דף הבית » אוניברסיטאות » הונגריה » בודפשט וטרינריה
האוניברסיטה לוטרינריה בודפשט – University of Veterinary Medicine Budapest
האוניברסיטה לוטרינריה בודפשט (המכונה בקיצור UNIVET) היא בית הספר הווטרינרי היחיד בהונגריה. באוניברסיטה לומדים כ-1,500 סטודנטים, בתוכניות הנלמדות בהונגרית, אנגלית וגרמנית. התוכנית בשפה האנגלית הוקמה ב-1992.
קמפוס האוניברסיטה ממוקם בלב בודפשט ליד תחנה של הרכבת התחתית ואחת מתחנות הרכבת של בודפשט. בקמפוס ניתן למצוא מרפאה מודרנית לטיפול בבעלי חיים קטנים (כלבים, חתולים, מכרסמים…).
תחנת השדה (Field Station) המרכזית של האוניברסיטה ממוקמת ב-Üllő, כ-10 ק”מ מבודפשט. שם ניתן למצוא קליניקות ומרפואת נוספות בעיקר לחיות גדולות כמו סוסים וחיות משק. האוניברסיטה מפעילה שירות הסעות בין הקמפוס לתחנת השדה.

אוניברסיטה זו אינה מיוצגת על ידי Pre-Med Academy
- תעודת בגרות מלאה – יש לתרגם את תעודות הבגרות תרגום נוטריוני ולקבל חותמת אפוסטיל.
- בחינת כניסה מקוונת – המתקיימת פעם בשבועיים בין מרץ ליולי, ומורכבת משני חלקים:
בחינה בכתב וריאיון בעל פה. הבחינה בכתב מחולקת לביולוגיה (20 שאלות), כימיה, (20 שאלות) ואנגלית (כללית ואקדמאית, 30 שאלות). לכל נושא (ביולוגיה, כימיה ואנגלית) מוקצה זמן של 70 דקות – בסך הכל מקסימום 210 דקות (3.5 שעות). כל השאלות הן אמריקאיות, עם תשובה אחת נכונה. המועמדים רשאים להשתמש במחשבון, בטבלה מחזורית ובנייר טיוטה כדי לבצע חישובים.
לאחר מעבר מוצלח של המבחנים בכתב (ממוצע של 50% בביולוגיה וכימיה, וציון של לפחות 50% באנגלית), המועמד יזומן לראיון קבלה. בראיון, על המועמד להציג את עצמו, את הרקע האקדמי שלו והסיבות מדוע הוא או היא רוצים ללמוד וטרינריה. כמו כן, יתכן וישאלו שאלות מדעיות בביולוגיה וכימיה. משך ראיון הקבלה הוא לרוב בין 20-30 דקות. - מכתב מוטיבציה – חיבור קצר המתאר את הרקע הלימודי והמקצועי של המועמד.
- מכתבי המלצה יתקבלו בברכה. לדוגמא, מכתב באנגלית ממנהל בית ספר תיכון או ממורה במקצוע מדעי. מכתבי המלצה מבוגרי האוניברסיטה לוטרינריה בודפשט מוערכים במיוחד.
- אין צורך במבחן אנגלית
- דמי רישום – 200 אירו
- דמי היבחנות – 250 אירו
- מועד אחרון לרישום – 30 ביוני
- וטרינריה: 12,480 אירו לשנה (חצי מזה בשנה השישית)
האוניברסיטה עצמה לא מעניקה מלגות, אך קיימות שתי מלגות מטעם המדינה, המכסות את מלוא שכר הלימוד של הסטודנט! הראשונה נקראת Stipendium Hungaricum והיא מלגת הצטיינות. השנייה, נקראת Hungarian Diaspora Scholarship, והיא מיועדת לסטודנטים בינלאומיים ממוצא מרכז אירופאי שניתן לשייך לאימפריה האוסטרו-הונגרית (כלומר הונגריה, אוסטריה וחלקים מרומניה).
- קבוצות לימוד וחברים ללימודים (study buddies) – משרד התמיכה והייעוץ לסטודנטים מסייע לסטודנטים למצוא קבוצות לימוד או פרטנרים ללימודים, ומעודד לימודים משותפים במהלך הסמסטר ובתקופת המבחנים.
- שירותי התמיכה והייעוץ לסטודנטים מציעים מספר הרצאות וסדנאות קצרות בנושאים שונים, המיועדות לסטודנטים בשנה א’, כדי לסייע בהסתגלות ללימודים. מוצעות סדרות קצרות של הרצאות בנושאים כמו הסתגלות לבית הספר לרפואה, טכניקות למידה, התמודדות עם לחץ בתקופת הבחינות, בריונות ונורמות אתיות והתנהגויות.
