופאי: אחד היתרונות המרכזיים של לימודים באחת ממדינות האיחוד האירופי, הוא קבלת רישיון המאפשר לעבוד כמעט בכל מדינות האיחוד האירופי. המעבר לתוכנית בצפת לא מאפשר קבלת רישיון זה, ובכך מגביל את האפשרויות התעסוקתיות מחוץ לישראל.
  • לימודים בפריפריה – בואו נודה בזה, המגורים בערים מרכזיות באירופה כמו פראג, רומא, בודפשט, סלוניקי, או זגרב, כנראה קצת יותר מעניינים מאשר המגורים בצפת. צפת היא עיר קטנה ומבודדת יחסית. בנוסף, התחבורה הציבורית לצפת מוגבלת, מה שמקשה על נגישות וניידות.
  • איכות ההכשרה הקלינית – בית החולים זיו בצפת הינו בית חולים קטן יחסית. בהשוואה אליו, רוב בתי החולים האוניברסיטאיים הצמודים לבתי הספר לרפואה בחו”ל, גדולים יותר ומשרתים קהילות גדולות הרבה יותר. ובבתי חולים גדולים ומרכזיים יותר, גדלים הסיכויים להיתקל במקרים רפואיים מיוחדים, קיים ציוד יקר  ומשוכלל יותר (למשל מרכזי סימולציה, מכשור MRI), וסביר יותר למצוא מרפאות העוסקות בהתמחויות מיוחדות.

האם התוכנית מתאימה לי?

תלוי… אם הדבר שהכי חשוב לכם זה לחזור כמה שיותר מהר לארץ, אז זו התוכנית המסודרת היחידה שמאפשרת לכם לעשות את זה. כמו כן, לימודים בצפת משמעותית זולים יותר מאשר לימודים בחו”ל – שיקול שמאוד משמעותי לסטודנטים רבים הלומדים בחו”ל. מצד שני, אם חשוב לכם התואר הבינלאומית, האוויר האירופית, ופחות מתאים לכם לגור בפריפריה בארץ, כנראה שתוכנית צפת פחות מתאימה לכם.

וגם, חשוב שתשאלו את עצמכם בכנות – האם סביר שתצליחו להתקבל לתוכנית? האם אתם בטופ 10% או אפילו פחות מזה של הסטודנטים לרפואה הלומדים בחו”ל? כפי שהסברנו, לא מאד קל להתקבל לתוכנית.

אולי יעניין אתכם
מאמרים רלוונטים
הגיע הזמן להגשים את החלום!
שריינו את מקומכם ביום הפתוח הקרוב
יום חמישי ה- 29/05/2025 בשעה 19:00 אצלכם בזום!
דילוג לתוכן