דף הבית » אוניברסיטאות » צ'כיה » הפקולטה השלישית של צ’ארלס
הפקולטה השלישית של אוניברסיטת צ'ארלס - The Third Faculty of Medicine Charles University
אוניברסיטת צ’ארלס בפראג, צ’כיה, שנוסדה בשנת 1348, היא אחת האוניברסיטאות הוותיקות והיוקרתיות ביותר באירופה. באוניברסיטה לומדים מעל 50,000 סטודנטים ב-17 פקולטות שונות. לאוניברסיטה חמש פקולטות לרפואה, שלוש בפראג, אחת בפילזן (Pilsen) ואחת בהראדץ קראלובה (Hradec Kralove).
בפקולטה השלישית לרפואה של אוניברסיטת צ’ארלס (המכונה בדרך כלל צ’ארלס 3) לומדים כ-3,000 סטודנטים בתוכניות לימוד שונות כמו רפואה כללית, סיעוד, בריאות הציבור ופיזיותרפיה. האוניברסיטה ממוקמת בחלק המזרחי של העיר פראג (בשכונת פראג 10) וצמודה לבית החולים האוניברסיטאי – Královské Vinohrady University Hospita.

אוניברסיטה זו אינה מיוצגת על ידי Pre-Med Academy
- תעודת בגרות מלאה – יש לתרגם את תעודות הבגרות תרגום נוטריוני ולקבל חותמת אפוסטיל.
- בחינת קבלה – על כל מועמד לעבור בחינת כניסה מדעית. הבחינה היא באנגלית, מתבצעת על מחשב נייד ומורכבת מ- 60 שאלות אמריקאיות (30 בביולוגיה ו- 30 בכימיה). הבחינות נעשות בצורה פרונטלית, בפראג במאי וביולי. לחלופין, ניתן להיבחן במספר מדינות כמו ישראל, אנגליה, גרמניה ויוון, בתיאום עם הנציגויות הרשמיות של האוניברסיטה. בישראל, המבחנים מתקיימים בדרך כלל לפחות שלוש פעמים בשנה, לרוב בינואר, מאי ויולי. מועמד יכול לגשת לבחינה פעם אחת בלבד בשנה.
- ראיון קבלה – מועמדים שעברו בהצלחה את המבחן המדעי יוזמנו לראיון קבלה קצר, בו יעברו ראיון אישיותי קצר, יתבקשו לקרוא קטע מדעי קצר ולדון בו, ולבסוף ידונו עם הבוחנים בנושא אחד של אתיקה רפואית.
- אין צורך במבחן אנגלית
- מכתב מוטיבציה – יש להגיש בעת הרישום מכתב מוטיבציה קצר המתאר את הרקע הלימודי והמקצועי של המועמד
- דמי רישום – 910 CZK (כ-36 אירו)
- דמי היבחנות – כלולים בדמי רישום
- מועד אחרון לרישום – 31 למאי
- רפואה: 420,000 CZK לשנה (כ-16,800 אירו לשנה)
האוניברסיטה מעניקה מלגת הצטיינות שנתית בגובה של 10-15 אלף קרונות צ’כיות (כ- 400-600 אירו) לסטודנטים עם הישגים יוצאי דופן במבחנים המסכמים של כל שנה.
- שירותי ייעוץ – מרכז קרולינה (The Carolina Centre) מציע ייעוץ פסיכולוגי באנגלית ללא תשלום לסטודנטים. הפסיכולוגים של המרכז מסייעים לסטודנטים להתמודד עם בעיות כמו חרדה ודיכאון, קשיים במערכות יחסים, איזון לימודים-פנאי, טיפול עצמי ועוד. השירותים מוצעים באופן פרונטלי או מקוון.
- שירותי חונכות – לכל קבוצת לימוד מוקצה חונך (tutor), מורה בכיר בפקולטה, שתפקידו לסייע לסטודנטים, במיוחד במהלך השנה הראשונה, בהסתגלות למסגרת האוניברסיטאית ובפתרון בעיות בתחומים הנוגעים ישירות ללימודיהם ולעניינים חברתיים.
- Trimmed – אגודת הסטודנטים של צ’ארלס 3, הפועלת משנת 1996. הארגון מארגן מגוון רחב של אירועים חברתיים במהלך השנה, לרבות יום הדיקן, שבוע קליטה (פתיחת שנה), מסיבת חג מולד, פסטיבל מוזיקלי, נשף נציגים וליל האירוויזיון. יתרה מכך, הארגון מציע מועדונים ופעילויות רבות כגון ריקוד, תיאטרון, מועדון צילום ומועדון עיתונאות.
