דף הבית » אוניברסיטאות » צ'כיה » הפקולטה של צ’ארלס בהראדץ קראלובה
אוניברסיטת צ'ארלס הפקולטה לרפואה בהראדץ קראלובה - Charles University Faculty of Medicine in Hradec Kralove
אוניברסיטת צ’ארלס בפראג, צ’כיה, שנוסדה בשנת 1348, היא אחת האוניברסיטאות הוותיקות והיוקרתיות ביותר באירופה. באוניברסיטה לומדים מעל 50,000 סטודנטים ב-17 פקולטות שונות. לאוניברסיטה חמש פקולטות לרפואה, שלוש בפראג, אחת בפילזן (Pilsen) ואחת בהראדץ קראלובה (Hradec Kralove), באזור הקרוי בוהמיה.
הפקולטה לרפואה בהראדץ קראלובה פועלת מאז 1945, ומציעה מגוון של תוכניות לימודים בינלאומיות באנגלית, כולל רפואה כללית ורפואת שיניים. תוכנית הלימודים הינה מקיפה ביותר, וכוללת שילוב של ידע תיאורטי, מיומנויות מעשיות וחשיפה קלינית.
הראדץ קראלובה היא עיר קטנה יחסית, וניתן להתנייד בקלות בין המעונות, חדרי ההרצאות ובית החולים האוניברסיטאי, אפילו ברגל או באופניים. זהו מקום מעולה למי שמחפש לימודי רפואה איכותיים בסביבה ירוקה ולא מאד עירונית.


