דף הבית » אוניברסיטאות » צ'כיה » אוסטרובה
אוניברסיטת אוסטרבה - University of Ostrava
אוניברסיטת אוסטרבה הוקמה בשנת 1991 בעיר השלישית בגודלה בצ’כיה, אוסטרבה, הנמצאת כ- 350 ק”מ מזרחית לעיר הבירה פראג. באוניברסיטה לומדים קרוב ל-9,000 סטודנטים בשש פקולטות: הפקולטה למדעים, הפקולטה לאמנויות, הפקולטה לאמנויות יפות ומוזיקה, הפקולטה לרפואה, הפקולטה למדעי החברה והפקולטה לחינוך.
הפקולטה לרפואה היא הצעירה ביותר בצ’כיה – נוסדה בשנת 2010. נכון להיום, בפקולטה לומדים כ-1,700 סטודנטים, ומעל 400 סטודנטים מסיימים מדי שנה. משנת 2018, הפקולטה מציעה שני תארים באנגלית לסטודנטים בינלאומיים, רפואה כללית וסיעוד.

אוניברסיטה זו אינה מיוצגת על ידי Pre-Med Academy
- תעודת בגרות מלאה – יש לתרגם את תעודות הבגרות תרגום נוטריוני ולקבל חותמת אפוסטיל.
- בחינת כניסה – על כל מועמד לעבור בחינת כניסה מדעית. הבחינה היא באנגלית, ומורכבת מ- 90 שאלות אמריקאיות (30 ביולוגיה, 30 כימיה ו-30 פיזיקה). אורך הבחינה שעה וחצי. ציון עובר הוא 50% (45/90). הבחינות נעשות בצורה פרונטלית באוסטרבה בחודש יוני, או אונליין בתיאום עם נציגים מקומיים של האוניברסיטה. למועמדים ישראלים, מבחנים מתקיימים שלוש פעמים בשנה, לרוב בינואר, מאי, ויולי. מועמד יכול לגשת לבחינה פעם אחת בלבד בשנה.
- אין צורך במבחן אנגלית
- דמי רישום – 2,000 CZK (כ-80 אירו)
- דמי היבחנות – כלולים בדמי הרישום
- מועד אחרון לרישום – סוף יולי
- רפואה: 11,000 אירו לשנה
בכל שנה, הפקולטה לרפואה מעניקה מלגות הצטיינות, על פי ציוני הסטודנטים בשנה האקדמית הקודמת. המלגה מוענקת בצורה של הפחתה בשכר הלימוד, בדרך כלל כשליש מהתשלום השנתי (כ 3,600 אירו).
- ייעוץ לימודי – מיועד לסטודנטים הזקוקים לעזרה בהתמודדות עם אתגרים הקשורים ללימודים. הייעוץ יכול לסייע לסטודנטים להסתגל לחיי האוניברסיטה, ולרכוש מיומנויות חשובות כגון אסטרטגיות למידה, התמודדות עם לחצים, לחימה בדחיינות, וכיצד מוצאים מוטיבציה ללמוד.
- ייעוץ פסיכולוגי – ניתן לסטודנטים ללא תשלום, בצורת פגישות בנות 50 דקות, באופן פרונטלי או מקוון. סך הפגישות ותדירותן נקבע בהתאם לצרכי התלמיד.
- אימון (coaching) – מפגשי אימון אישיים ללא תשלום. אימון כזה יכול לסייע לסטודנטים לעבוד על עצמם בצורה יזומה, ולמצוא פתרונות מעשיים לאתגרי חיים שונים, בלימודים ומחוצה להם.
- תכנית חונכות (mentoring) – ליווי של סטודנטים בשנה א’ עם מנטורים מנוסים (סטודנטים לרפואה בשנה האחרונה), המעניקים להם עצות ומסייעים להם להתאקלם בפקולטה לרפואה ובעיר אוסטרבה. חונכות מותאמת אישית יכולה להקל על החרדות ואי הוודאות שלעתים קרובות מלווים את תחילתו של מסלול לימודי הרפואה. המנטורים נבחרים בקפידה על סמך הישגיהם האקדמיים, כישוריהם הבינאישיים והנכונות לתמוך בחניכים. הקשר הרציף בין חונכים לחניכים מתקיים באמצעות פגישות מתוזמנות, סדנאות ואירועי נטוורקינג.
