אין מספיק רופאים במדינות ישראל
דו”ח של ה-OECD שהתפרסם ב-2023 מעיד על כך שבישראל יש 10% פחות רופאים לכל 1,000 בני אדם לעומת הממוצע במדינות המפותחות. בעוד שבישראל יש 3.3 רופאים לכל 1,000 תושבים, ממוצע ה-OECD עומד על 3.7. הדו”ח אף צופה שהמצב עתיד רק להחריף, עקב הזדקנות כוח האדם הרפואי. בדו”ח נאמר: “כמעט חצי מכלל הרופאים בעלי הרישיון בישראל בשנת 2020 היו מעל לגיל 55, לעומת 30% בשנת 2000 – המדינה השנייה במדד זה אחרי איטליה. חלקם של הרופאים בגילאים מעל 65 כמעט והוכפל באותו פרק זמן. הדבר מצביע על צורך דחוף להכשיר רופאים חדשים שיחליפו את אלו שיפרשו בשנים הקרובות”.

מה עושה משרד הבריאות?
במשרד הבריאות קיים אגף מנהל תכנון אסטרטגי וכלכלי – גוף מטה העוסק בתכנון אסטרטגי ארוך טווח של מערכת הבריאות, ומספק מידע והמלצות להנהלת המשרד לצורך תכנון וקביעת מדיניות לאומית בתחום הבריאות. משרד הבריאות מודע היטב למחסור הגדול (והמחריף) בכוח אדם רפואי, ומקיים ועדות רבות העוסקות בתכנון כוח האדם הרפואי העתידי של מדינת ישראל.
משרד הבריאות פועל בשני אפיקים על מנת להגדיל את כמות הרופאים בישראל:
תוכניות להגדלת מספר הרופאים בוגרי בתי הספר לרפואה בישראל
בשנים האחרונות המדינה משקיעה מאמצים גדולים על מנת להגדיל את מספר המקומות להכשרת רופאים במדינת ישראל. דוגמאות כוללות את ביטול התוכנית האמריקאית באוניברסיטת תל אביב והגדלת מספר התלמידים הישראלים הלומדים בפקולטה, פתיחת מסלול 6-שנתי חדש באוניברסיטת בר אילן, ופתיחת פקולטות חדשות במכון ויצמן ובאוניברסיטת רייכמן ועוד. הפעילות בהחלט מניבה תוצאות: בשנת 2023 החלו את לימודי הרפואה בארץ 1,139 תלמידים (כולל כאלו הלומדים בתוכניות 4-שנתיות לבעלי תואר ראשון), וזאת לעומת 695 תלמידים בשנת 2013 –גידול של 64% תוך עשור!
תוכניות לחיזוק הקשר עם סטודנטים הלומדים בחו”ל
למרות המאמצים להגדיל את כמות המקומות ללימודי רפואה בארץ, משרד הבריאות מודע לכך שמאמצים אלו לבדם לא יספיקו למלא את המחסור. ולכן, משרד הבריאות פועל גם כדי לתמוך בסטודנטים הלומדים רפואה בחו”ל, כך שיוכלו לחזור לארץ ולעבוד כרופאים בישראל.
בדוח רשמי שפורסם בינואר 2023 (הרפורמה בכוח אדם רפואי – מדיניות משרד הבריאות בתחום המענה למחסור הרופאים בישראל והעצמת הנגב והגליל), נכתב במפורש שמשרד הבריאות פועל לשם חיזוק הקשר עם סטודנטים הלומדים רפואה בחו”ל, כדי שיבחרו לחזור בסוף התואר לישראל ולהשתלב במערך הרפואה הישראלי.
לשם כך משרד הבריאות מקדם מספר יוזמות:
- הקמת מאגר מסודר של סטודנטים הלומדים רפואה בחו”ל, לשם קיום והידוק הקשר עם הסטודנטים הישראלים הלומדים בחו”ל. כפי שרשום בדף הבית של המאגר: “סטודנטים יקרים, משרד הבריאות מחפש להכיר אתכם, לקדם אתכם, לתת לכם הטבות ולהקל על חזרתכם לישראל “. ניתן להירשם למאגר בלינק הבא.
