מבחן הרישוי האמריקאי: ה- USMLE

מבחן הרישוי האמריקאי למקצוע הרפואה, הקרוי USMLE (United States Medical Licensing Examination) הוא מבחן בן שלושה שלבים, הנדרש לשם קבלת רישיון לעיסוק ברפואה בארצות הברית. המבחן מעריך את יכולתו של מועמד ליישם ידע ועקרונות החשובים לעיסוק ברפואה, תוך הבטחת טיפול בטוח ויעיל בחולה.

המבחן מורכב בעצם משלוש בחינות: שלב 1, שלב 2 CK (CK הן ראשי תיבות של Clinical Knowledge) ושלב 3. סטודנטים נבחנים בשלב 1, בדרך כלל לאחר השנה השלישית או הרביעית של בית הספר לרפואה. את שלב 2 CK מקובל לעשות אחרי השנה השישית של בית הספר לרפואה, ואת שלב 3 לאחר שנת ההתמחות הראשונה, מה שקרוי באנגלית residency.

מדוע ה- USMLE רלוונטי לסטודנטים ישראלים הלומדים רפואה בחו”ל?

על מנת לקבל רישיון לעבוד כרופא במדינת ישראל, על המועמד להיות בעל תואר ברפואה (M.D), לעבור את מבחן הרישוי הישראלי לרפואה, ולאחר מכן לבצע שנת סטאז’. מבחן הרישוי הישראלי מתקיים בסוף שנת הלימודים השישית עבור תלמידים הלומדים בארץ, ולאחר סיום התואר על ידי תלמידים הלומדים בחו”ל.

לחילופין, משרד הבריאות מאפשר להחליף את מבחן הרישוי הישראלי בבחינת ה- USMLE. כלומר, רופא שיעמוד בהצלחה בבחינות USMLE חלק 1 ו- 2 CK, יהיה פטור מהבחינה הממשלתית הישראלית. שימו לב שהפטור אינו חל על מי שניגש בעבר לבחינה הממשלתית בישראל ונכשל בה.

מה הם שלושת השלבים במבחן ה USMLE?

שלב 1: מעריך את ההבנה והיכולת של הנבחן ליישם מושגים חשובים של מדעי הבסיס הדרושים לעיסוק ברפואה, תוך דגש על עקרונות ומנגנונים העומדים בבסיס תפקוד הגוף הבריא, מחלות ודרכי הטיפול בהן. נושאי הבחינה כוללים פיזיולוגיה, פתולוגיה, פרמקולוגיה, ביוכימיה, מיקרוביולוגיה, אימונולוגיה, אנטומיה, אמבריולוגיה, היסטולוגיה, גנטיקה, ביולוגיה של התא, ומדעי ההתנהגות.

  • פורמט: כ- 280 שאלות רב ברירה (שאלות אמריקאיות), המחולקות לשבעה בלוקים של 60 דקות.
  • משך: בחינה של יום אחד, סך הכל כשמונה שעות.

שלב 2 CK: מעריך את יכולתו של הנבחן ליישם ידע רפואי, מיומנויות והבנה קלינית, הנחוצים לטיפול בחולים תחת פיקוח (כלומר כרופא זוטר), בדגש על קידום בריאות ומניעת מחלות. המבחן עוסק בעיקר בנושאים קליניים כמו בדיקות מעבדה, דיאגנוסטיקה, פרוגנוזה, פרמקותרפיה, מניעת מחלות, התערבויות קליניות, בטיחות מטופלים ומקצועיות רפואית.

  • פורמט: כ- 318 שאלות רב-ברירה, מחולקות לשמונה בלוקים של 60 דקות.
  • משך: בחינה של יום אחד, סך הכל כתשע שעות.

שלב 3: מעריך את יכולתו של הנבחן ליישם ידע רפואי החיוני לעיסוק ברפואה ללא פיקוח, בדגש על טיפול בחולים במסגרות אמבולטוריות. המבחן נמשך יומיים רצופים:

  • יום 1: יסודות טיפול עצמאי (FIP – Foundations of Independent Practice) – מעריך את הידע של הנבחן בעקרונות רפואיים ומדעיים בסיסיים החיוניים לטיפול רפואי יעיל. כולל כ-232 שאלות רב-ברירה, מחולקות לשישה בלוקים של 60 דקות.
  • יום 2: רפואה קלינית מתקדמת (ACM – Advanced Clinical Medicine) – מעריך את יכולתו של הנבחן ליישם ידע מקיף על בריאות ומחלות בהקשר של טיפול בחולים והתמודדות עם מחלות לאורך זמן. היום השני כולל כ-180 שאלות רב-ברירה, המחולקות לשישה בלוקים של 45 דקות, וגם 13 סימולציות ממוחשבות של מקרים רפואיים (לכל סימולציה מוקצות כ- 10 עד 20 דקות).

