כשרוצים להעריך כמה עולה ללמוד רפואה בחו”ל צריך לקחת בחשבון את שכר הלימוד השנתי ואת הוצאות המחיה. במדריך זה נתאר את הוצאות המחיה הממוצעות של סטודנטים באירופה, ונשווה בין מדינות וערים שונות – איפה יקר או זול יותר לחיות?
מה כוללות הוצאות המחיה?
- מגורים – רוב הסטודנטים הישראלים שלומדים רפואה בחו”ל שוכרים דירות – לבד או עם שותפים (לרוב סטודנטים ישראלים נוספים הלומדים בפקולטה) במרכזי הערים בהם הם לומדים. שכר הדירה הוא הרכיב שהכי משתנה בין ערים ומדינות באירופה. בערים מרכזיות, דירות יהיו משמעותית יקרות יותר. לדוגמא, השכרת דירה בבודפשט עולה בסביבות 700 אירו לדירת יחיד, או 900 אירו לדירת 2 שותפים. בפראג – 1000 אירו לדירת יחיד, או 1200 לדירת 2 שותפים. ורשה – 900 אירו לדירת יחיד.
לעומת זאת, בערים היותר קטנות ופריפריאליות, יהיה זול יותר. לדוגמא, בדברצן, העיר השנייה בגודלה בהונגריה, שכר דירה הוא בסביבות 550 אירו ליחיד או 800 אירו לדירת 2 שותפים. בברנו, העיר השנייה בגודלה בצ’כיה, תשלמו 550 אירו לחודש לדירת יחיד, או 900 אירו לדירת 2 שותפים.
בליטא, בערים הקטנות יותר קאונס ווילנה, דירת יחיד תעלה לכם בסביבות 550 אירו לחודש, ואילו דירת 2 שותפים תעלה כ- 800 אירו לחודש. - חשבונות – חשבונות כוללים חשמל, מים, גז (לחימום הבית – מאוד חשוב בחו”ל!), ארנונה וכו’. בחלק מהערים, החשבונות כלולים בשכר הדירה, ובחלק יש לשלם אותם בנפרד. חשבונות נעים בדרך כלל בין 100 ל-200 אירו לחודש.
- אוכל – סופרמרקט, קפה בבוקר, מסעדות, טייק אווי, וולט? זה מאוד מאוד תלוי באורח החיים שאתם בוחרים לחיות. קחו בחשבון בין 300 ל-400 אירו לחודש, כאשר האוכל בערים המרכזיות (כמו כל דבר) הוא לרוב יקר יותר.
- תחבורה ציבורית – התחבורה הציבורית באירופה מאוד מאוד זולה, בעיקר לסטודנטים. ברוב הערים ניתן לרכוש כרטיס חודשי המאפשר להשתמש בכל האוטובוסים, החשמליות (trams) והרכבת התחתית (במידה ויש כזו). בנוסף, ישנם הנחות משמעותיות מאד לסטודנטים מתחת לגיל 26. סה”כ תחבורה ציבורית לא עולה יותר מ-20 אירו לחודש. עם תוסיפו שימוש מזדמן במוניות, או רכבות מדי פעם אם רוצים לנסוע מעיר לעיר, אפשר לעגל ל-50 אירו בחודש.
- ביטוח בריאות – סטודנטים הלומדים בחו”ל חייבים לעשות ביטוח בריאות. ניתן לרכוש ביטח כזה מחברת ביטוח ישראלית, בעלות של בין 400-500 דולר לשנה. ניתן גם לרכוש ביטוח בריאות באמצעות חברת ביטוח מקומית בחו”ל, בעלות נמוכה יותר של כ- 150 אירו לשנה, אך שימו לב שאלו לרוב ביטוחים פחות מקיפים.
- בילויים – כמובן, מאוד תלוי בסטודנט. למען הכנות, לא יהיה לכם המון זמן לבלות בזמן לימודי רפואה (אתם תמצאו שאתם לומדים רוב היום). אבל בכל זאת, סרט פה, קצת שופינג שם. לרוב יצא לכם בין 100-200 אירו בחודש.
