דף הבית » אוניברסיטאות » צ'כיה » הפקולטה השנייה של צ’ארלס
הפקולטה השנייה של אוניברסיטת צ'ארלס - The Second Faculty of Medicine Charles University
אוניברסיטת צ’ארלס בפראג, צ’כיה, שנוסדה בשנת 1348, היא אחת האוניברסיטאות הוותיקות והיוקרתיות ביותר באירופה. באוניברסיטה לומדים מעל 50,000 סטודנטים ב-17 פקולטות שונות. לאוניברסיטה חמש פקולטות לרפואה, שלוש בפראג, אחת בפילזן (Pilsen) ואחת בהראדץ קראלובה (Hradec Kralove).
הפקולטה השנייה לרפואה של אוניברסיטת צ’ארלס (המכונה בד”כ פשוט צ’ארלס 2) מציעה תוכנית בינלאומית ללימודי רפואה המועברת באנגלית מאז שנת 1992. בהיותה פקולטה קטנה יחסית, הפקולטה השנייה לרפואה מציעה לסטודנטים סביבה חמה וביתית, עם יחס מרצים לסטודנטים של 1:2. הפקולטה ממוקמת בחלק המערבי של העיר פראג, בבית החולים האוניברסיטאי מוטול, (Motol University Hospital). לפקולטה בניין חדש מרווח, הכולל קפטריה, חדרי הרצאות, חדרי לימוד, חדרי דיסקציות ועוד.
סטודנטים הלומדים בצ’ארלס 2 מציינים לחיוב את היחס האישי והחם שהם מקבלים מסגל ההוראה, הרבה בזכות העובדה שכל שכבת לימודים היא קטנה יחסית (בממוצע, כ- 50 סטודנטים בלבד).

