תוכנית “אופקים” היא יוזמה של משרד הבריאות, המיועדת לסטודנטים ישראלים הלומדים רפואה בחו”ל. מטרת התוכנית היא כפולה: מצד אחד לסייע לסטודנטים במימון שכר הלימוד והשהות בחו”ל, ומצד שני לעודד את חזרתם לארץ ואת השתלבותם במערכת הבריאות הישראלית לאחר סיום הלימודים.
התוכנית מהווה שינוי מגמה דרמטי של משרד הבריאות בכל הקשור להתייחסות לסטודנטים הלומדים רפואה בחו”ל. התוכנית מדגישה שמשרד הבריאות רואה בלומדים בחו”ל סטודנטים לרפואה שאינם נופלים מאלו הלומדים בארץ, ורואה אותם כחלק חשוב של מערך הכשרת הרופאים של מדינת ישראל.

מה מציעה התוכנית?
בראש ובראשונה מדובר בתוכנית שמטרתה להקל כלכלית על הלומדים בחו”ל.
התוכנית מציעה הלוואה של עד 360,000 ₪ מהמדינה, לצרכי לימודי רפואה במסלולים השש-שנתיים בחו”ל. שימו לב שהרישום והקבלה לתוכנית מתבצעים עוד לפני תחילת הלימודים בחו”ל, אבל את ההלוואה עצמה הסטודנטים מקבלים רק לאחר מעבר מוצלח של שנה א’ של לימודי הרפואה. כלומר, על הסטודנט לממן בצורה עצמאית את שנה א’ בחו”ל. החל מהשנה השנייה, הוא יכול לקבל הלוואה של עד 72,000 אלף ₪ בשנה, למשך 5 שנים (סה”כ עד 360,000 ₪). הכסף הזה מועבר לחשבונו הפרטי של התלמיד, ועליו לשלם באמצעותו את שכר הלימוד השנתי באוניברסיטה. במידה וקיימת יתרה, היא יכולה לשמש למחיה בחו”ל.
ההלוואות צמודות למדד המחירים לצרכן, ונושאות ריבית. אבל כפי שנראה מיד, סטודנטים שחוזרים לארץ ומשתלבים במערכת הבריאות הישראלית, פטורים מתשלומי הריבית (ויכולים אפילו לקבל פטור מהחזר של חלק מההלוואה).
כאשר הסטודנט חוזר לארץ לאחר סיום לימודיו בחו”ל, עליו לעבור את מבחן הרישוי הישראלי (או המקביל האמריקאי, כלומר ה- USMLE), לבצע שנת סטאז’ ולהוציא רישיון לעסוק ברפואה במדינת ישראל. רק לאחר סיום הסטאז’, הסטודנט צריך להתחיל להחזיר את ההלוואה. עומדות לרשותו עד 7 שנים להחזיר את ההלוואה – כאמור ללא כל ריבית (אבל ההלוואה עדיין צמודה למדד).
בנוסף, ההלוואה יכולה להפוך למענק, בגובה של 25%, 50%, 75% או אפילו 100% משיער ההלוואה. גובה המענק תלוי בבית החולים שבו תבחרו לעשות את ההתמחות שלכם, וגם בתחום ההתמחות הספציפי. הכוונה היא לעודד רופאים צעירים להתמחות בבתי חולים ובתחומים רפואיים שבהם קיים מחסור גדול יותר ברופאים בישראל (מקצועות נדרשים). שימו לב שבאתר התוכנית, המענק או הוויתור על חלק מההלוואה קרוי “מחילה”.
משרד הבריאות מפרסם כל שנה טבלה המפרטת את כל בתי החולים ואת כל ההתמחויות הניתנות לבצע בהם – ואת המענק שניתן לקבל לפי התמחות. למטה תמצאו טבלה לדוגמא שפורסמה ב-2024.
כפי שניתן לראות, בבתי החולים המרכזיים יותר, כמו בית חולים שיבא, ת”א סוראסקי או בילינסון, המענקים הם בדרך כלל קטנים יותר. לעומת זאת, בבתי החולים שבפריפריה, כמו בי”ח זיו בצפת או יוספטל באילת, ניתנים מענקים גדולים בהרבה. כמו כן, ישנם מקצועות שבהם קל יותר לקבל מענקים, כמו לדוגמא הרדמה, רפואה פנימית, כירורגיה כללית ורדיולוגיה אבחנתית.

קצת מסובך – אז בואו נעשה כמה דוגמאות, על פי הטבלה שפורסמה ב 2024:
- סטודנט א’ לקח הלוואה של 360,000 ₪, חזר לארץ, עשה סטאז’ והוציא רישיון ישראלי. לאחר מכן, הוא בחר לעשות התמחות ברפואה פנימית בבי”ח יוספטל באילת. לפי הטבלה, ברפואה פנימית ביוספטל, 100% מההלוואה הופכים למענק. ולכן, הסטודנט לא יצטרך להחזיר שום דבר מהלוואה – כמובן בתנאי שהוא מסיים בהצלחה את ההתמחות שלו ביוספטל.
- סטודנטית ב’ לוקחת הלוואה של 360,000 ₪. גם היא חוזרת לארץ, עושה סטאז’ ומוציאה רישיון ישראלי. לאחר מכן, היא בוחרת להתמחות בפסיכיאטריה במרכז הרפואי סורוקה. כפי שניתן לראות מהטבלה, 50% מההלוואה שלה ימחקו. זה משאיר לה- 180,000 ₪ להחזיר, שאותם היא יכולה לפרוס על פני 7 שנים. כך שבכל חודש עליה להחזיר 2,142 ₪ (צמוד למדד המחירים לצרכן).