- ESN UP Charles University Prague – ארגון הסטודנטים הבינלאומיים מארגן פעילויות חברתיות מגוונות עבור הסטודנטים הבינלאומיים באוניברסיטה, כגון טיולים ברחבי צ’כיה, מסיבות, אירועי תרבות (תיאטרון, אופרה, בלט…), פאב קוויז, אירועי ספורט, ואפילו שבוע אוריינטציה בתחילת כל שנה. כמו כן הארגון מציע תוכנית “buddy”, שבה סטודנטים חדשים מקושרים לסטודנטים מקומיים משנים מתקדמות, שמלווים אותם ועוזרים להם בשבועות הראשונים שלהם באוניברסיטה.
- IFMSA (International Federation of Medical Students’ Associations) – ארגון סטודנטים המאגד סטודנטים לרפואה מיותר מ-100 מדינות ברחבי העולם. הסניף הצ’כי קרוי IFMSA CZ. הארגון מתמקד בקידום התמחויות מדעיות וקליניות בבתי חולים ברחבי העולם. כמו כן הוא מקדם פרויקטים חינוכיים במטרה לעלות מודעות ציבורית בנושאים כמו הגנה על זכויות אדם, בריאות כללית, רפואה מונעת, ובריאות מינית.
- האוניברסיטה מציעה גם מועדוני ספורט רבים כמו בדמינגטון, כדורסל, אגרוף, ריקוד, שייט בקאנו, כדורגל, פריסבי ועוד. תמורת תשלום קטן, סטודנטים יכולים להצטרף ל- VSK Medik Praha – מועדון ספורט קהילתי של הפקולטות השנייה והשלישית.
- הפקולטה מארגנת אירועי אוריינטציה (welcome camp) הנמשכים מספר ימים בחודש ספטמבר, ובהם הסטודנטים החדשים מקבלים הרצאות לגבי תוכנית הלימודים, שיטת הניקוד, ציוני המעבר ועוד. במחנה, הסטודנטים החדשים פוגשים גם את החונכים שלהם – סטודנטים משנים מתקדמות יותר – המוצמדים לכל קבוצת סטודנטים ומלווים אותם במשך השנה הראשונה. האירוע מתקיים כל שנה בדוברוניץ (Dobrinice), עיירת נופש לא הרחק מפראג, במתחם קסום של בקתות עץ ומגרשי ספורט – גם מועיל וגם כיף!
אוניברסיטת צ’ארלס מציעה מגוון שירותי תמיכה לסטודנטים עם צרכים מיוחדים כגון דיגיטציה של חומרי לימוד, סמינרי הדרכה, תוספות זמן במבחנים ושירותי פרשנות, תמלול ורישום סיכומים.
צ’ארלס 3 ידועה במיוחד בתור פקולטה המודעת לנושא, ומציעה הקלות רבות לסטודנטים עם קשיי למידה.
במיוחד ראוי להזכיר את קבוצת התמיכה לסטודנטים עם ADHD ו-ADD שהאוניברסיטה מציעה. המפגשים הקבוצתיים מתקיימים באנגלית, ומובלים על ידי שני יועצים מנוסים (פסיכולוג ומאמן). הסטודנטים דנים ועובדים על התמודדות עם אתגרים הקשורים להפרעות קשב וריכוז, כמו ניהול זמן, ארגון, אסטרטגיות לימוד וניהול מתחים.
הפקולטה השלישית של צ’ארלס משתתפת בתוכנית ERASMUS+. לאוניברסיטה הסכמים עם אוניברסיטאות באוסטריה, בולגריה, הונגריה, צרפת, גרמניה, איטליה, ליטא, פולין, פורטוגל, רומניה, סלובקיה, ספרד, טורקיה ועוד.
פראג היא עיר הבירה של צ’כיה, עם 1.3 מיליון תושבים. פראג היא עיר מצוינת לסטודנטים בינלאומיים. מצד אחד, סטודנטים יכולים ליהנות מעלויות מחיה סבירות בהשוואה לערים גדולות אחרות באירופה, כולל לינה, אוכל ותחבורה ציבורית במחירים סבירים. מצד שני, סטודנטים יכולים למצוא את כל מה שהם צריכים בפראג – החל ממסעדות, בתי קפה, קניונים ומרכזי קניות, פאבים, בארים ומועדוני לילה.
כמו כן, סטודנטים יכולים להנות מהמורשת התרבותית העשירה של העיר, המוזיאונים, הגלריות, והאתרים ההיסטוריים המצויים ברחבי העיר, כולל הרובע היהודי העתיק. בעיר יש גם מספר פארקים ירוקים וטיילת רומנטית הנמשכת לאורך נהר הולטאבה (Vltava) שחוצה את העיר.