אוניברסיטה זו אינה מיוצגת על ידי Pre-Med Academy
- תעודת בגרות מלאה – יש לתרגם את תעודות הבגרות תרגום נוטריוני ולקבל חותמת אפוסטיל.
- בחינת כניסה – על כל מועמד לעבור בחינת כניסה מדעית. הבחינה היא באנגלית, ומורכבת מ- 60 שאלות אמריקאיות (25 ביולוגיה, 25 כימיה ו-10 פיזיקה). ניתן לבצע את הבחינות ישירות מול האוניברסיטה באופן מקוון (אונליין) בסוף אפריל. לחלופין, ניתן להיבחן בצורה פרונטלית במספר במדינת כמו ישראל, אנגליה, גרמניה, ויוון, בתיאום עם הנציגויות הרשמיות של האוניברסיטה. בישראל, מבחנים מתקיימים לפחות שלוש פעמים בשנה, לרוב בינואר, מאי, ויולי. מועמד יכול לגשת לבחינה פעם אחת בלבד בשנה.
- ראיון קבלה – מועמדים שעברו בהצלחה את המבחן המדעי יוזמנו לראיון קבלה קצר בו יעברו ראיון אישיותי קצר, יתבקשו לקרוא קטע מדעי קצר ולדון בו, ולבסוף ידונו עם הבוחנים בנושא אחד של אתיקה רפואית.
- אין צורך במבחן אנגלית
- מכתב מוטיבציה – בעת הרישום, יש להגיש מכתב מוטיבציה קצר המתאר את הרקע הלימודי והמקצועי של המועמד
- דמי רישום – 2,500 CZK (כ-100 אירו)
- דמי היבחנות – כלולים בדמי הרישום
- מועד אחרון לרישום – 30 לאפריל
- רפואה: 400,000 CZK לשנה (בערך 16,000 אירו לשנה)
- רפואת שיניים: 410,000 CZK לשנה (בערך 16,400 אירו לשנה)
האוניברסיטה מעניקה מלגות הצטיינות, לפחות ל 10% מהסטודנטים המצטיינים בכל שנה, בהתבסס על הציונים מהשנה הקודמת.
- שירותי ייעוץ – מרכז קרולינה (The Carolina Centre) מציע ייעוץ פסיכולוגי באנגלית ללא תשלום לסטודנטים בינלאומיים. הפסיכולוגים של המרכז מסייעים לסטודנטים להתמודד עם בעיות כמו חרדה ודיכאון, קשיים במערכות יחסים, איזון לימודים-פנאי, טיפול עצמי ועוד. השירותים מוצעים באופן פרונטלי או מקוון.
- האוניברסיטה מקיימת מספר רב של אירועים חברתיים וחינוכיים לאורך השנה לתלמידי הפקולטה. חלק מהאירועים השנתיים הבולטים כוללים את נשף הנציגים עם כ-1000 משתתפים מדי שנה ו- Culture Day – יום שבו מקימים דוכנים קטנים עם דגלים ואוכל ממדינות שונות בעולם המייצגים את הסטודנטים הבינלאומיים בפקולטה. כמו כן, ישנם קונצרטים ותערוכות רבות לאורך השנה, הרבה מהם למטרת גיוס תרומות.
- אגודת הסטודנטים הבינלאומית (ISU-LFHK) מייצגת את הסטודנטים הבינלאומיים באוניברסיטה. האגודה מארגנת “שבוע התמצאות” לסטודנטים חדשים, וגם פעילויות פנאי רבות לאורך השנה, הכוללות אירועי ספורט, מסיבות ויציאות משותפות.
- IFMSA (International Federation of Medical Students’ Associations) – ארגון סטודנטים המאגד סטודנטים לרפואה מיותר מ-100 מדינות ברחבי העולם. הסניף הצ’כי קרוי IFMSA CZ. הארגון מתמקד בקידום התמחויות מדעיות וקליניות בבתי חולים ברחבי העולם. כמו כן הוא מקדם פרויקטים חינוכיים במטרה לעלות מודעות ציבורית בנושאים כמו הגנה על זכויות אדם, בריאות כללית, רפואה מונעת, ובריאות מינית.
- אגודת הסטודנטים לרפואה (ASM) פעילה באוניברסיטה מאז 1991. האגודה מספקת שירותים כגון חדר כושר, חדר מוזיקה, חדר וידאו ומכונות העתקת מסמכים, הממוקמים במעונות הסטודנטים Na Koti. בנוסף, היא מציעה מלגות והתמחויות לסטודנטים בצ’כיה ובגרמניה, בעזרת שיתופי פעולה עם בתי חולים וחברות בתחום הרפואי.
- אגודת הסטודנטים לרפואת שיניים בצ’כיה (SSSČR) נוסדה בשנת 2000, ופעילה גם בהראדץ קראלובה. מטרתה העיקרית היא לסייע לסטודנטים לרפואת שיניים להשיג התמחויות (internships) בחו”ל, דרך האגודה הבינלאומית של סטודנטים לרפואת שיניים (IADS).
- המחלקה לחינוך גופני משותפת לפקולטה לרפואה ולפקולטה לרוקחות בהראדץ קראלובה. מרכז הספורט מציע לסטודנטים מגוון רחב של פעילויות, כולל כדורגל, פילאטיס, שייט בקאנו, טיפוס, שחייה, טניס, ריקוד ועוד. האוניברסיטה גם מקיימת מספר אירוע ספורט לאורך השנה, כמו יום הספורט של הרקטור ו-Run for Life, אירוע צדקה שמטרתו לתמוך בילדים עם צרכים מיוחדים ב-Hradec Kralov.
אוניברסיטת צ’ארלס מציעה מגוון שירותי תמיכה לסטודנטים עם צרכים מיוחדים, כגון דיגיטציה של חומרי לימוד, סמינרי הדרכה, תוספות זמן במבחנים ושירותי פרשנות, תמלול ורישום סיכומים.
עם זאת, חשוב לציין שסטודנטים ישראלים הלומדים באוניברסיטה מדווחים שלא קל להשיג הקלות במסלול לימודי הרפואה.
במיוחד ראוי להזכיר את קבוצת התמיכה לסטודנטים עם ADHD ו-ADD שהאוניברסיטה מציעה. המפגשים הקבוצתיים מתקיימים באנגלית, ומובלים על ידי שני יועצים מנוסים (פסיכולוג ומאמן). הסטודנטים דנים ועובדים על התמודדות עם אתגרים הקשורים להפרעות קשב וריכוז, כמו ניהול זמן, ארגון, אסטרטגיות לימוד וניהול מתחים.
הפקולטה לרפואה בהראדץ קראלובה משתתפת בתוכנית ERASMUS+. לאוניברסיטה הסכמים עם אוניברסיטאות רבות ברחבי אירופה.
הראדץ קראלובה היא עיר קטנה (כ- 100,000 תושבים), הממוקמת באזור כפרי במפגש של שני נהרות, במרחק של שעה נסיעה מפראג.
הראדץ קראלובה היא עיר סטודנטים מובהקת, הודות למספר הגבוה של סטודנטים צ’כים ובינלאומיים הלומדים בעיר. למרות גודלה הצנוע, בעיר נמצאים מספר מוסדות אקדמיים, כולל הפקולטה לרפואה של אוניברסיטת צ’ארלס, הפקולטה לרוקחות של אוניברסיטת צ’ארלס, ואוניברסיטת הראדץ קראלובה.
מרכז העיר ההיסטורי קטן ונעים, עם הרבה מסעדות לא יקרות (בהשוואה לפראג), חנויות ומרכזי קניות. בעיר אפשר למצוא מתקני תרבות וספורט רבים, כולל פארק מים גדול חדש הפתוח כל השנה. האזור הכפרי שמסביב לעיר מאפשר רכיבה על אופניים ביערות, שחייה באגמים וסקי חורף בהרים במרחק של 50 ק”מ בלבד.


