כמה עולים לימודי רפואה בחו”ל?

זאת שאלה מורכבת – ותלויה במקום בו אתם רוצים ללמוד.

בגדול, עלות שכר הלימוד במרכז ומזרח אירופה (צ’כיה, הונגריה, ליטא, קרואטיה, פולין, סלובקיה, יוון) נעה בין 12,000 אירו לשנה ועד כדי 24,000 אירו לשנה . שימו לב שאנחנו מדברים על תוכניות בינלאומיות באירופה, המועברות כולן בשפה האנגלית, באוניברסיטאות שמאושרות על ידי משרד הבריאות.

רגע למה זה כל כך יקר?

זה לא באמת כל כך יקר. גם בארץ, העלות הכוללת להכשרת רופא היא כ- 60,000 ₪ בשנה (שזה בערך 15,000 אירו).

אז למה סטודנטים משלמים רק כ- 15,000 ₪ בשנה עבור לימודים בארץ? כי המדינה מסבסדת את לימודי הרפואה, וממנת את השאר מאחורי הקלעים – משלמת את ההפרש ישירות לאוניברסיטה.

בחו”ל, מה לעשות – המדינה בה אתם לומדים לא כל כך מעוניינת לממן לכם את הלימודים. אם אתם לומדים בצ’כיה, למה שממשלת צ’כיה תממן לכם את הלימודים? הרי רוב הסיכויים שאתם לא מתכוונים להישאר בצ’כיה בסוף התואר. ולכן, על הסטודנטים הבינלאומיים לממן לעצמם את התארים הבינלאומיים ברפואה.

האם אין מקומות זולים יותר?

יש – לדוגמא באוניברסיטאות הציבוריות באיטליה שכר הלימוד זול יותר (כ- 1,000 עד 4,500 אירו לשנה), אבל קשה מאוד להתקבל ללימודים שם (עניין של היצע וביקוש – היצע נמוך יחסית וביקוש גבוה מאוד). פרט לאיטליה, רוב האוניברסיטאות שמציעות לימודים במחירים זולים יותר, כבר אינן מאושרות על ידי משרד הבריאות. בשנת 2019, בעקבות רפורמת יציב, נפסלו עשרות אוניברסיטאות בחו”ל, בעיקר במדינות כמו מולדובה, אוקראינה, גיאורגיה, רומניה וארמניה, בעקבות רמת לימודים לא מספקת, שגרמה לחוסר יכולת של בוגריהם לעבור בהצלחה את מבחני הרישוי בארץ לאחר סיום התואר.

אם אתם רוצים מעוניינים לקרוא על אוניברסיטאות עם שכר לימוד יחסית נמוך (אבל כאלו שמאושרות על ידי משרד הבריאות) – קראו את המאמר שלנו – אוניברסיטאות זולות ללימודי רפואה בחו”ל.

אז למה יש מקומות שעולים 12,000 אירו שנה וכאלה שעולים 24,000 אירו?

יש מספר רב של סיבות אפשריות להבדלים בין שכר הלימוד בין מוסדות אקדמאיים בארצות וערים שונות. למשל, יתכן הבדל משמעותי בשכר המרצים ובהוצאות אחרות של האוניברסיטה, כמו על מרכזי סימולציה חדישים. כמו כן, ניתן לראות שלרוב, אוניברסיטאות בערי בירה מרכזיות נוטות להיות יקרות יותר (לדוגמא בפראג ובבודפשט). ישנם גם הבדלים של היצע וביקוש. מוסדות יוקרתיים, הנהנים ממוניטין רב והם בבחינת “מותג”, יכולים להרשות לעצמם לגבות שכר לימוד גבוה יותר.

בסך הכל, יש קורלציה מסוימת בין איכות הלימודים בבית ספר מסוים לרפואה, כפי שהיא מתבטאת בדירוג העולמי שלו, ובין שכר הלימוד בבית הספר. בתי ספר המתגאים בדרוג גבוה יותר – יכולים לגבות שכר לימוד גבוה יותר, ואכן עושים זאת. מצד שני, הדברים אינם שחור ולבן, וגובה שכר הלימוד לא בהכרח מעיד על איכות המוסד.

הנה דוגמא קטנה. בפראג ישנן 3 פקולטות לרפואה של אוניברסיטת צ’ארלס (Charles University). הפקולטה הראשונה לרפואה נמצאת ממש במרכז העיר, ועולה בסביבות 24,000 אירו לשנה. לעומתה, הפקולטה השנייה לרפואה שנמצאת באזור המערבי של העיר, והפקולטה השלישית לרפואה שנמצאת באזור המזרחי של העיר עולות בסביבות 16,500 אירו בשנה. מה יכול להסביר את ההבדל הגדול בשכר הלימוד? לא ברור. אגב, שלושתן פקולטות מצוינות ללימודי רפואה! אבל האם מוצדק לשלם 45% יותר לפקולטה הראשונה? אנחנו לא משוכנעים.