- ביקורים ארץ – רוב הסטודנטים הלומדים בחו”ל אוהבים לקפוץ לארץ כמה פעמים בשנה. עלות הטיסות משתנה מאוד בין חברות תעופה רגילות (כמו אל-על) לחברות לואו-קוסט כמו וויז-אייר או ריאן-אייר. כמו כן, המחירים מאד תלויים בעונת השנה (קיץ או חורף) ובגורמים נוספים (למשל, מלחמה במזרח התיכון). לכן, קשה מאוד להגיד כמה עולים הביקורים בארץ במהלך שנה, אבל כדאי להקצות לזה לפחות 1,000 אירו נוספים בשנה.
אז תכלס, מה המחיה בחו”ל?
זה מאוד תלוי איך ואיפה אתם בוחרים לגור. כפי שאתם רואים, בערים הגדולות יותר, כמו בודפשט או פראג, עלות המחיה הוא מעל 1,200 אירו לחודש (ויכולה אף להגיע ל-1,800 אירו בחודש למי שרוצה לגור בפראג בדירת יחיד).
בערים הקטנות יותר במרכז ומזרח אירופה, עלות המחיה תנוע לרוב סביב 1,000-1,200 אירו לחודש.

איפה המחיה היקרה ביותר?
בפראג ובודפשט. בפראג, העלות תגיע ל- 1,800 אירו לחודש למגורים בדירת יחיד, או 1,400 אירו למגורים בדירת 2 שותפים. בבודפשט, עלות המחיה תגיע לכדי 1,400 אירו למגורים בדירת יחיד, או 1,100 אירו לאדם בדירת 2 שותפים.
שימו לב שבאיטליה, עלות המחיה יחסית יקרה ביחס למרכז ומזרח אירופה, ולכן הקדשנו לנושא מדריך נפרד.
איפה המחיה הזולה ביותר?
בערים סגד ופץ’ בהונגריה, המחיה זולה במיוחד – בסביבות 900 אירו לחודש, אפילו אם תשכירו דירת יחיד.
המחיה באולמוץ צ’כיה נע סביב 950 אירו לחודש, בהנחה שאתם גרים בדירת 2 שותפים.
המחיה בקאונס ליטא היא בסביבות 1,100 אירו לחודש אם אתם גרים בדירת 2 שותפים.
עלות המחיה באירופה לרוב זולה יותר משמעותית מאשר בישראל
כשמשווים את עלות המחיה בחו”ל למחיה בארץ – בסופו של דבר היא זולה יותר. לא תמצאו בתל אביב או בירושלים דירות יחיד במחיר 2,500 ₪ לחודש (כמו למשל בבודפשט – 700 אירו) או דירת שותפים במחיר 1,700 ₪ לשותף (450 אירו לחודש בבודפשט). גם אם נשווה את הערים היותר פריפריאליות כמו באר שבע, לערים הקטנות בחו”ל, תראו ששכר הדירה בחו”ל משמעותית זול יותר – לכיוון ה 2,000 ₪ (500 אירו) לחודש לדירת יחיד, או 1,500 ₪ (400 אירו) לחודש לדירת 2 שותפים.
גם אוכל, בילויים ותחבורה ציבורית באירופה זולים יותר – לרוב פחות מ-2000 ₪ לחודש.
ניתן לעשות השוואות בין ערים בארץ לבין ערים בחו”ל בעזרת האתר numbeo.
האם יש מלגות העוזרות לממן את הלימודים בחו”ל?
ברוב האוניברסיטאות ישנן מלגות הצטיינות – אך בדרך כלל הן לא מכסות יותר מ 10% משכר הלימוד, ולא ניתן להתבסס עליהן מראש.
בהונגריה קיימות מלגות הצטיינות ושורשים מיוחדות הניתנות על ידי המדינה– Stipendium Hungaricum ו- Hungarian Diaspora. המלגות מכסות את כל שכר הלימוד ואפילו אפשר לקבל דמי מחיה חודשיים. המלגות מיועדות ליוצאי הונגריה וחלקים מאוסטריה ורומניה.
לבסוף, ניתן להיעזר בתוכנית אופקים – תוכנית ייחודית שהשיק משרד הבריאות ב-2024 במטרה לעזור לסטודנטים ישראלים לממן את לימודיהם בחו”ל. התוכנית מציעה הלוואות של עד כ-360,000 ₪ שחלקן יכולות להפוך למענק במידה ובסוף הלימודים חוזרים לארץ להתמחות באחד ממקצועות הרפואה הנדרשים.