אוניברסיטה זו אינה מיוצגת על ידי Pre-Med Academy
- תעודת בגרות מלאה – יש לתרגם את תעודות הבגרות תרגום נוטריוני ולקבל חותמת אפוסטיל.
- בחינת קבלה – על כל מועמד לעבור בחינת כניסה מדעית. הבחינה היא באנגלית, ומורכבת מ- 75 שאלות אמריקאיות (20 בביולוגיה, 20 בכימיה, 20 בפיזיקה ו-15 בלוגיקה) ונמשכת 90 דקות. ציון עובר הוא 70%. הבחינות נעשות בצורה פרונטלית, בפראג או במספר מדינת כמו ישראל, אנגליה, גרמניה, ויוון בתיאום עם הנציגויות הרשמיות של האוניברסיטה. בישראל, המבחנים מתקיימים בדרך כלל לפחות שלוש פעמים בשנה, לרוב בינואר, מאי ויולי. מועמד יכול לגשת לבחינה פעם אחת בלבד בשנה.
- ראיון קבלה – מועמדים שעברו בהצלחה את המבחן המדעי יוזמנו לראיון קבלה קצר הכולל 2 שאלות בנושאים אתיים מעולם הרפואה. על המועמד להיות בקיא בנושאים השונים, להדגים יכולת הבנה של המורכות הכרוכה בהם, ולבסוף גם לתת ולנמק עמדה בנושא.
- אין צורך במבחן אנגלית
- מכתב מוטיבציה – בעת הרישום, יש להגיש מכתב מוטיבציה קצר המתאר את הרקע הלימודי והמקצועי של המועמד
- דמי רישום – 880 CZK (כ-35 אירו)
- דמי היבחנות – כלולים בדמי רישום
- מועד אחרון לרישום – 30 לאפריל
- רפואה: 460,000 CZK לשנה (כ-18,200 אירו לשנה)
כל שנה, סטודנטים הנמצאים בעשירון העליון מבחינת ציונים מקבלים מלגת הצטיינות בסך 70 אלף קרונות צ’כיות לשנה אחת. סטודנטים ב-5% העליונים יכולים לקבל מלגה של 142 אלף קרונות צ’כיות בשנה.
- שירותי ייעוץ – מרכז קרולינה (The Carolina Centre) מציע ייעוץ פסיכולוגי באנגלית ללא תשלום לסטודנטים. הפסיכולוגים של המרכז מסייעים לסטודנטים להתמודד עם בעיות כמו חרדה ודיכאון, קשיים במערכות יחסים, איזון לימודים-פנאי, טיפול עצמי ועוד. השירותים מוצעים באופן פרונטלי או מקוון.
- Motolák – אגודת הסטודנטים של צ’ארלס 2 פועלת לתמיכה בסטודנטים בכל תחומי חייהם, ומציעה מגוון רחב של מועדונים ופעולות העשרה בתחומי הלימודים, הספורט, התרבות והתנדבות. מועדון התרבות של מוטולאק מארגן לסטודנטים מגוון רחב של אירועים לאורך השנה, כמו מועדון סרטים, מסיבות, ערבי קריוקי, ערבי מדורות ועוד.
- Association of International Medical Students (AIMS) – אגודת הסטודנטים הבינלאומיים לרפואה מפעילה תוכניות גיבוש ותמיכה ממוקדות לסטודנטים הבינלאומיים הלומדים בפקולטה. האגודה מקיימת אירוע פתיחת שנה לסטודנטים החדשים, וכמו כן מפעילה תכנית חונכות מיוחדת בשםPelican Buddy Program , שבה סטודנטים משנים גבוהות יותר מסייעים לסטודנטים בינלאומיים חדשים.
- ESN UP Charles University Prague – ארגון הסטודנטים הבינלאומיים מארגן פעילויות חברתיות מגוונות עבור הסטודנטים הבינלאומיים באוניברסיטה, כגון טיולים ברחבי צ’כיה, מסיבות, אירועי תרבות (תיאטרון, אופרה, בלט…), פאב קוויז, אירועי ספורט, ואפילו שבוע אוריינטציה בתחילת כל שנה. כמו כן הארגון מציע תוכנית “buddy”, שבה סטודנטים חדשים מקושרים לסטודנטים מקומיים משנים מתקדמות, שמלווים אותם ועוזרים להם בשבועות הראשונים שלהם באוניברסיטה.
- IFMSA (International Federation of Medical Students’ Associations) – ארגון סטודנטים המאגד סטודנטים לרפואה מיותר מ-100 מדינות ברחבי העולם. הסניף הצ’כי קרוי IFMSA CZ. הארגון מתמקד בקידום התמחויות מדעיות וקליניות בבתי חולים ברחבי העולם. כמו כן הוא מקדם פרויקטים חינוכיים במטרה לעלות מודעות ציבורית בנושאים כמו הגנה על זכויות אדם, בריאות כללית, רפואה מונעת, ובריאות מינית.
- האוניברסיטה מציעה גם מועדוני ספורט רבים כמו אירובי, בדמינטון, כדורסל, אגרוף, ריקוד, שייט בקאנו, כדורגל, פריסבי ועוד. תמורת תשלום קטן, הסטודנטים יכולים להצטרף ל-VSK Medik Praha – מועדון ספורט לקהילה האקדמית של הפקולטות השנייה והשלישית לרפואה. החברות מאפשרת לסטודנטים להשתתף בכל האירועים, ושימוש חופשי בחלק מציוד הספורט.
אוניברסיטת צ’ארלס מציעה מגוון שירותי תמיכה לסטודנטים עם צרכים מיוחדים, כגון דיגיטציה של חומרי לימוד, סמינרי הדרכה, תוספות זמן במבחנים ושירותי פרשנות, תמלול ורישום סיכומים.
צ’ארלס 2 ידועה בתור פקולטה מתחשבת במיוחד, המציעה הקלות רבות לתלמידים עם קשיי למידה, כדוגמת תוספת זמן וחדר שקט.
במיוחד ראוי להזכיר את קבוצת התמיכה לסטודנטים עם ADHD ו-ADD שהאוניברסיטה מציעה. המפגשים הקבוצתיים מתקיימים באנגלית, ומובלים על ידי שני יועצים מנוסים (פסיכולוג ומאמן). הסטודנטים דנים ועובדים על התמודדות עם אתגרים הקשורים להפרעות קשב וריכוז, כמו ניהול זמן, ארגון, אסטרטגיות לימוד וניהול מתחים.
הפקולטה השנייה של צ’ארלס משתתפת בתוכנית ERASMUS+. לאוניברסיטה הסכמים עם אוניברסיטאות באוסטריה, בולגריה, הונגריה, צרפת, גרמניה, איטליה, ליטא, פולין, פורטוגל, רומניה, סלובקיה, ספרד, טורקיה ועוד.
פראג היא עיר הבירה של צ’כיה, עם 1.3 מיליון תושבים. פראג היא עיר מצוינת לסטודנטים בינלאומיים. מצד אחד, סטודנטים יכולים ליהנות מעלויות מחיה סבירות בהשוואה לערים גדולות אחרות באירופה, כולל לינה, אוכל ותחבורה
ציבורית במחירים סבירים. מצד שני, סטודנטים יכולים למצוא את כל מה שהם צריכים בפראג – החל ממסעדות, בתי קפה, קניונים ומרכזי קניות, פאבים, בארים ומועדוני לילה.
כמו כן, סטודנטים יכולים להנות מהמורשת התרבותית העשירה של העיר, המוזיאונים, הגלריות, והאתרים ההיסטוריים המצויים ברחבי העיר, כולל הרובע היהודי העתיק. בעיר יש גם מספר פארקים ירוקים וטיילת רומנטית הנמשכת לאורך נהר הולטאבה (Vltava) שחוצה את העיר.