לאוניברסיטת צ’ארלס מספר מעונות המפוזרים ברחבי פראג. המעונות הקרובים ביותר לצ’ארלס 3 הם מעונות Budec, Jednota ו- Hostivar הנמצאים במרחק של 20, 25 ו-30 דקות נסיעה בתחבורה ציבורית מהפקולטה. במעונות ניתן למצוא חדרים ליחידים ולשותפים, כשמחירים מתחילים מאזור ה-150 CZK ללילה.
סטודנטים ישראלים הלומדים באוניברסיטה בדרך כלל בוחרים לגור יותר במרכז העיר (בשכונות פראג 1 ו-2), ולהתנייד על ידי טראם או מטרו לפקולטה. אך ישנם גם סטודנטים שבוחרים לגור באזור המזרחי של העיר, בשכונת פראג 10, קרוב יותר לפקולטה השלישית.

מערכת התחבורה הציבורית של פראג כוללת רשת צפופה של חשמליות (trams), אוטובוסים וקווי מטרו שהופכים כל פינה בעיר לנגישה לתושבים ולמבקרים כאחד. למערכת המטרו של פראג שלושה קווים, עם למעלה מ-60 תחנות. מערכת החשמליות כוללת 26 קווים יומיים, 9 ליליים, ומעל 600 תחנות! אוטובוסים משמשים בעיקר בפרברים. בעיר ניתן גם למצוא שירותי שיתוף רכבים, המאפשרים לשכור מגוון רכבים על בסיס שעתי. לנסיעות קצרות יותר, ניתן לשכור אופניים או סקוטרים חשמליים באמצעות מספר אפליקציות.
בפראג נמל תעופה בינלאומי גדול (Václav Havel Airport), המציע טיסות ישירות לכ-130 יעדים ברחבי העולם, כולל טיסות לואו קוסט רבות. בממוצע, יש שתי טיסות ביום מפראג לישראל.
בנוסף, בפראג יש תחנת רכבת בינלאומית, עם רכבות ישירות לפולין, גרמניה, אוסטריה, סלובקיה, הונגריה, שוויץ והולנד.