- Younie היא ארגון סטודנטים, העורך אירועים רבים להעשרת חיי הסטודנטים באוסטרבה. הארגון מארגן מסיבות, נשפים ופעילויות אוריינטציה לסטודנטים חדשים.
- ESN UP University of Ostrava – ארגון הסטודנטים הבינלאומיים מארגן פעילויות חברתיות מגוונות לגוף הסטודנטים הבינלאומיים באוניברסיטה, כגון פעילויות ספורט, אירועי פאב קוויז, ערבי קריוקי, משחקי לייזר, ארוחות משותפות ועוד. כמו כן הארגון מציע תוכנית “buddy”, שבה סטודנטים חדשים מקושרים לסטודנטים צ’כים משנים מתקדמות הלומדים באוניברסיטה, שמלווים אותם ועוזרים להם בשבועות הראשונים שלהם בצ’כיה ובאוניברסיטה בפרט.
מרכז פירמידה (Pyramida) של האוניברסיטה פועל לתמיכה בסטודנטים עם צרכים מיוחדים, כגון ליקויי ראייה ושמיעה, מוגבלויות פיזיות, לקויות למידה ומחלות נפשיות או כרוניות. המרכז מעניק ייעוץ על ידי מומחים, וכן שירותים וסיוע נוסף כגון תוספות זמן, סובלנות להיעדרויות מסיבות בריאותיות, סיוע אישי בלימודים, התאמה ודיגיטציה של חומרי לימוד, תמלול הרצאות, ייעוץ בנושאים ארגוניים, ושירותי הגהה של עבודות.
אוניברסיטת אוסטרבה משתתפת בתוכנית ERASMUS+. לאוניברסיטה יש הסכמים עם אוניברסיטאות בכל מדינות ה EU, טורקיה, צפון מקדוניה, סרביה, נורבגיה, ליכטנשטיין ואיסלנד.
אוסטרבה נמצאת בחלק הצפון-מזרחי של צ’כיה, קרוב לגבול עם פולין, כ- 350 ק”מ מזרחית לעיר הבירה פראג. אוסטרבה היא העיר השלישית בגודלה בצ’כיה, עם אוכלוסייה של 300,000 תושבים.
בעבר, אוסטרבה הייתה עיר תעשייתית, שהתמחתה בכריית פחם וייצור פלדה. כיום אוסטרבה עוברת תהליכי התחדשות עירונית המרחיקים אותה מעברה התעשייתי. בכל זאת, עדיין קיימים בה מגזרי ייצור שונים, בעיקר בתחום האנרגיה.
אוסטרבה היא עיר אטרקטיבית לסטודנטים, המהווים כ- 14% מאוכלוסיית העיר. המחירים הסבירים וריבוי המוסדות האקדמיים בעיר מושכים אליהם סטודנטים מקומיים ובינלאומיים כאחד
מעבר ללימודים אקדמאיים, העיר מארחת אירועי תרבות וספורט רבים במהלך השנה, כולל פסטיבלי מוזיקה, מופעי תיאטרון, ותערוכות אמנות. אזור Dolní Vítkovice, אתר כריית פחם לשעבר, הפך למרכז תרבותי וחינוכי ייחודי, המציע לסטודנטים הצצה לעבר התעשייתי של העיר ובמקביל מארח קונצרטים, תערוכות וסדנאות.
אפשרויות הבילוי והנופש באוסטרבה מגוונות מאד. פארקים, נהרות ושטחים ירוקים מציעים שפע של הזדמנויות לפעילויות בחיק הטבע. הרי בסקידי (Beskydy) הסמוכים הם מקום מצוין לטיולים רגליים, סקי וספורט הרים אחר.


האוניברסיטה מציעה מעונות סטודנטים, בשם Student Hall of Vista, הנמצאים כ-20 דקות נסיעה בתחבורה ציבורית מהפקולטה לרפואה. המעונות כוללים פתרונות דיור ליחידים, זוגות, או שלושה סטודנטים בחדר. מתחם המעונות מוקף בטבע ושבילי הליכה, ונגיש בתחבורה ציבורית לחלקים שונים באוסטרבה.