- האוניברסיטה מציעה תמיכה נפשית לסטודנטים. סטודנטים יכולים להשתתף בעד 8 מפגשים אישיים או קבוצתיים ללא תשלום.
- ISOB – ארגון הסטודנטים הישראלי של בודפשט – אחראי על ייצוג הישראלים הרבים הלומדים באוניברסיטת סמלוויס והאוניברסיטה לוטרינריה בודפשט. הארגון מארגן פעילויות חברתיות מגוונות לאורך השנה כמו מסיבות, חגים, ואפילו טיול סקי שנתי. כמו כן, האגודה מקיימת אירוע חניכה כל שנה לסטודנטים הישראלים החדשים, ומצמידה חונך לכל תלמיד נכנס.
- בסוף חודש אוקטובר מתקיים אירוע בן מספר ימים הקרוי ה Marek Days (על שם פרופסור ג’וזף מארק), הכולל הרצאות, סדנאות ופעילויות חברתיות, משחקים, תחרויות ספורט, וכמובן שתיית בירה ואכילת נקניקיות.
- בחודש נובמבר, תלמידי הסמסטר השלישי מארגנים נשף לתלמידים החדשים (קרוי בסלנג המקומי “stork”, חסידה). הנשף כולל נאום פתיחה של הדיקן, מחול הונגרי קלאסי ומסיבת ריקודים קלילה יותר.
- בתקופת תחילת האביב מתקיימים אירועים הקרויים “ימי אקוווס” (Equus Days). החגיגות כוללות תהלוכות, נשפי תחפושות, ובחירה של סטודנט דיקן (ראש האוניברסיטה) המנהל את האוניברסיטה ליום אחד. במסגרתם מתקיים גם היום הבינלאומי, שבו סטודנטים בינלאומיים מציגים מאכלים טיפוסיים ממדינות המוצא שלהם.
האוניברסיטה מתחשבת באבחונים של לקויות למידה. ניתן להגיש למזכירות הראשית אבחונים (באנגלית) שנעשו בשלוש השנים האחרונות. כמו כן, האוניברסיטה מציעה קבוצות תמיכה לסטודנטים המתמודדים עם ADD או ADHD. המפגשים מתקיימים באופן סדיר, ומונחים על ידי יועץ לבריאות הנפש.
האוניברסיטה לוטרינריה בודפשט משתתפת בתוכנית ERASMUS+. לאוניברסיטה הסכמים עם אוניברסיטאות באוסטריה, בלגיה, קרואטיה, צ’כיה, אסטוניה, פינלנד, צרפת, גרמניה, יוון, איטליה, ליטא, מקדוניה, נורבגיה, פולין, פורטוגל, רומניה, סלובניה, ספרד, שוודיה וטורקיה.
בודפשט היא בירת הונגריה, והעיר הגדולה במדינה, עם אוכלוסייה של כ- 1.7 מיליון תושבים. בודפשט שוכנת ממש בלב אירופה, על נהר הדנובה, כאשר שכונת “בודה” שוכנת על מספר גבעות בגדה המערבית של הנהר, ושכונת “פשט” המישורית נמצאת בגדה המזרחית. מספר גשרים מחברים בין שתי גדות הנהר, כאשר הידוע ביניהם הוא גשר השלשלאות שנפתח ב 1849.
בודפשט מצויה לאורכו של קו שבר גאולוגי שיצר נביעה טבעית של מעיינות חמים. לכן יש בבודפשט מרחצאות רבים, כמו ספא סצ’ני (Széchenyi Thermal Bath), הנמצא בפארק העירוני.
בודפשט היא עיר מודרנית וקוסמופוליטית, ומציעה מגוון גדול של בידור, תרבות, מוזיאונים, תיאטראות, מסעדות וחיי לילה. בבודפשט יש מספר אוניברסיטאות גדולות, ויותר מ-100,000 תלמידים חיים ולומדים בעיר, כאשר חלק לא קטן מהם מגיע ממדינות אחרות כולל ישראל.


לאוניברסיטה יש מעונות סטודנטים, אבל הם זמינים רק לסטודנטים הונגריים ולחלק מהסטודנטים של תוכנית ERASMUS. תלמידים ישראלים לרוב בוחרים לגור במרכז העיר ברובעים 5, 6 או 7 כאשר האוניברסיטה לוטרינריה ממוקמת בחלק המזרחי של רובע 7. ישנם גם ישראלים הבוחרים לגור ברובעים 8 או 9, היכן שקצת זול יותר.