פראג חווה אקלים יבשתי קריר יחסית עם ארבע עונות מובחנות. החורף (דצמבר עד פברואר) קר למדי, עם טמפרטורות היורדות לעיתים קרובות מתחת לאפס ושלג מדי פעם. האביב (מרץ עד מאי) מתאפיין בטמפרטורות מתונות (10-20 מעלות צלזיוס), בפריחה ובגשמים תכופים יותר. הקיץ (יוני עד אוגוסט) חמים ונעים, עם טמפרטורות בין 20-30 מעלות צלזיוס וגלי חום מזדמנים. בסתיו (ספטמבר עד נובמבר) יש התקררות הדרגתית, עם טמפרטורות בין 10-20 מעלות צלזיוס ושלכת יפיפייה.

בפראג קהילה יהודית פעילה ביותר המונה בסביבות 1,500 תושבים. הקהילה מפעילה מספר בתי כנסת, מסעדות כשרות, בתי ספר, ואפילו מוזאון יהודי. במרכז העיר ניתן למצוא בית חב”ד גדול המפעיל מכולת קטנה ומסעדה כשרה. הקהילה מארגנת אירועי תרבות וחינוך רבים לאורך השנה, וכמו כן מפעילה פרויקט מעקב וטיפול באירועי אנטישמיות (Project Mantic).
פראג ידועה ביוקר מחיה נמוך יחסית, במיוחד בהשוואה לערים רבות במערב אירופה. להלן רשימה של הוצאות מחיה חודשיות משוערות:
- מגורים: דירת יחיד עולה בסביבות 1,000 אירו לחודש. דירת שני שותפים עולה כ- 600 אירו לשותף לחודש.
- חשבונות (חשמל, מים, אינטרנט, וכו’): 200 אירו לחודש
- אוכל: 400 אירו לחודש
- תחבורה ציבורית: 50 אירו לחודש
- בידור ופנאי: 200 אירו לחודש
מומלץ להיעזר באתרים כמו numbeo בו תוכלו להשוות בין יוקר המחיה בפראג לערים שונות בעולם, כולל ערים בישראל.
לסטודנטים מותר לעבוד תוך כדי הלימודים ללא צורך בשום היתר תעסוקה (גם אם אין להם דרכון אירופאי).








התואר מוכר באיחוד האירופי, ובסוף התואר הבוגרים רשאים להתחיל לעבוד ישר כרופאים בכל מדינה ב- EU.
האוניברסיטה מוכרת ללימודי רפואה על ידי משרד הבריאות בישראל. לאחר סיום התואר, יש לעבור את מבחן הרישוי ולבצע סטאז’ בארץ, על מנת לקבל רישיון לעבוד בתור רופא במדינות ישראל.
האוניברסיטה מוכרת על ידי ה- UK General Medical Council (בבריטניה).
האוניברסיטה גם מוכרת על ידי WFME, ארגון עולמי שעוסק בהכשרת רופאים ברחבי העולם. ולכן, סטודנטים הלומדים באוניברסיטה רשאים להיבחן במבחן הרישוי האמריקאי (ה- USMLE).

דירוג בינלאומי של תוכנית הלימודים ברפואה:
- Times Higher Education – 301-400
- QS – 185
- US News – 148
- Shanghai – 151-200

הפקולטה קולטת כ- 90 סטודנטים בינלאומיים בכל שנה, ממדינות רבות כגון נורבגיה, איראן, הודו, גרמניה, פורטוגל, סלובקיה, אנגליה וספרד.
כמות הישראלים בפקולטה עלתה משמעותית בשנים האחרונות, כאשר כיום מתחילים ללמוד בפקולטה כ- 30 ישראלים בשנה.