באוסטרבה יש מערכת תחבורה ציבורית מקיפה ויעילה, המבוססת על רשת חשמליות, המקשרת בין חלקים שונים של העיר והפרברים שלה. בנוסף, בעיר יש רשת אוטובוסים נרחבת המשלימה את שירות החשמליות. השילוב של חשמליות ואוטובוסים מבטיח נסיעה נוחה ומהירה בין כל חלקי העיר.
תחנת הרכבת המרכזית של אוסטרבה, Ostrava Hlavní Nádraží, מקשרת את אוסטרבה עם ערים אחרות בצ’כיה, וגם עם המדינות הסמוכות, פולין וסלובקיה. אוסטרובה נמצאת במרחק של 3.5 שעות נסיעה ברכבת מפראג, 2 שעות מברנו (העיר השנייה בגודלה בצ’כיה), 2.5 שעות מקרקוב פולין ו- 3 שעות מווינה אוסטריה.
בשנים האחרונות, העיר הרחיבה את רשת שבילי האופניים שלה, והפכה את הרכיבה לחלופה תחבורתית מעשית וידידותית לסביבה. סקוטרים חשמליים להשכרה לפי שעה זמינים לסטודנטים באמצעות אפליקציות פשוטות לשימוש.
נמל התעופה Leoš Janáček Ostrava מספק טיסות פנימיות ובינלאומיות, המקשרות את העיר ליעדים שונים ברחבי אירופה. הדרך הקלה ביותר להגיע לאוסטרבה לישראל היא בטיסות ישירות לפראג, קרקוב, קטוביץ, או וינה, ומשם להמשיך ברכבת או באוטובוס. שדה התעופה הקרוב ביותר הוא קטוביץ פולין, המצוי במרחק של שעה וחצי נסיעה מאוסטרבה.

האקלים של אוסטרבה מתאפיין בארבע עונות מובחנות היטב. החורף (דצמבר עד פברואר) קר, עם טמפרטורות ממוצעות סביב אפס מעלות צלזיוס. העיר מאופיינת בהרבה שלג, עם טמפרטורות בלילה שיורדות מתחת לאפס. באביב (מרץ עד מאי) יש התחממות הדרגתית. בתחילת האביב יתכן כפור מדי פעם, אבל בהמשך העיר נהנית מטמפרטורות נעימות שנעות בין 10 מעלות צלזיוס ל-20 מעלות צלזיוס. הקיץ (יוני עד אוגוסט) הוא נעים ולא חם מדי (בטח לא במונחים ישראליים). הטמפרטורות הממוצעות נעות בין 20 מעלות צלזיוס ל-25 מעלות צלזיוס. זאת עונת הגשמים העיקרית באוסטרבה, עם סופות רעמים מדי פעם. שעות האור הארוכות והתנאים החמים הופכים את הקיץ לזמן פופולרי לפעילויות ואירועים בחוץ. הסתיו (ספטמבר עד נובמבר) מתאפיין בירידה הדרגתית בטמפרטורות, ובשלכת צבעונית. ספטמבר בדרך כלל לא קר מדי, אבל בהמשך הטמפרטורות יורדות. הגשמים מתונים יחסית, ואפשר לחוות גם ערפילי בוקר.

ישנה קהילה יהודית קטנה ביותר באוסטרובה – בסביבות 100 יהודים, בעיקר גמלאים. הקהילה מקיימת חגים ביחד, מארחת רבנים מרחבי צ’כיה, ומארגנת טקסי זיכרון.
קהילה גדולה יותר של יהודים קיימת בעיר פראג, במרחק 3.5 שעות מאוסטרובה. בפראג ניתן למצוא מספר בתי כנסת, מסעדות כשרות, בתי ספר, ואפילו מוזאון יהודי. במרכז העיר ניתן למצוא בית חב”ד גדול המפעיל מכולת קטנה ומסעדה כשרה. הקהילה מארגנת אירועי תרבות וחינוך רבים לאורך השנה, וכמו כן מפעילה פרויקט מעקב וטיפול באירועי אנטישמיות (Project Mantic).
אוסטרובה ידועה ביוקר מחיה נמוך יחסית, במיוחד בהשוואה לערים רבות במערב אירופה ואפילו לעומת ערים נוספות בצ’כיה כמו פראג או ברנו. להלן רשימה של הוצאות מחיה חודשיות משוערות:
- מגורים: דירת יחיד במרכז העיר עולה סביבות 500 אירו לחודש
- חשבונות (חשמל, מים, אינטרנט, וכו’): 200 אירו לחודש
- אוכל: 350 אירו לחודש
- תחבורה ציבורית: 50 אירו לחודש
- בידור ופנאי: 150 אירו לחודש
מומלץ להיעזר באתרים כמו numbeo בו תוכלו להשוות בין יוקר המחיה באוסטרבה לערים שונות בעולם כולל ערים בישראל.
לסטודנטים מותר לעבוד תוך כדי הלימודים ללא צורך בשום היתר תעסוקה (גם אם אין להם דרכון אירופאי).