הפקולטה לרפואה מציעה מעונות סטודנטים הממוקמים באזור Na Kotli, במרחק הליכה או נסיעה קצרה מהאוניברסיטה. המעונות מציעים בעיקר חדרים זוגיים, אך יש גם חדרים לשלושה וארבעה סטודנטים. בכל קומה ישנם חדרי רחצה משותפים ומטבח. לרשות הסטודנטים עומדים גם חדר טלוויזיה, חדר כביסה, מועדון וחדר כושר.

בהראדץ קראלובה קיימת מערכת תחבורה ציבורית יעילה, המורכבת בעיקר מאוטובוסים וחשמליות. בנוסף, העיר אינה גדולה, וידידותית להולכי רגל ורוכבי אופניים.
תחנת הרכבת המרכזית מפעילה שירות רכבות לפראג ולערים גדולות אחרות בצ’כיה. הנסיעה ברכבת לפראג אורכת כשעה וחצי עד שעתיים.
שדה התעופה הבינלאומי הקרוב ביותר נמצא בפראג. בממוצע, יש כשתי טיסות כל יום בין ישראל לפראג.

כמו ברוב חלקי צ’כיה, האקלים של הראדץ קראלובה מתאפיין בארבע עונות מובחנות היטב. החורף (דצמבר עד פברואר) קר, עם טמפרטורות קרובות לאפס מעלות צלזיוס. שלג יורד מדי פעם. באביב (מרץ עד מאי) הטמפרטורות עולות בהדרגה, ומגיעות לתחום שבין 15 ל- 25 מעלות צלזיוס. הקיץ (יוני עד אוגוסט) הוא נעים ולא חם מדי (בטח לא במונחים ישראליים). הטמפרטורות הממוצעות נעות בין 20 ל- 25 מעלות צלזיוס. זו עונת הגשמים העיקרית, ויתכנו גם סופות רעמים מדי פעם. הסתיו (ספטמבר עד נובמבר) מתאפיין בירידה הדרגתית בטמפרטורות, בשלכת צבעונית ומעט גשם.