בודפשט מציעה מערכת תחבורה ציבורית מצוינת ולא יקרה, המופעלת על ידי מרכז התחבורה של בודפשט (BKK). ליבת המערכת היא 4 קווי מטרו, כאשר רובם עוברים בסמוך לאוניברסיטה. מעניין לציין שהמטרו בבודפשט הוא השני הוותיק באירופה, אחרי המטרו בלונדון (קו M1 נפתח ב- 1896). בנוסף, חשמליות ואוטובוסים מכסים את כל אזורי העיר, ונוסעים לעיתים תכופות. סטודנטים זכאים להנחות בתחבורה הציבורית, ויכולים לרכוש כרטיס חודשי מוזל המאפשר נסיעות ללא הגבלה במשך חודש שלם.
לאחרונה, בודפשט הפכה לידידותית לאופניים, עם שבילי רכיבה ייעודיים בחלקים רבים של העיר. תושבים ותיירים יכולים לשכור אופניים לנסיעות קצרות, בעזרת מערכת שיתוף האופניים הציבורית הקרויה MOL Bubi.
בודפשט היא גם מרכז גדול לתנועת רכבות, ויש בה לא פחות משלוש תחנות רכבת. ניתן לקחת רכבות לערים אחרות בהונגריה, כמו דברצן, סגד ופץ’, וגם ליעדעם בינלאומיים כמו וינה, ברטיסלאבה, פראג, מינכן ועוד.
נמל התעופה הבינלאומי בודפשט פרנץ ליסט הוא שער הכניסה העיקרי לבודפשט ולהונגריה כולה. קיימות טיסות רבות בין בודפשט וישראל, כולל low cost (של חברת Wizz).

בודפשט נמצאת ממש במרכז אירופה, ומאופיינת באקלים יבשתי ממוזג, עם ארבע עונות מובחנות. החורף (דצמבר עד פברואר) קר, עם טמפרטורה ממוצעת של 0-5 מעלות צלזיוס. לעיתים אף יורד שלג. באביב (מרץ עד מאי), הטמפרטורות עולות בהדרגה, ומגיעות ל 10-20 מעלות צלזיוס. הקיץ (יוני עד אוגוסט) נעים ואינו חם מדי (בוודאי בסטנדרטים ישראליים), עם טמפרטורות ממוצעות בין 20-30 מעלות צלזיוס. זו עונת הגשמים העיקרית. בסתיו (ספטמבר עד נובמבר) נרשמת התקררות הדרגתית, והטמפרטורות הממוצעות הן בין 10-20 מעלות צלזיוס. ניתן לראות שלכת צבעונית בפארקים וביערות.

בבודפשט נמצאת אחת הקהילות היהודיות הגדולות באירופה, בת יותר מ- 80,000 תושבים. בעיר פועלים 16 בתי כנסת, כולל בית הכנסת ברחוב דוהאני, שהוא בית הכנסת הגדול באירופה. במרכז העיר (רובע 6), נמצא מרכז קהילתי יהודי (Balint JCC) המציע פעילויות למידה, תרבות וחברה לקהילה. בעיר יש גם גני ילדים, בתי ספר ואפילו אוניברסיטה יהודית (ה- Central European University).
בבודפשט תוכלו למצוא לא מעט מסעדות ומרכולים כשרים, בעיקר ברובע היהודי העתיק (המצוי ברובע 7 של העיר). הרובע עבר בשנים האחרונות תהליכי התחדשות, והפך למרכז שוקק של בתי קפה, גלריות, מסעדות וחיי לילה. שווה לציין את הברים הקרויים ruin bars” (romkocsma)”, שהוקמו בבתים ישנים וחרבים למחצה, והפכו לסצנת בילויים ייחודית לבודפשט.
ברובע היהודי העתיק ניתן גם למצוא את בית חב”ד הגדול של העיר שמקיים ארוחות שישי וחגים לסטודנטים הישראלים (בנפרד מהתיירים הרבים שמבקרים בבודפשט).
בודפשט ידועה בעלות המחיה היחסית נמוכה שלה, במיוחד בהשוואה לערים רבות במערב אירופה. להלן רשימה של הוצאות מחיה חודשיות משוערות:
- מגורים: דירת יחיד עולה כ- 700 אירו לחודש. דירת שני שותפים עולה כ- 450 אירו לכל שותף לחודש.
- חשבונות (חשמל, מים, אינטרנט, וכו’): 100 אירו לחודש
- אוכל: 400 אירו לחודש
- תחבורה ציבורית: 50 אירו לחודש
- בידור ופנאי: 150 אירו לחודש
מומלץ להיעזר באתרים כמו numbeo בו תוכלו להשוות בין יוקר המחיה בבודפסט לערים שונות בעולם, כולל ערים בישראל או ערים אחרות בהונגריה.
סטודנטים מהאזור הכלכלי האירופי (ה- European Economic Area שכולל את מדינות האיחוד האירופי וגם את נורבגיה, שוויץ, איסלנד וליכטנשטיין) יכולים לעבוד במהלך הלימודים, ללא הגבלה על שעות העבודה.
אזרחי מדינות אחרות, כולל ישראל, יכולים לעבוד במהלך הלימודים, עד 30 שעות בשבוע.