לאוניברסיטת צ’ארלס מספר מעונות המפוזרים ברחבי פראג. שתי המעונות הקרובים ביותר לצ’ארלס 2 הם מעונות Hvezda ו- Svehlova, הנמצאים במרחק של 25 ו- 30 דקות הליכה בהתאמה מהפקולטה. במעונות ניתן למצוא חדרים ליחידים ולשותפים כשמחירים מתחילים מאזור ה-100 CZK ללילה.
סטודנטים ישראלים הלומדים באוניברסיטה לרוב בוחרים לגור יותר במרכז העיר (בשכונות פראג 1 ו-2) ולהתנייד על ידי טראם או מטרו לפקולטה. אך ישנן גם סטודנטים שבוחרים לגור באזור המערבי של העיר, קרוב לפקולטה, ובמחיר זול יותר.

מערכת התחבורה הציבורית של פראג כוללת רשת צפופה של חשמליות (trams), אוטובוסים וקווי מטרו שהופכים כל פינה בעיר לנגישה לתושבים ולמבקרים כאחד. למערכת המטרו של פראג שלושה קווים, עם למעלה מ-60 תחנות. מערכת החשמליות כוללת 26 קווים יומיים, 9 ליליים, ומעל 600 תחנות! אוטובוסים משמשים בעיקר בפרברים. בעיר ניתן גם למצוא שירותי שיתוף רכבים, המאפשרים לשכור מגוון רכבים על בסיס שעתי. לנסיעות קצרות יותר, ניתן לשכור אופניים או סקוטרים חשמליים באמצעות מספר אפליקציות.
בפראג נמל תעופה בינלאומי גדול (Václav Havel Airport), המציע טיסות ישירות לכ-130 יעדים ברחבי העולם, כולל טיסות לואו קוסט רבות. בממוצע, יש שתי טיסות ביום מפראג לישראל.
בנוסף, בפראג יש תחנת רכבת בינלאומית, עם רכבות ישירות לפולין, גרמניה, אוסטריה, סלובקיה, הונגריה, שוויץ והולנד.

פראג חווה אקלים יבשתי קריר יחסית עם ארבע עונות מובחנות. החורף (דצמבר עד פברואר) קר למדי, עם טמפרטורות היורדות לעיתים קרובות מתחת לאפס ושלג מדי פעם. האביב (מרץ עד מאי) מתאפיין בטמפרטורות מתונות (10-20 מעלות צלזיוס), בפריחה ובגשמים תכופים יותר. הקיץ (יוני עד אוגוסט) חמים ונעים, עם טמפרטורות בין 20-30 מעלות צלזיוס וגלי חום מזדמנים. בסתיו (ספטמבר עד נובמבר) יש התקררות הדרגתית, עם טמפרטורות בין 10-20 מעלות צלזיוס ושלכת יפיפייה.