- תוכנית אופקים – הלוואות מסובסדות מטעם המדינה בגובה של עד 360,000 ₪ למען מימון לימודי רפואה בחו”ל. התוכנית החלה לפעול בשנת 2024, וכבר ניתנו הלוואות לקרוב למאה סטודנטים ישראלים. ההלוואות אטרקטיביות מאד, ועשויות אף להפוך למענקים בתנאים מסוימים. לפרטים נוספים ראו מאמר – תוכנית אופקים.
- שיפור זכויותיהם של הסטודנטים בחו”ל – המשרד פועל כדי להשוות את זכויותיהם של הסטודנטים הלומדים בחו”ל לאלו הלומדים בארץ, בנושאים כמו ביטוח לאומי וקבלת נקודות זיכוי למס.
- ביצוע סבבים קליניים בישראל – משרד הבריאות עתיד לקיים סמינרים מקוונים בנושאים רפואיים בהובלת בתי חולים שונים בארץ. כמו כן, המשרד יפעל לממן לסטודנטים מחו”ל סבבים קליניים מפוקחים בבתי חולים בארץ, בשנה השישית ללימודיהם.
- קיום מפגשים של הסטודנטים בחו”ל עם בכירי המשרד – בחודש יולי 2022 התקיים מפגש ראשון של נציגי הסטודנטים עם בכירי המשרד, במהלכו נאספו נושאים לטיפול שהועלו על ידי הסטודנטים.
אישור אוניברסיטאות בחו”ל – רפורמת יציב
חשוב לשים לב שלא כל האוניברסיטאות באירופה מאושרות על ידי משרד הבריאות. למה הכוונה? תלמיד אשר לומד באוניברסיטה שאינה מאושרת על ידי משרד הבריאות, לא יוכל לגשת למבחן הרישוי הישראלי לרפואה בסיום לימודיו, ולכן לא יוכל להוציא רישיון לעסוק ברפואה בישראל.
הרפורמה נכנסה לתוקף ב-2019, ונקראת “רפורמת יציב” על שם פרופ’ שאול יציב, מי שהיה אז מנהל האגף לרישוי מקצועות רפואיים במשרד הבריאות. אוניברסיטאות בצ’כיה, הונגריה, ליטא, ופולין מאושרות ללימודים על ידי משרד הבריאות. אושרו גם מספר אוניברסיטאות ספציפיות במדינות אחרות (למשל בזאגרב קרואטיה). לעומת זאת, רוב אוניברסיטאות במולדובה, אוקראינה, גיאורגיה , וארמניה אינן מאושרות יותר.
קליטת בוגרי תואר ברפואה בארץ לאחר הלימודים בחו”ל
כדי לקבל רישיון לעבוד כרופא במדינת ישראל, על הסטודנטים שחוזרים מחו”ל לעבור את מבחן הרישוי הישראלי לרפואה ולעשות שנת סטאז’.
מבחן הרישוי הישראלי למקצועות הרפואה מתקיים פעמיים בשנה, במועד סתיו המתקיים בין החודשים ינואר-פברואר, ומועד אביב המתקיים בין החודשים יוני-יולי. המבחן כולל חמישה חלקים – רפואה פנימית, כירורגיה, רפואת ילדים, יילוד וגניקולוגיה, ופסיכיאטריה.
לאחר מעבר מוצלח של מבחן הרישוי – ניתן להירשם לשנת סטאז’. בשנת הסטאז’ הנמשכת 12 חודשים, תעברו בין המחלקות השונות של בית החולים בו אתם מבצעים את הסטאז’, ותמשיכו לרכוש מיומנויות מעשיות בתחום הרפואה. משרד הבריאות מקיים הגרלה מיוחדת פעמיים בשנה לבוגרי לימודי רפואה בחו”ל, בה נקבע בית החולים שבו יעבוד כל סטאז’ר.