האוניברסיטה חברה בארגון EAEVE (European Association of Establishments for Veterinary Education).
בסוף התואר, הבוגרים רשאים להתחיל לעבוד ישר בתור ווטרינרים באיחוד האירופי (אין צורך בהתמחות או לימודי המשך).
על מנת לעבוד בישראל, על הסטודנטים לעבור את בחינת הרישוי לווטרינריה של מדינת ישראל.

שני שליש מהסטודנטים הלומדים באוניברסיטה לומדים באחד המסלולים הבינלאומיים, ומגיעים מ-50 מדינות ברחבי העולם. רוב הסטודנטים הבינלאומיים מגיעים מסקנדינביה (בעיקר נורבגיה ושוודיה), אירלנד, ישראל, בריטניה, יוון, קפריסין וקנדה.

תכנית הלימודים לרפואה וטרינרית נמשכת חמש וחצי שנים (11 סמסטרים), וכוללת 330 ECTS (נקודות קרדיט).
במהלך השנתיים הראשונות (הקדם-קליניות), הסטודנטים לומדים מקצועות בסיס, כמו אנטומיה, היסטולוגיה, אמבריולוגיה, ביולוגיה, כימיה, פיזיקה, זואולוגיה ועוד.
שלוש השנים הבאות הן השלב הקליני, ובהן לומדים מקצועות כמו גידול בעלי חיים, פתולוגיה, פרמקולוגיה, טוקסיקולוגיה, מיקרוביולוגיה, פרזיטולוגיה, תזונה לבעלי חיים, רפואה וטרינרית משפטית ועוד.
הסמסטר האחרון (11) מוקדש לעבודה מעשית במרפאות השונות של האוניברסיטה. בסיום התוכנית, על הסטודנטים להגיש עבודת תזה ולגשת לבחינת הרישוי לוטרינריה של הונגריה.

בשנים הראשונות תלמידים לומדים בעיקר באמצעות הרצאות פרונטליות, תרגולים ומעבדות. הרצאות לרוב מועברות לכל השכבה, בעוד שתרגולים מתבצעים בקבוצות קטנות, של 8-15 סטודנטים.
במהלך הלימודים, הסטודנטים מבצעים שעות רבות של טיפול ותרגול עם בעלי חיים. בסוף הסמסטר הרביעי, על התלמידים לעבור בקיץ התנסות של שבועיים בנושא רביית בעלי חיים, ובסוף הסמסטר השישי, התנסות של שבועיים בנושא תזונה לבעלי חיים. בסוף הסמסטר השמיני, הסטודנטים מבצעים התנסות קלינית של חודש בנושא לבחירתם (חיות בית, סוסים, או חיות משק). את ההתנסויות האלו ניתן לבצע במרפאות בישראל.
בשנה רביעית והחמישית, יום בשבוע מוקדש לתרגולים פרקטיים, חלקם במרפאות של החיות הקטנות (בקמפוס הראשי במרכז העיר) וחלק במרפאות החיות הגדולות (בתחנת השדה בקצה העיר).
החל מהסמסטר השביעי, הסטודנטים גם מבצעים כמה משמרות בוקר ולילה במרפאות השונות של האוניברסיטה.
הסמסטר האחרון (סמסטר 11) נעשה בשיטת הבלוקים – התנסויות קליניות הנמשכות בין שבועיים לחודש. התלמידים לומדים ומתנסים בנושאים כמו אבחון מעבדתי, היגיינת מזון, בעלי חיים קטנים, סוסים, חיות אקזוטיות או חיות משק. ניתן ואפילו מומלץ לבצע חלק מהבלוקים בישראל, כדי להכיר את הכללים והתקנות הספציפיים של הארץ. ביצוע בלוקים (חלקם או כולם) בישראל יכול להפחית את שכר הלימוד של הסמסטר ה 11 (עד כדי 50%, אם כל הבלוקים מבוצעים בארץ).