בפראג קהילה יהודית פעילה ביותר המונה בסביבות 1,500 תושבים. הקהילה מפעילה מספר בתי כנסת, מסעדות כשרות, בתי ספר, ואפילו מוזאון יהודי. במרכז העיר ניתן למצוא בית חב”ד גדול המפעיל מכולת קטנה ומסעדה כשרה. הקהילה מארגנת אירועי תרבות וחינוך רבים לאורך השנה, וכמו כן מפעילה פרויקט מעקב וטיפול באירועי אנטישמיות (Project Mantic).
פראג ידועה ביוקר מחיה נמוך יחסית, במיוחד בהשוואה לערים רבות במערב אירופה. להלן רשימה של הוצאות מחיה חודשיות משוערות:
- מגורים: דירת יחיד עולה בסביבות 1,000 אירו לחודש. דירת שני שותפים עולה כ- 600 אירו לשותף לחודש.
- חשבונות (חשמל, מים, אינטרנט, וכו’): 200 אירו לחודש
- אוכל: 400 אירו לחודש
- תחבורה ציבורית: 50 אירו לחודש
- בידור ופנאי: 200 אירו לחודש
מומלץ להיעזר באתרים כמו numbeo בו תוכלו להשוות בין יוקר המחיה בפראג לערים שונות בעולם, כולל ערים בישראל.
לסטודנטים מותר לעבוד תוך כדי הלימודים ללא צורך בשום היתר תעסוקה (גם אם אין להם דרכון אירופאי).








התואר מוכר באיחוד האירופי – ובסוף התואר, הבוגרים רשאים להתחיל לעבוד ישר כרופאים בכל מדינה ב- EU.
האוניברסיטה מוכרת ללימודי רפואה על ידי משרד הבריאות בישראל. לאחר סיום התואר, יש לעבור את מבחן הרישוי ולבצע סטאז’ בארץ, על מנת לקבל רישיון לעבוד בתור רופא במדינות ישראל.
האוניברסיטה מוכרת גם על ידי ה- UK General Medical Council (בבריטניה).
האוניברסיטה מוכרת על ידי WFME, ארגון עולמי שעוסק בהכשרת רופאים ברחבי העולם. ולכן, סטודנטים הלומדים באוניברסיטה רשאים להיבחן במבחן הרישוי האמריקאי (ה- USMLE).

דירוג בינלאומי של תוכנית הלימודים ברפואה:
- Times Higher Education – 301-400
- QS – 185
- US News – 148
- Shanghai – 151-200

האוניברסיטה מקבלת כ-90 סטודנטים בשנה לתוכנית הבינלאומית שלה. רוב הסטודנטים מגיעים מאירופה – צרפת, איטליה, לטביה, מולדובה, סלובקיה, רומניה, פורטוגל, וספרד. קהל הסטודנטים מגוון מאוד, ואין מדינה אחת ספציפית ממנה מגיעים רוב הסטודנטים.
כמות הישראלים בפקולטה עלתה משמעותית בשנים האחרונות, כאשר כיום מתחילים ללמוד בפקולטה כ- 15 ישראלים בשנה.

לימודי רפואה אורכים כ-6 שנים וכוללים 360 ECTS (נקודות קרדיט).
בשלוש שנות הלימוד הראשונות הסטודנטים לומדים על המבנה ותפקוד גוף האדם (התא, אנטומיה, היסטולוגיה, אמבריולוגיה, ביולוגיה, פיזיולוגיה וביוכימיה) וכן על מחלות ודרכי הטיפול בהן (פתולוגיה, פתופיזיולוגיה, מיקרוביולוגיה ואימונולוגיה). בנוסף, הסטודנטים לומדים ביו-אתיקה, פסיכולוגיה, ביו-אינפורמטיקה וביו-סטטיסטיקה. כבר בשנה הראשונה, סטודנטים מבצעים התנסויות קליניות במרפאות משפחה, ולומדים עזרה ראשונה וכלים בסיסיים בסיעוד.
בשלוש שנות הלימודים האחרונות, הסטודנטים מבצעים רוטציות קליניות בבית החולים הצמוד לאוניברסיטה (Motol University Hospital) בהתמחויות השונות של הרפואה (רפואת פנים, ילדים, רפואת נשים, פסיכיאטריה ועוד…).
בשנה השישית והאחרונה , הסטודנטים נבחנים במבחן הרישוי לרפואה הצ’כי באנגלית.