בהראדץ קראלובה עצמה אין קהילה יהודית של ממש. קהילה יהודית גדולה קיימת בעיר פראג, שם ניתן למצוא מספר בתי כנסת, מסעדות כשרות, בתי ספר, ואפילו מוזאון יהודי. במרכז העיר ניתן למצוא בית חב”ד גדול המפעיל מכולת קטנה ומסעדה כשרה. הקהילה מארגנת אירועי תרבות וחינוך רבים לאורך השנה, וכמו כן מפעילה פרויקט מעקב וטיפול באירועי אנטישמיות (Project Mantic).
הראדץ קראלובה ידועה ביוקר מחיה נמוך יחסית , במיוחד בהשוואה לערים רבות במערב אירופה ואפילו לעומת ערים נוספות בצ’כיה כמו פראג או ברנו. להלן רשימה של הוצאות מחיה חודשיות משוערות:
- מגורים: דירת יחיד עולה בסביבות 550 אירו לחודש
- חשבונות (חשמל, מים, אינטרנט, וכו’): 150 אירו לחודש
- אוכל: 350 אירו לחודש
- תחבורה ציבורית: 50 אירו לחודש
- בידור ופנאי: 150 אירו לחודש
מומלץ להיעזר באתרים כמו numbeo בו תוכלו להשוות בין יוקר המחיה בהראדץ קראלובה לערים שונות בעולם כולל ערים בישראל.
לסטודנטים מותר לעבוד תוך כדי הלימודים ללא צורך בשום היתר תעסוקה (גם אם אין להם דרכון אירופאי).








התואר מוכר באיחוד האירופי, ובסוף התואר הבוגרים רשאים להתחיל לעבוד ישר כרופאים בכל מדינה ב- EU.
האוניברסיטה מוכרת ללימודי רפואה על ידי משרד הבריאות בישראל. לאחר סיום התואר, יש לעבור את מבחן הרישוי ולבצע סטאז’ בארץ, על מנת לקבל רישיון לעבוד בתור רופא במדינות ישראל.
האוניברסיטה מוכרת גם על ידי ה- UK General Medical Council (בבריטניה).
האוניברסיטה גם מוכרת על ידי WFME, ארגון עולמי שעוסק בהכשרת רופאים ברחבי העולם. ולכן, סטודנטים הלומדים באוניברסיטה רשאים להיבחן במבחן הרישוי האמריקאי (ה- USMLE).

דירוג בינלאומי של תוכנית הלימודים ברפואה:
- Times Higher Education – 301-400
- QS – 185
- US News – 148
- Shanghai – 151-200

מידי שנה מתקבלים כ 100 סטודנטים בינלאומיים ללימודי רפואה בפקולטה לרפואה בהראדץ קראלובה. ככל הידוע לנו, אין כמעט סטודנטים ישראלים הלומדים בהראדץ קראלובה (נכון לסוף 2024).

השנתיים הראשונות מוקדשות ללימודים עיוניים על גוף האדם. תלמידי שנה א’ לומדים מקצועות כמו ביו-פיזיקה וביו-סטטיסטיקה, אנטומיה, היסטולוגיה, ביולוגיה, ולטינית רפואית. תלמידי שנה ב’ לומדים ביוכימיה, פיזיולוגיה, מיקרוביולוגיה, מבוא לטיפול בחולה ועזרה ראשונה.
השנים השלישית והרביעית מוקדשות לנושאים קדם-קליניים ומבוא לדיסציפלינות קליניות כמו פנימית וכירורגיה. במהלך חופשת הקיץ בסוף השנה הרביעית, הסטודנטים עוברים תרגול של 4 שבועות בבית החולים האוניברסיטאי.
השנה החמישית מוקדשת לסבבים קליניים. ולבסוף, השנה השישית והאחרונה מאורגנת כפרקטיקה טיפולית בבית החולים האוניברסיטאי, בתחומי הרפואה הפנימית, כירורגיה, גינקולוגיה ומיילדות, ורפואת ילדים. כמו כן, לאורך השנה השישית, הסטודנטים נבחנים במבחן הרישוי הצ’כי לרפואה באנגלית.

בשנים הפרה-קליניות לומדים בשיטה סמסטריאלית, כאשר לומדים מספר מקצועות במקביל, וכל קורס נמשך בין סמסטר אחד לשניים. מבחנים מתקיימים בתקופת המבחנים בסוף כל סמסטר. בשנים הקליניות, הלימודים מתקיימים בבלוקים. אחרי כל סבב קליני שנמשך כמה שבועות, התלמידים נבחנים במבחן ממוקד על הנושאים שנלמדו בסבב זה.
בשנת 2020, הפקולטה פתחה מרכז סימולציה חדש, המכיל סימולטורים אינטראקטיביים מתוחכמים המיועדים ללימוד ותרגול של מגוון רחב של תרחישים ריאתיים, קרדיולוגים, וטראומטיים.
הסימולציות ופעולות הסטודנטים נרשמות ביומן ממוחשב, וכן מוקלטות בווידאו, דבר המאפשר בחינה בדיעבד של כל הסימולציה, וקבלת משוב והוראה נוספת.