לימודי רפואה אורכים כ-6 שנים וכוללים 360 ECTS (נקודות קרדיט).
שלוש השנים הראשונות מוקדשות ללימודים פרה-קליניים, כאשר כל שנה מתרכזת בנושא ליבה מסוים.
בשנה א’ לומדים על התא – “תפקוד תקין ברמה המיקרוסקופית”. הסטודנטים לומדים מקצועות כמו ביוכימיה, היסטולוגיה, ביולוגיה מולקולרית, גנטיקה, אימונולוגיה ואמבריולוגיה.
בשנה ב’ לומדים על מבנה ותפקוד גוף האדם – “תפקוד תקין ברמה המאקרוסקופית”. סטודנטים לומדים על המבנה והתפקוד של כל האיברים והמערכות השונות שבגוף. עבור כל מערכת, הסטודנטים לומדים במקביל אנטומיה, פיזיולוגיה, היסטולוגיה, אמבריולוגיה, וביוכימיה.
בשנה ג’ לומדים פתולוגיה ופתופיזיולוגיה – “איך כל דבר יכול להשתבש ומה קורה כשזה משתבש”. במהלך סמסטר החורף, הסטודנטים לומדים את הבסיס הכללי של פתולוגיה ופתופיזיולוגיה. לאחר מכן בסמסטר הקיץ, הסטודנטים לומדים על זיהומים חיידקיים, ויראליים, פטרייתיים וטפילים, וכמו כן על סרטן, הפרעות המטולוגיה ועקרונות בסיסיים של רפואה פנימית.
שנים ד’ ו-ה’ מוקדשות לסבבים קליניים, המתקיימים בשיטת הבלוקים בבית החולים האוניברסיטאי. סטודנטים לומדים ומתנסים בהתמחויות רפואיות שונות, כמו רפואה פנימית, ניתוחים, פסיכיאטריה, גניקולוגיה ויולדות, ורפואת ילדים.
בשונה מהפקולטה הראשונה והשנייה של צ’ארלס, בפקולטה השלישית לרפואה סטודנטים נבחנים בחלקים השונים של מבחן הרישוי לרפואה הצ’כי לא רק בשנה השישית, אלא גם ברביעית ובחמישית. בשנה הרביעית נבחנים בנושא רפואה מונעת, בחמישית בנושא גניקולוגיה ויולדות, ובשנה השישית בנושאים של רפואת ילדים, רפואה פנימית וכירורגיה.

צ’ארלס 3 מצויה במזרח העיר פראג, בצמוד לבית החולים האוניברסיטאי – Královské Vinohrady University Hospital. הלימודים מתקיימים ברובם בבניין המרכזי של הפקולטה, כך שאין צורך לעבור בין בניינים בין שיעור לשיעור.
צ’ארלס 3 מציעה שיטת לימוד חדשנית הנקראת problem orientated learning. כבר מתחילת הלימודים, מעודדים את הסטודנטים לחשוב כמו רופאים. בפועל, המשמעות היא שכבר מהשנה הראשונה ללימודים, הסטודנטים לא לומדים את המקצועות המסורתיים במקביל (כלומר, אנטומיה, היסטולוגיה, פיזיולוגיה, ביוכימיה וכו’), אלא מתחילים ממקצועות בסיס בביולוגיה של התא, ורק בשנה ב’ נכנסים לאנטומיה ופיזיולוגיה של גוף האדם. לאורך כל הלימודים, הסטודנטים משתתפים בתרגולים שבהם מוצג להם פציינט דמיוני עם סימפטומים ספציפיים, והם נדרשים לאבחן ולהציע טיפול מתאים.
קורסים מורכבים מהרצאות ותרגולים מעשיים. ההרצאות מועברות בכיתות לימוד גדולות, והנוכחות איננה חובה. בתרגולים הנוכחות היא לרוב חובה, ולמידה נעשית בכיתות קטנות של כ- 15 תלמידים. תרגולים יכולים לכלול סמינרים, שמטרתם להעמיק את החומר הנלמד בהרצאות ולתת לסטודנטים הזדמנות לדון ולעבור על דברים שלא היו ברורים, מעבדות (בהיסטולוגיה, ביוכימיה או ביולוגיה מולקולרית), תרגולים מעשיים (בטרמינולוגיה רפואית, צ’כית, צ’כית רפואית, או ביו-פיסיקה), וסימולציות ודיסקציות מעשיות (באנטומיה).
חשוב לציין שצ’ארלס 3 ידועה בגישה התומכת והחיובית שלה כלפי הסטודנטים. מצד אחד, רמת הלימודים גבוהה מאד, והמבחנים בסוף כל סמסטר הינם מאתגרים במיוחד. אך עם זאת, סטודנטים מעידים על כך שהם מקבלים מיקודים טובים למבחנים, יחס אישי מצוין ממרצים, ושעות קבלה עם הפרופסורים שבהם הם יכולים לשאול ולהתייעץ לגבי חומר הלימוד.