איפה אפשר למצוא את שכר הלימוד של כל האוניברסיטאות?

בעמודי האוניברסיטאות השונות, ריכזנו עבורכם את שכר הלימוד השנתי לכל אוניברסיטה. כמו כן, ריכזנו עבורכם נתונים והשוואת שכר לימוד של אוניברסיטאות רבות במאמר הבא – השוואת מחירי אוניברסיטאות לרפואה בחו”ל.


האם יש מלגות העוזרות לממן את הלימודים בחו”ל?

ברוב האוניברסיטאות ישנן מלגות הצטיינות – אך בדרך כלל הן לא מכסות יותר מ 10% משכר הלימוד, ולא ניתן להתבסס עליהן מראש.

בהונגריה קיימות מלגות הצטיינות ושורשים מיוחדות הניתנות על ידי המדינה– Stipendium Hungaricum ו- Hungarian Diaspora. המלגות מכסות את כל שכר הלימוד, ואפילו אפשר לקבל דמי מחיה חודשיים. המלגות מיועדות ליוצאי הונגריה וחלקים מאוסטריה ורומניה.

לבסוף, ניתן להיעזר בתוכנית אופקים – תוכנית ייחודית שהשיק משרד הבריאות ב-2024 במטרה לעזור לסטודנטים ישראלים לממן את לימודיהם בחו”ל. התוכנית מציעה הלוואות של עד כ-360,000 ₪, שחלקן יכולות להפוך למענק במידה ובסוף הלימודים חוזרים לארץ להתמחות באחד ממקצועות הרפואה הנדרשים.  

האם יש הנחות לבעלי אזרחות אירופאית?

לא. כי מדובר בתוכניות בינלאומיות המועברות בשפה האנגלית – ואלו תוכניות שאינן ממומנות על ידי הממשלה המקומית. לכן, זה לא משנה אם יש לכם דרכון או אזרחות אירופאית, גם לא של המדינה הספציפית שבה אתם לומדים, אם אתם רוצים ללמוד במסלול בינלאומי באנגלית, תיאלצו לשלם מחיר מלא. דרכון ואזרחות יכולים לעזור בדרכים אחרות.


מה לגבי עלויות מחיה?

המחיה במדינות מרכז ומזרח אירופה לרוב זולה יותר מאשר בארץ (משמעותית!). ישנם מקומות בחו”ל בהם עלות המחיה החודשית היא סביבות ה- 3,500-4,000 ש”ח בלבד.

ולכן, למרות שבחו”ל שכר הלימוד גבוה משמעותית מזה שבארץ, אם לוקחים בחשבון גם את עלות המחיה הנמוכה יותר מאשר בארץ, יש מקומות בחו”ל בהם עלות שנת לימודים לא יקרה בהרבה מאשר עלות שנה בארץ.

לדוגמא, בארץ במרכז, עלות מחיה (כולל שכר דירה) יכולה להגיע לכ- 5,000 או 6,000 ₪ בחודש בקלות. תכפילו את זה ב-12 חודשים ותוסיפו שכר לימוד של 15,000 ₪ – אתם מגיעים ל- 75  עד 87 אלף ₪ בשנה. זו עלות די דומה למה שתעלה לכם שנת לימוד בחו”ל באוניברסיטה העולה 12,500 אירו לשנה, עם הוצאות של 3,500 ₪ בחודש (לדוגמא באוניברסיטת פלצקי בצ’כיה או אוניברסיטת LSMU בקאונס ליטא).

שימו לב שההלוואה מתוכנית אופקים (עד כדי 360,000 ₪ הפרוסים על פני חמש שנים) אינה מיועדת אך ורק לתשלום שכר לימוד. אם אתם לומדים באוניברסיטה זולה יחסית, ההלוואה יכולה לכסות גם חלק מעלויות המחיה. הלוואה זו אינה עומדת לרשות סטודנטים שלומדים בארץ. ונזכיר שוב – ההלוואה יכולה להפוך למענק בתנאים מסוימים.

אולי יעניין אתכם
מאמרים רלוונטים
הגיע הזמן להגשים את החלום!
שריינו את מקומכם ביום הפתוח הקרוב
יום חמישי ה- 29/05/2025 בשעה 19:00 אצלכם בזום!
דילוג לתוכן