התואר מוכר באיחוד האירופי, ובסוף התואר הבוגרים רשאים להתחיל לעבוד ישר כרופאים בכל מדינה ב- EU.
האוניברסיטה מוכרת ללימודי רפואה על ידי משרד הבריאות בישראל. לאחר סיום התואר, יש לעבור את מבחן הרישוי ולבצע סטאז’ בארץ, על מנת לקבל רישיון לעבוד בתור רופא במדינות ישראל.
האוניברסיטה מוכרת גם על ידי ה- UK General Medical Council (בבריטניה).
האוניברסיטה גם מוכרת על ידי WFME, ארגון עולמי שעוסק בהכשרת רופאים ברחבי העולם. ולכן, סטודנטים הלומדים באוניברסיטה רשאים להיבחן במבחן הרישוי האמריקאי (ה- USMLE).

דירוג בינלאומי של תוכנית הלימודים ברפואה:
- Times Higher Education – 801-1000

מידי שנה מתקבלים 50 סטודנטים בינלאומיים ללימודי רפואה באוניברסיטה. ככל הידוע לנו, אין כמעט סטודנטים ישראלים הלומדים באוסטרבה (נכון לסוף 2024).

בשנתיים הראשונות, תכנית הלימודים כוללת בעיקר קורסים עיוניים, כמו ביוכימיה, ביולוגיה, פיזיקה, אנטומיה, היסטולוגיה, פיזיולוגיה ועוד.
שנת הלימודים השלישית כוללת קורסים פרה-קליניים, כמו פתופיזיולוגיה ופתולוגיה, ובה הסטודנטים מתכוננים לשנים הקליניות של התואר.
בשנים הרביעית והחמישית, סטודנטים מבצעים סבבים קליניים במרפאות ובמחלקות שונות בבתי החולים המשויכים לאוניברסיטה.
השנה השישית והאחרונה מוקדשת להכשרה מעשית לפני סיום הלימודים. במהלכה, הסטודנטים עובדים במרפאות ובמחלקות השונות, בפיקוח רופאים מנוסים. במהלך השנה השישית, הסטודנטים נבחנים בחלקים השונים של מבחן הרישוי לרפואה הצ’כי באנגלית.

בפקולטה לרפואה קיים מרכז סימולציה בשם SIMLEK, המכיל ציוד מודרני זהה לזה המצוי בבית חולים רגיל, רק שהמטופלים מיוצגים על ידי סימולטורים מתוחכמים. במרכז הסימולציות, הסטודנטים יכולים לתרגל הליכים אבחוניים וטיפוליים שונים ללא חשש לנזק למטופלים. במרכז יש סימולציות לחדר מיון, מחלקת טיפול נמרץ, חדר ניתוח וחדר לידה. החדרים מצוידים באמצעי הקלטה, שמאפשרים למורים לצפות בסטודנטים במהלך הסימולציות. לאחר מכן, ניתן לעבור על ההקלטה ביחד וללמוד ממנה.

החל מהשנה הרביעית, הסטודנטים מבצעים סבבים קליניים בבתי החולים המסונפים לאוניברסיטה. נכון להיום (סוף 2024), מכיוון שעדיין אין תלמידים ישראלים בשנים אלו באוניברסיטה, לא ידוע אם ניתן לבצע סבבים קליניים בארץ.
* שימו לב: ביצוע סבבים קליניים בארץ כפוף לאישור של משרד הבריאות, המועצה להשכלה גבוהה (המל”ג), האוניברסיטה בחו”ל ובתי החולים בארץ. יש להתעדכן מול המכינה לגבי הסטטוס העדכני.

הפקולטה פועלת בשיתוף פעולה הדוק עם מספר בתי חולים באוסטרבה, כולל בית החולים האוניברסיטאי, בית החולים העירוני, בית החולים ויטקוביץ’ (Vítkovice), ומגוון מוסדות רפואיים אחרים ברחבי האזור, גם במגזר הציבורי וגם במגזר הפרטי.

הפקולטה לרפואה פעילה מאד במחקר רפואי הנעשה במרפאות ומכונים, כמו המרכז לטיפול בהשמנת יתר (obesity), המכון לרפואת חירום, המרפאה ההמטו-אונקולוגית, והמרכז למחקר אפידמיולוגי. סטודנטים בפקולטה יכולים לבחור לעסוק במחקר, ומשתתפים באופן קבוע בתחרויות סטודנטים ובכנסים. קיים מימון מלגות מיוחד לתמיכה במחקר של סטודנטים.