ציונים ואחוזי מעבר

הציונים מתקבלים בדרך כלל שבועיים עד ארבעה שבועות לאחר המבחן.

שלב 1 מקבל ציון “עבר” או “נכשל”. בדרך כלל, יש צורך לענות נכון על כ-60% מהשאלות כדי להשיג ציון עובר. בממוצע, 73% מהנבחנים הבינלאומיים (כלומר אלו שמגיעים מבתי ספר שאינם בארה”ב או בקנדה), עוברים את שלב 1 בפעם הראשונה.

שלבים 2 CK ו-3 מדורגים בסולם של 100-300. הציונים מנורמלים לתוך סולם הזה, ואז נקבע מהו ציון עובר. נכון לעכשיו, ציון המעבר עבור שלב 2 CK הוא 214, ועבור שלב 3 הוא 200. כ-88% מהסטודנטים הבינלאומיים עוברים את מבחן שלב 2 CK בפעם הראשונה, וכ-92% עוברים את שלב 3 בפעם הראשונה.

במידה ומועמד נכשל 4 פעמים או יותר בניסיון לעבור שלב כלשהו, כולל ניסיונות שלא הושלמו, הוא אינו זכאי להמשיך ולהיבחן ברצף ה- USMLE.

מי רשאי לגשת למבחן ה USMLE?

לא כל בוגר של כל בית ספר לרפואה אירופאי זכאי לגשת למבחן ה- USMLE. האפשרות קיימת לבוגרי בתי ספר לרפואה הרשומים במדריך העולמי של בתי ספר לרפואה (ה- World Directory of Medical Schools), ואשר באזור ה- Sponsor Notes, קיים סעיף “Educational Commission for Foreign Medical Graduates (ECFMG), United States of America”, ובו נאמר כי “סטודנטים ובוגרי בית ספר זה לרפואה זכאים להגיש בקשה ל-ECFMG לקבלת הסמכת ECFMG ולבחינה”.

הבוגרים של בתי הספר בצ’כיה, פולין, ליטא, הונגריה, קרואטיה, יוון ואיטליה רשאים לגשת לבחינות ה USMLE.


היכן ומתי אפשר להיבחן ל USMLE?

ניתן לבצע את כל השלבים במבחן ה- USMLE במרכזי בחינות של חברת פרומטריק (Prometric). את שלב 1 ושלב 2 CK, ניתן לבצע במרכזי פרומטריק בערים שונות באירופה (כדוגמת ברלין, וילנה, בודפשט ולונדון), וגם בישראל במכללת רמת גן המשמשת כנציגת פרומטריק בישראל. את שלב 3, ניתן לבצע רק בארה”ב. בדרך כלל, המבחנים נערכים במספר תאריכים מדי חודש. ניתן להירשם למבחנים באמצעות המערכת המקוונת של פרומטריק.

כמה עולים מבחני ה- USMLE?

הגשת בקשת רישום ל- USMLE עולה 160 דולר. לאחר מכן, בחינת שלב 1 – עולה 1,000 דולר +  195 דולר תוספת עבור נבחנים בינלאומיים (international test delivery surcharge). בחינה שלב 2 עולה 1,000 דולר + 220 דולר תוספת לנבחנים בינלאומיים.

כיצד נרשמים למבחני ה- USMLE?

סטודנטים בינלאומיים נרשמים למבחני ה- USMLE דרך ECFMG (ה- Edcuation Commission for Foreign Medical Graduates). לאחר מכן יש לקבוע מועד לבחינה דרך חברת פרומטריק.


איך לומדים ל USMLE?

רוב הסטודנטים לומדים למבחנים בעזרת שילוב של ספרי לימוד ומאגרי שאלות מקוונים. נבחנים רבים משתמשים בסדרת הספרים הקרויה “עזרה ראשונה ל- USMLE” (ספר ה- First Aid for the USMLE). בנוסף, רבים נעזרים בבנק שאלות מקוון כגון UWorld (עולה בסביבות 300 דולר לחודש אחד, ו-500 דולר ל-6 חודשים) או AMBOOS (עולה בסביבות 150 דולר לחודש אחד או 230 דולר ל-6 חודשים).

