תנאי הקבלה לחו”ל שונים מאוד מתנאי הקבלה בארץ.
לא צריך פסיכומטרי, לא צריך ממוצע ציוני בגרות גבוה, ולא צריך מבחני אישיות מורכבים. בניגוד לתנאי הקבלה בארץ, תנאי הקבלה בחו”ל נחשבים אובייקטיבים יותר והוגנים יותר, ובוודאי קלים יותר.
ושימו לב, גם לא צריך דרכון אירופאי, או אזרחות אירופאית. אנחנו עוסקים בתוכניות בינלאומיות המיועדות לסטודנטים בינלאומיים מכל העולם – תוכניות הנלמדות כולן בשפה האנגלית. ולכן, גם אין צורך לדעת את שפת המקום (צ’כית, הונגרית, ליטאית…).

מה כן צריך כדי להתקבל ללימודי רפואה בחו”ל
זה מאוד משתנה בין מדינות ואוניברסיטאות. נתחיל מזה שתנאי הקבלה לאוניברסיטאות באיטליה שונים מאוד מתנאי הקבלה לאוניברסיטאות במרכז ומזרח אירופה. בבלוג זה נתמקד באוניברסיטאות במרכז ומזרח אירופה. ישנם דברים שכל אוניברסיטה דורשת, וישנן דרישות ספציפיות לאוניברסיטאות מסוימות.
בוא נתחיל ממה שצריך בכל האוניברסיטאות :
- בגרות מלאה – לא משנה הציונים ולא משנה מה הרחבתם, אבל צריך בגרות מלאה. הבגרות מוכיחה לאוניברסיטה בחו”ל שסיימתם בהצלחה 12 שנות לימוד במערכת החינוך הישראלית.
- מבחן קבלה מדעי – כל אוניברסיטה מכובדת במרכז ומזרח אירופה מקיימת מבחני קבלה מדעיים כמה פעמים בשנה. לרוב מדובר במבחן אמריקאי (כלומר שאלות רב-ברירה), הנמשך בין שעה וחצי ל- 3 שעות, בנושאים כימיה, ביולוגיה, פיזיולוגיה ואנטומיה (גוף האדם), ולעיתים גם פיזיקה. המבחן הוא באנגלית, ורמת השאלות היא מעבר למה שנלמד ב-5 יחידות מדעיות בארץ (שלא לדבר על אנטומיה ופיזיולוגיה), ולכן מומלץ מאוד לקחת מכינה קדם רפואית שתכין אותכם היטב למבחנים הרלוונטיים. את מבחני הקבלה ניתן לעשות בארץ (או אונליין, או שמגיעים נציגים מהאוניברסיטה לבחון תלמידים ישראלים).
מה צריך רק בחלק מהאוניברסיטאות:
- ראיון קבלה – ישנם כמה סוגים של ראיונות קבלה , אך בכולם לא מדובר בראיון של יותר מחצי שעה (וברובם מדובר בראיון קצר של 10-15 דק’ בלבד). בחלק מהאוניברסיטאות מדובר בראיון קבלה אישיותי קצר – תישאלו שאלות לגבי הרקע הלימודי שלכם, התנדבויות שעשיתם, מדוע אתם רוצים ללמוד רפואה, ולמה ספציפית באוניברסיטה שאליה אתם מתמיינים.
בחלק מהאוניברסיטאות מדובר בראיון מדעי בעל פה, כלומר תישאלו שאלות בכימיה, ביולוגיה או גוף האדם, ויהיה עליכם לדון בנושאים אלה עם הבוחן.
הסוג האחרון של שאלות שעלולות לעלות בראיונות קבלה הן שאלות מתחום האתיקה הרפואית או בריאות הציבור. לרוב יציגו לכם תרחיש רפואי מורכב, המעלה איזו דילמה מוסרית, ויבקשו מכם להביע עמדה או להציע דרך פעולה אפשרית. כדי לעזור לכם להתכונן לראיונות הקבלה, הכנו עבורכם קורס ייעודי לראיונות הקבלה. - מבחן באנגלית – בחלק קטן של האוניברסיטאות, מבחן הקבלה בכתב כולל חלק באנגלית אקדמאית. לדוגמא, בסמלוויס בבודפשט הונגריה ופלצקי באולמוץ’ צ’כיה, יש להיבחן באנגלית כחלק ממבחן הקבלה.
באוניברסיטאות אחרות, ידרשו מכם להגיש תוצאות של מבחן רשמי הבודק רמת אנגלית, כמו ה- TOEFL, ה- IELTS או Duolingo English Test. את המבחנים האלו ניתנים לעשות באופן מקוון מהבית, ולרוב נדרשת בהם רמת אנגלית הקרויה B2 (רמה של Upper Intermediate).
אוניברסיטאות הדורשות תוצאות רשמיות של מבחן חיצוני באנגלית כוללות את אוניברסיטת וילנוס בליטא, והאוניברסיטאות בפולין כמו אוניברסיטת ורשה ואוניברסיטת פוזמן. למבחני האנגלית ניתן להתכונן עם קורס האנגלית האקדמאית שלנו. - מכתב מוטיבציה – מכתב מוטיבציה הינו מכתב באורך של עמוד אחד בערך, שבו על המועמד להציג את עצמו בפני ועדת הקבלה לאוניברסיטה. בין היתר, מטרת המכתב היא לעזור לאוניברסיטה להכיר אתכם, את הרקע הלימודי שלכם, מדוע אתם רוצים ללמוד רפואה וכו’. אנחנו במכינה עוזרים לכל התלמידים שלנו לכתוב מכתבי מוטיבציה מעולים, העוזרים להם להתלבט ביחס למועמדים אחרים.
- קורות חיים – יש להגיש קורות חיים בהם מפורטים הרקע הלימודי והתעסוקתי של המועמד.
אז מה כל זה אומר?
הקבלה ללימודי רפואה בחו”ל היא קלה יותר מאשר הקבלה ללימודי רפואה בארץ. מי שעובר מכינה איכותית ומשקיע ולומד, כמעט תמיד מתקבל ללימודים באירופה. ולא רק זה, לרוב מתקבל בניסיון הראשון! ההשקעה שלכם משתלמת (בניגוד להרבה תלמידים שעושים פסיכומטרי 8 פעמים… ועדין לא מתקבלים ללימודים בארץ)!
ולכן אם אתם חולמים להיות רופאים, ולא רוצים לבזבז שנים בלנסות להתקבל בארץ, הלימודים בחו”ל הם אופציה מעולה עבורכם!