- סטודנט ג’ לקח הלוואה של 300,000 ₪. (כן, לא חייבים לקחת את כל ה-360,000 ₪ – אפשר גם לקחת רק חלק). הוא חוזר לארץ בסוף התואר, עושה סטאז’ ומוציא רישיון ישראלי. אך לאחר מכן, הוא בוחר לחזור לגור בחו”ל. במקרה הזה, יהיה עליו להחזיר את ההלוואה במלואה, כלומר 300,000 ₪, במשך 7 שנים (כ- 3,571 ₪ בחודש, צמוד למדד). מכיוון שהסטודנט הוציא רישיון לעסוק ברפואה במדינת ישראל בסוף התואר, הוא לא נדרש לשלם ריבית על ההלוואה שלקח.
- סטודנטית ד’ לקחה הלוואה של 360,000 ₪. בסוף התואר, היא החליטה שהיא לא רוצה לחזור לארץ. במקרה זה, יהיה עליה להחזיר את מלוא ההלוואה של ה- 360,000 ₪, בתוספת ריבית כפי שנקבע בתנאי ההלוואה שלקחה. במקרה כזה, מדובר בהחזר של למעלה מ- 5,000 ₪ לחודש, צמוד למדד.
יש לשים לב שהטבלה הרלוונטית לכל סטודנט, תהיה הטבלה שתפורסם בשנה שבה הוא מתחיל את ההתמחות שלו – לא הטבלה שפורסמה כאשר הוא התחיל את לימודיו בחו”ל. כלומר מדובר בטבלה וסדרי עדיפויות שיפורסמו כשבע שנים לאחר שהסטודנט מתקבל לתוכנית! אמנם סביר להניח שהצרכים של מערכת הבריאות (ולכן גובה המענקים) לא ישתנו באופן דרמטי משנה לשנה, אבל בכל זאת, יתכנו שינויים.
האם התוכנית נותנת עוד משהו חוץ מעזרה כלכלית?
כן! משתתפי התוכנית נהנים מקשרים מקצועיים, ליווי וסיוע במהלך הלימודים, וכן משיתוף של תכנים מקצועיים, וובינרים (webinars) וכנסים וירטואליים, הכל במטרה לסייע להם להשתלב במערכת הבריאות הישראלית בסוף התואר.
האם כל המוסדות בחו”ל משתתפים בתוכנית?
התוכנית חלה על רשימת פקולטות ובתי ספר לרפואה ספציפיים בחו”ל, המתעדכנת מעת לעת. בין המדינות המשתתפות ניתן למצוא את איטליה (לא כל הפקולטות), הונגריה, ליטא, סלובקיה, צ’כיה, קרואטיה, פולין (לא כל הפקולטות) ועוד. ניתן לראות רשימה מסודרת באתר התוכנית. שימו לב – לא כל פקולטה לרפואה בחו”ל שמאושרת ללימודים על ידי מדינת ישראל משתתפת גם בתוכנית אופקים.
מה צריך כדי להתקבל לתוכנית?
ראשית, ישנם מספר תנאי סף שבהם צריך לעמוד. על המועמד להיות בעל ממוצע בגרות משוקלל ללא בונוסים (כלומר ממוצע פשוט בין כל המקצועות המופיעים בתעודת הבגרות שלכם) של 85 ומעלה, או ממוצע משוקלל עם בונוסים של 99 ומעלה, או ציון פסיכומטרי של 640 ומעלה, או ממוצע תואר ראשון של 80 ומעלה. מספיק לעמוד באחד מהתנאים האלו.
לאחר מכן, מועמדים העומדים בתנאי הסף יוזמנו להליך מיון הבוחן משתנים אישיותיים, אקדמיים, סוציו-אקונומיים ומקצועיים.
מועמדים המוגדרים כ”ראויים לקידום”, יקבלו בונוס בציון המיון הסופי לתוכנית אופקים. מה הכוונה בלהיות “ראויים לקידום”? מדובר ברצון של המדינה לקדם סטודנטים הבאים מרקע סוציו-אקונומי חלש, ולסייע להם בקבלה ללימודים אקדמיים. הגדרה של “ראויים לקידום” ניתנת על ידי האגודה לקידום החינוך – וכוללת ניקוד (ככל שהניקוד גבוה יותר, כך המועמד יותר ראוי לקידום). הניקוד מורכב ממספר קריטריונים, הכוללים בין היתר אזור מגורים, בית הספר התיכון בו למד המועמד, השכלת ההורים, מספר הנפשות במשפחה, ובעיות מיוחדות של המועמד או בני משפחתו.
שאלות נפוצות
מתי התוכנית החלה לפעול?
בשנת 2024
כמה סטודנטים מתקבלים בכל שנה לתוכנית?
בשנת 2024 התקבלו כ-100 סטודנטים. בהמשך ישנה כוונה להגדיל את המספר לכ- 400 סטודנטים בשנה.
מתי מתחילים להחזיר את ההלוואה?
החל מהשנה השמינית, לאחר סיום הלימודים ושנת הסטאז’.
מה קורה אם נושרים מהלימודים?
ההלוואה תעמוד לפירעון, והסטודנט יתחיל להחזירה עם נשירתו מהלימודים.
האם חייבים לקחת 360,000 ₪ או שאפשר פחות?
אפשר פחות. אפשר גם בהתחלה לבקש פחות, ולאחר מכן להחליט שאתם צריכים יותר.