שיטת הבחינות בפקולטה לרפואה בהראדץ קראלובה היא לא שגרתית. ברוב המקצועות, המחלקה משתמשת במבחנים בעל פה, כאשר כל סטודנט יכול לבחור מועד נוח לבחינת גמר מתוך התאריכים שהמחלקה מציעה.
בבחינה, כל סטודנט בוחר בין 2 ל-4 שאלות או נושאים לדיון, ולאחר מכן הוא מוערך על סמך הידע שלו בנושא. השאלות נבחרות מתוך רשימה קבועה שהמחלקה מספקת לסטודנטים זמן רב מראש. בסופו של דבר, הבוחן מעריך את ביצועי הסטודנט בציון בין 1 – 4 (1 מצוין, 2 טוב מאוד, 3 טוב, 4 נכשל).

החל מהשנה החמישית, הסטודנטים מבצעים סבבים קליניים בבתי החולים המסונפים לאוניברסיטה. נכון להיום (סוף 2024), מכיוון שעדיין אין תלמידים ישראלים בשנים אלו באוניברסיטה, לא ידוע אם ניתן לבצע סבבים קליניים בארץ.
* שימו לב: ביצוע סבבים קליניים בארץ כפוף לאישור של משרד הבריאות, המועצה להשכלה גבוהה (המל”ג), האוניברסיטה בחו”ל ובתי החולים בארץ. יש להתעדכן מול המכינה לגבי הסטטוס העדכני.

ההדרכה הקלינית לסטודנטים לרפואה מתקיימת בבית החולים האוניברסיטאי הנמצא במרחק הליכה של 20 דקות מהפקולטה לרפואה. זהו בית חולים גדול ומודרני, עם 37 מרפאות ומחלקות, 1500 מיטות, וצוות של כמעט 5,000 עובדים. בכל שנה, בית החולים מטפל ביותר מ- 40,000 חולים מאושפזים, ולמעלה מ- 700,000 מטופלים במרפאות חוץ.

הפקולטה לרפואה בהראדץ קראלובה היא אחד המוסדות הפעילים ביותר במחקר רפואי בצ’כיה. הפקולטה מתגאה בתקציב מחקר שנתי של יותר מ- 10 מיליון אירו, למעלה מ- 250 סטודנטים לדוקטורט (PhD), ויותר מ- 500 מאמרים מדעיים המתפרסמים מדי שנה. הפקולטה גם משתתפת בשני פרויקטי מחקר שיתופיים יוקרתיים הממומנים על ידי האיחוד האירופי. סטודנטים יכולים לקחת חלק בפעילויות מחקר במהלך לימודיהם, ואפילו להשתתף בכנס הבינלאומי השנתי לתארים מתקדמים לרפואה המאורגן בחסות ארגון אורפיאוס (Orpheus) של האיחוד האירופי.








בסוף התואר, בוגרים רשאים להתחיל לעבוד ישר כרופאי שיניים באיחוד האירופי (אין צורך בהתמחות או לימודי המשך).
האוניברסיטה חברה בארגון ADEE (Association of Dental Education in Europe).
על מנת לעבוד בישראל, על הבוגרים לעבור את בחינת הרישוי לרפואת שיניים של מדינת ישראל.

התוכנית ללימודי רפואת שיניים מקיפה לימודים עיוניים, פרה-קליניים וקליניים. הסטודנטים מתחילים בעבודה מעשית כבר מהשנה הראשונה של התואר, בעזרת מעבדת הסימולציות המתקדמת של הפקולטה. במהלך השנים הרביעית והחמישית, הסטודנטים נדרשים לעבוד מספר שבועות במרפאת שיניים.