כל שנת לימודים מורכבת מקורסים קטנים (סמסטריאליים) וקורסי ליבה גדולים יותר (שנתיים).
במהלך הסמסטר, רוב הקורסים כוללים מטלות, בחנים ומבחנים (חלקם בכתב וחלקם בע”פ). בסוף כל סמסטר מתקיימים מבחנים בכתב (בדרך כלל עם שאלות רב-ברירה), כאשר ציון המעבר הוא בדרך כלל 60%. בנוסף, בקורסים השנתיים ישנם מבחנים מסכמים בסוף השנה, בהם הסטודנטים נבחנים על כל החומר שנלמד במהלך שני הסמסטרים של הקורס. המבחנים המסכמים מאתגרים, ויכולים להתבצע בכתב (לדוגמא בשנה א’) או בע”פ (לדוגמא בשנה ב’). במבחנים אלו, ציון עובר הוא לרוב 70%.
ניתן להיבחן בכל בחינה 3 פעמים בשנה. במידה ולא עוברים את קורס הליבה השנתי, האוניברסיטה לרוב לא מאפשרת לעבור לשנה הבאה. במקרים מסוימים, התלמיד יודח, ובמקרים אחרים יתאפשר לו לחזור על השנה שבה נכשל (מה שמאריך את הלימודים בשנה).

סטודנטים מתחילים לבצע סבבים קליניים בבית החולים האוניברסיטאי החל מהשנה הרביעית.
האוניברסיטה מאפשרת לסטודנטים לבצע חלק מהסבבים הקליניים בשנה החמישית והשישית בארץ. ניתן לעשות את הסבבים הקליניים ברוב בתי החולים בארץ, אך רוב הסטודנטים עושים סבבים בשיבא-תל השומר. עלות סבב קליני בבית חולים היא כמה מאות ש”ח לשבוע. לאחר ביצוע סבב קליני, יש לחזור לפראג על מנת להיבחן על נושא הסבב הקליני.
* שימו לב: ביצוע סבבים קליניים בארץ כפוף לאישור של משרד הבריאות, המועצה להשכלה גבוהה (המל”ג), האוניברסיטה בחו”ל ובתי החולים בארץ. יש להתעדכן מול המכינה לגבי הסטטוס העדכני.

בית החולים העיקרי המשויך לאוניברסיטה נמצא בצמוד לפקולטה – University Hospital Královské Vinohrady. כמו כן, סטודנטים מבצעים התנסויות קליניות ב Psychiatric Centre Praha, Hospital Na Bulovce, Thomayer Hospital, Institute for Mother and Child Care, Central Military Hospital ו- Hospital Na Homolce.

סטודנטים מהפקולטה השלישית לרפואה באוניברסיטת צ’ארלס מעודדים להשתתף במחקר בכל עת במהלך לימודיהם. התחומים הנחקרים ביותר באוניברסיטה הם קרדיולוגיה, מדעי המוח, וסכרת ומטבוליזם, אם כי בשנים האחרונות, האוניברסיטה משקיעה מאמצים לקדם גם מחקר יותר בסיסי. סטודנטים יכולים להציג את מחקריהם בכנס הסטודנטים המדעי השנתי, בו משתתפים חוקרים מתחומים רבים.