מה זה בכלל ארסמוס?
כשאומרים ארסמוס (או ארסמוס פלוס) בהקשר של לימודים אקדמאים באירופה, מתכוונים לתוכנית Erasmus+, שהיא יוזמה של האיחוד האירופי התומכת בחילופי סטודנטים ושיתוף פעולה חינוכי ומחקרי בין מדינות.
רשת ארסמוס מעודדת אוניברסיטאות לחתום חוזים הדדיים ביניהן, המאפשרים לסטודנטים מכל אוניברסיטה ללמוד מספר חודשים באוניברסיטה השנייה.
עבור סטודנטים לרפואה במסלול שש-שנתי, זה בדרך כלל אומר שהחל מהשנה הרביעית, סטודנטים יכולים ללמוד סמסטר אחד במדינה אחרת, או לקחת חלק ברוטציה קלינית בבית חולים במדינה אחרת.

אילו מדינות משתתפות בתוכנית ארסמוס?
בתוכנית ארסמוס משתתפות כל מדינות האיחוד האירופי, מדינות שחברות ב- EFTA (איסלנד, ליכטנשטיין, שוויץ ונורבגיה), וכן מדינות המועמדות לקבלה לאיחוד האירופי (טורקיה, מולדובה, סרביה, אלבניה, גאורגיה, מונטנגרו…). ישראל משתתפת גם היא בתוכנית, כ- partner country.
עם זאת, לא לכל אוניברסיטה יש חוזים עם כל אוניברסיטה אחרת. לכל מוסד אקדמי יש רשימה של אוניברסיטאות שאיתם יש לבית הספר לרפואה חוזים לחילופי סטודנטים. ולכל אוניברסיטה יש בדרך כלל רק כמה מקומות פנויים. לכן, אם אתם מעוניינים להשתתף בתוכנית, עליכם לבדוק עם האוניברסיטה שלכם אילו הזדמנויות זמינות עבורכם.
בנוסף, מדינות מסוימות דורשות רמת מסוימת של שליטה בשפה המקומית. לדוגמה, אוניברסיטאות רבות בספרד, צרפת וגרמניה דורשות ממועמדים לחילופי סטודנטים לדעת את השפה המקומית. מדינות אחרות כמו פולין, נורבגיה וקרואטיה מסתפקות ברמה מסוימת של אנגלית.
כמה זמן נמשכים חילופי סטודנטים?
בתלות באוניברסיטה שבה תלמדו, קיימים שני סוגים של חילופי סטודנטים:
- חילופי סטודנטים לטווח ארוך, שבהם תמצאו באוניברסיטה האחרת בין חודשיים ועד 12 חודשים.
- חילופי סטודנטים לטווח קצר, הנמשכים בין 5 ל 30 יום בלבד.
באופן תיאורטי, בלימודי רפואה 6-שנתיים, תוכלו ללמוד במדינה אחרת בחסות תוכנית ארסמוס לפרקי זמן ממושכים אף יותר, היכולים להגיע עד כדי 24 חודשים – הכל בתלות האוניברסיטה שבה אתם לומדים.
עלויות תוכנית ארסמוס
עלות ההשתתפות בתוכנית ארסמוס משתנה בתלות באוניברסיטה ובעלות המחיה בעיר המארחת. לעתים קרובות, התוכנית מספקת תמיכה כספית לסטודנטים כדי לסייע בכיסוי עלויות הנסיעות והמחיה.
סטודנטים בתוכנית ארסמוס פטורים מתשלום שכר לימוד למוסד המארח. עם זאת, יתכנו הוצאות קטנות עבור ביטוח או חברות באיגוד סטודנטים. בכל מקרה, על הסטודנטים המשתתפים להמשיך ולשלם שכר לימוד באוניברסיטת הבית שלהם, גם בזמן חילופי הסטודנטים.
מה זה ESN?
ESN פרושו Erasmus Student Network, וזהו ארגון סטודנטים בינלאומי התומך ומעשיר את החוויה של סטודנטים במהלך חילופי סטודנטים, במסגרת תוכנית Erasmus+.
קיים ארגון ESN מקומי כמעט בכל אוניברסיטה שמשתתפת בתוכנית ארסמוס. ה-ESNs המקומיים מארגנים מגוון של פעילויות, ומקשרים בין סטודנטים אורחים ובין הקהילות המארחות המקומיות. הפעילויות יכולות לכלול סיורים מקומיים, מסיבות, סמינרים ועוד. ESNs מקומיים מציעים לעתים קרובות גם תוכניות buddies, שבהן כל סטודנט אורח מוצמד לסטודנט מקומי שעוזר לו להתמקם ולהכיר את העיר והאוניברסיטה החדשה.
האם ארסמוס זה אותו דבר כמו סבבים קליניים בישראל?
לא. תוכניות ארסמוס הן תוכניות שמחברות בין אוניברסיטאות במדינות שונות. עבור סטודנטים ישראלים הלומדים רפואה בחו”ל, ארסמוס מאפשר להם לשלב לימודים או התנסויות קליניות ביותר מאוניברסיטה אחת באירופה. תוכנית ארסמוס מבוססת על חוזים הדדיים בין אוניברסיטאות במדינות שונות. לעומת זאת, הסבבים הקליניים שחלק מהאוניברסיטאות בחו”ל מאפשרים לתלמידים לבצע בארץ אינם קשורים לאוניברסיטאות ישראליות. כאן מדובר בחוזים שנחתמים בין האוניברסיטאות בחו”ל ובין בתי חולים בארץ. למידע נוסף על ביצוע סבבים קליניים בארץ – ראו בלוג “סבבים קליניים בארץ”.