המחלקות התיאורטיות והפרה-קליניות של הפקולטה השנייה לרפואה ממוקמות בקמפוס Plzeňská הממוקם במזרח העיר פראג. בשנת 2019 נפתח בניין חדש עם ציוד חדיש, כמו 16 שולחנות נתיחת גופות (ללימוד אנטומיה), מכשירי אולטרסאונד לתרגול, מדפסת תלת מימד להדפסת עצמות ודגמים חינוכיים, ומרכז סימולציות עם בובות לתרגול פרוצדורות רפואיות שונות.
בשנים הפרה-קליניות, הלימודים מתקיימים בסמסטרים (חורף ואביב). אורכם של קורסים נע בין סמסטר אחד לשניים. קורסים מורכבים מהרצאות ותרגולים מעשיים. ההרצאות מועברות בכיתות לימוד גדולות, והנוכחות איננה חובה. בתרגולים, הנוכחות היא חובה ולמידה נעשית בכיתות קטנות של עד 10 תלמידים. תרגולים יכולים לכלול סמינרים, מעבדות, סימולציות ודיסקציות מעשיות (באנטומיה).
סטודנטים בצ’ארלס 2 מציינים לטובה את היחס האישי החם שהם מקבלים מהפרופסורים והמרצים שלהם. ניתן לגשת לשעות קבלה של המרצים, שתמיד שמחים לעזור ולהעשיר את הידע של הסטודנטים.
בנוסף, האוניברסיטה מעודדת את הסטודנטים להשתתף בהרבה קורסי העשרה, וכבר מהשנים הראשונות להיחשף לנעשה בבית החולים האוניברסיטאי – לדוגמא, לצפות בניתוחים. סטודנטים רבים גם משתתפים באופן פעיל בהוראה באוניברסיטה, ומעבירים תרגולים ופרקטיקות במקצועות שונים כמו אנטומיה והיסטולוגיה לסטודנטים משנים נמוכות יותר.
בשנים הקליניות, הלימודים מתקיימים במתכונת של בלוקים. אחרי כל סבב קליני בבית חולים, האורך כמה שבועות, נבחנים על החומר שנלמד.

במהלך הסמסטר ישנם מבחנים רבים (לרוב בין 2 ל-3 בשבוע), שחובה על התלמיד לעבור על מנת להיות רשאי לגשת למבחנים המסכמים בסוף הסמסטר. רוב המבחנים במהלך הסמסטר הם בכתב, בעוד שהמבחנים המסכמים בסוף הסמסטר (פיינלים) הם כמעט תמיד בע”פ.
במידה ונכשלים במבחן, ניתן לגשת למועד ב’ וג’. במידה וסטודנט נכשל באחד מהקורסים המשמעותיים של שנה א’, לא יתאפשר לו להמשיך לשנה הבאה של הלימודים. במקרה כזה, יהיה על הסטודנט לחזור על השנה.

החל מהשנה הרביעית, הסטודנטים מבצעים סבבים קליניים בבתי החולים המסונפים לאוניברסיטה. נכון להיום (סוף 2024), מכיוון שעדיין אין סטודנטים ישראלים בשנים אלו באוניברסיטה, לא ידוע אם ניתן לבצע סבבים קליניים בארץ.
* שימו לב: ביצוע סבבים קליניים בארץ כפוף לאישור של משרד הבריאות, המועצה להשכלה גבוהה (המל”ג), האוניברסיטה בחו”ל ובתי החולים בארץ. יש להתעדכן מול המכינה לגבי הסטטוס העדכני.

בית החולים המרכזי של האוניברסיטה הוא בית החולים האוניברסיטאי מוטול (Motol University Hospital). זהו אחד מבתי החולים הגדולים והמתקדמים ביותר במרכז אירופה, וניתן למצוא בו מחלקות מיוחדות עם התמחויות נדירות. בבית החולים יש כ-2,300 מיטות, מתוכן 690 במחלקת ילדים. מדי שנה מאושפזים בבית החולים למעלה מ-70,000 חולים, ויותר מ-750,000 מקבלים טיפול במחלקות היום של בית החולים. בבית החולים מועסקים מעל 3,000 אנשי מקצוע רפואיים, בהם כ- 800 רופאים!

המחקר בצ’ארלס 2 מתמקד בתחומי הגנטיקה האנושית, אונקולוגיה והמטולוגיה, מדעי המוח ורפואת ילדים. האוניברסיטה מפרסמת בקביעות את תוצאותיה במיטב כתבי העת המדעיים הבינלאומיים, ורבים מהסגל האקדמי ותלמידי הדוקטורט שלה הם זוכי פרסים לאומיים ובינלאומיים.