רוב הבחינות נעשות בע”פ, כאשר הציונים ניתנים בסולם של בין 1 (נכשל) לבין 5 (מצוין). בבחינות בכתב ניתנים ציונים בין 0 ל 100%, והם מתורגמים לסולם של 1 – 5, כאשר ציון נכשל (1) הוא עד 59%. כל ציון מ- 60% ומעלה נחשב לעובר.
בכל תקופת מבחנים (בסיום כל סמסטר), ניתן לגשת לכל בחינה שלוש פעמים. במקרה של כשלון בכל המועדים, סטודנטים יכולים לגשת עוד 3 פעמים לבחינה במועדים עתידיים.
אין אפשרות להירשם ללימודי הסמסטר החמישי מבלי לעבור בהצלחה את כל הבחינות של השנתיים הראשונות (סמסטרים 1–4). באופן דומה, הרישום לסמסטר התשיעי מותנה במעבר כל הבחינות של סמסטרים 5-8. לבסוף, אי אפשר להתחיל את סמסטר 11 (הסמסטר המעשי) בלי לעבור את כל הבחינות של חמש השנים הראשונות.
אם סטודנט אינו עומד בדרישות המעבר לסמסטר החמישי, השמיני, או האחד-עשר, הוא הופך לסטודנטים ‘לא-פעיל’ (inactive). בסטטוס זה, התלמיד נמצא בסוג של שנת גשר. תלמידים בסטטוס לא-פעיל אינם רשאים להשתתף בשיעורים – הם בעצם ממתינים לבצע את הבחינות החוזרות במקצועות שבהם נכשלו. סטודנטים לא-פעילים אינם צריכים לשלם שכר לימוד מלא – רק 300 אירו לשנה. במהלך סמסטר לא פעיל, ניתנות לסטודנט שתי הזדמנויות לעבור את הבחינות החסרות , כלומר בסך הכל – ארבע אפשרויות בחינה במהלך שני סמסטרים לא פעילים רצופים. אם הסטודנט עדיין לא עבר את כל הבחינות הנדרשות להמשך הלימודים במהלך שני הסמסטרים הלא פעילים, לימודיו מופסקים.

האוניברסיטה מחזיקה מספר רב של קליניקות, מרפאות ותחנות שדה העומדות לרשות הסטודנטים במהלך הלימודים. בין היתר ניתן למצוא קליניקות ומרפאות לבעלי חיים קטנים, בעלי חיים אקזוטיים, חיות בר, סוסים, וחיות משק.
בהיותה האוניברסיטה היחידה שמציעה לימודי וטרינריה בהונגריה, הקליניקות המקצועיות של האוניברסיטה תמיד מלאות – ותלמידים מעידים על כך שיש כמות ומגוון גדול של חיות שבהם ניתן לטפל.
כמו כן, ראוי לציין שהקליניקות והמעבדות של האוניברסיטה מצוידות היטב, וכוללות יחידות רנטגן ואולטרסאונד של בעלי חיים קטנים וגדולים, יחידת CT, ואפילו שתי מעבדות עם מיקרוסקופים אלקטרוניים.

לקראת סיום הלימודים, על הסטודנטים לכתוב עבודת תזה, בתחום לפי בחירתם. ההגנה על התזה מתבצעת בסמסטר 11, והיא בעצם חלק מבחינות הרישוי ההונגרית לוטרינריה.
מעבר לזה, האוניברסיטה מעודדת סטודנטים להצטרף למחקר מדעי הנעשה בקבוצות המחקר השונות של האוניברסיטה, כמו קבוצת המחקר לרווחה והגנה על בעלי חיים, קבוצת המחקר לתזונה שימושית לבעלי חיים, קבוצת המחקר לרפואת סוסים, קבוצת המחקר למחלות זיהומיות של בעלי חיים, וקבוצת המחקר לוירולוגיה.
בנוסף, האוניברסיטה מארגנת מדי שנה כנס של האגודה המדעית של הסטודנטים (TDK), שבו סטודנטים יכולים להציג את מחקרם בפני קהילת הסטודנטים והפרופסורים של האוניברסיטה.