לשלב 1, סטודנטים לומדים בדרך כלל 2-3 חודשים באינטנסיביות, או 6-12 חודשים באופן רגוע יותר. שלב 2 נחשב קל יותר, וסטודנטים מקצים לו בדרך כלל חודשיים של לימוד אינטנסיבי.

קיימים גם קורסי הכנה מקיפים ל- USMLE. בפרט, סטודנטים רבים משתמשים בשירותי חברת KAPLAN, המציעה קורסים on demand (ללמידה עצמית), וגם קורסים מקוונים בשידור חי. קורסים אלה מתומחרים החל מ-1,500 דולר בערך.

האם ישנן אוניברסיטאות באירופה ששמות דגש על USMLE?

כל האוניברסיטאות בחו”ל שמאושרות על ידי משרד הבריאות הישראלי, הן בעלות אקרדיטציה שמאפשרת לתלמידים שלהם להיבחן ב- USMLE. מתוך זה ניתן להסיק שתוכניות הלימוד שנלמדות באוניברסיטאות אלו מתאימות מבחינת רמה והיקף למה שנדרש עבור מבחן ה- USMLE.

עם זאת, ישנן אוניברסיטאות בחו”ל ששמות דגש רב יותר על הכנת התלמידים שלהם ל- USMLE, בעיקר משום שיש להם תלמידים אמריקאים רבים.

לדוגמא, אוניברסיטאות מסוימות  באירופה נותנות לסטודנטים שלהם גישה חינמית ל- AMBOSS (מאגר שאלות מקוון) או Lecturio (אתר סרטונים מושקע במיוחד שגם עוזר להתכונן ל- USMLE). ישנן גם אוניברסיטאות שהולכות צעד אחד נוסף לכוון הכנה ל USMLE. לדוגמא, אוניברסיטת פוזנן בפולין, , מקיימת עבור הסטודנטים שלה קורס הכנה ייעודי ל- USMLE בחסות KAPLAN, וכמו כן מקיימת מבחני סימולציה למבחן באוניברסיטה. אוניברסיטת מסריק בברנו צ’כיה נותנת מלגה של עד כ-1,000 אירו לסטודנטים שעוברים בהצלחה את מבחן ה- USMLE.

שימו לב, שהחברה שמריצה את מבחני ה- USMLE לא מפרסמת את אחוזי המעבר של בוגרי כל אוניברסיטה באירופה. עם זאת, ישנן אוניברסיטאות מסוימות באירופה שבוחרים לפרסם נתונים אלו מטעמם, עבור הסטודנטים שלהם.


האם אני חייב לעשות את מבחן ה- USMLE?

ממש לא. כדי לקבל את תואר ה- MD מהאוניברסיטה באירופה, תצטרכו לעבור את ה- State Exams (מבחני הרישוי) המקומיים של המדינה בה אתם לומדים. לדוגמא, מי שלומד בצ’כיה עובר בסוף התואר (שנה חמישית ושישית) את מבחני הרישוי של צ’כיה באנגלית. מי שלומד בהונגריה, עובר את מבחני הרישוי ההונגריים באנגלית וכן הלאה. עם תואר ברפואה מהאיחוד האירופי, אתם רשאים לעבוד בתור רופאים בכל מדינות האיחוד או באנגליה. ולכן, אם המטרה שלכם היא לעבוד כרופאים באירופה – אתם בעצם לא צריכים לעשות את ה- USMLE.

אם המטרה שלכם היא להמשיך ולעבוד בעתיד בארה”ב, אז תצטרכו להיבחן ב- USMLE.

ואם אתם רוצים לחזור למדינת ישראל ולהוציא רישיון ישראלי, אתם יכולים להיבחן ב- USMLE חלק 1 ו-2 במקום מבחן הרישוי לרפואה הישראלי.

מה עדיף לעשות – את ה- USMLE או את מבחן הרישוי הישראלי?

זה מאוד תלוי בכם ובמטרות שלכם. ראו את המאמר שלנו בנושא השוואת ה- USMLE למבחן הרישוי הישראלי לרפואה.

אולי יעניין אתכם
מאמרים רלוונטים
הגיע הזמן להגשים את החלום!
שריינו את מקומכם ביום הפתוח הקרוב
יום חמישי ה- 29/05/2025 בשעה 19:00 אצלכם בזום!
דילוג לתוכן