דף הבית » אוניברסיטאות » הונגריה » פץ’
אוניברסיטת פץ’ –University of Pecs
אוניברסיטת פץ’ היא אחד המוסדות להשכלה גבוהה הגדולים בהונגריה, וגם אחד הוותיקים שבהם. שורשיה מתוארכים לשנת 1367. באוניברסיטה יש 10 פקולטות, בהן לומדים למעלה מ-20,000 סטודנטים, מתוכם יותר מ-4,500 הם סטודנטים בינלאומיים. האוניברסיטה מציעה מספר רב של תוכניות לימודים באנגלית ובגרמנית, כולל תארים ברפואה, רפואת שיניים ופיזיותרפיה.
באוניברסיטה שלוש תוכניות ללימודי רפואה, אחת בהונגרית (עם 250 סטודנטים בכל מחזור), אחת באנגלית (עם 180 סטודנטים במחזור) ואחת בגרמנית (עם 170 סטודנטים).
לפקולטה לרפואה בניין חדש (נפתח ב- 2021) עבור המקצועות התיאורטיים של השנה הראשונה. בבניין אולמות הרצאות גדולים, חדרי סמינרים ומעבדות מתקדמות. סמוך לבניין נמצא פארק גדול עם אגם, ולצידו שולחנות למידה עבור הסטודנטים.


אוניברסיטה זו אינה מיוצגת על ידי Pre-Med Academy
- תעודת בגרות מלאה – יש לתרגם את תעודות הבגרות תרגום נוטריוני ולקבל חותמת אפוסטיל.
- בחינת כניסה – על כל מועמד לעבור בחינת כניסה המכילה 2 חלקים:
בחינה בכתב הכוללת 20 שאלות בביולוגיה, 20 שאלות בכימיה, 20 שאלות באנגלית כללית, ו-20 שאלות באנגלית רפואית. אורך המבחן שעתיים וחצי. ניתן להשתמש במחשבון.
בחינה בע”פ – ראיון קבלה באורך 20 עד 30 דקות עם מרצה מהאוניברסיטה, על הרקע של התלמיד והמוטיבציה שלו ללימודי רפואה ונושאים הקשורים לרפואה.
ניתן להיבחן פעמים בשנה.
- רזומה – קורות חיים
- דמי רישום – 200 דולר
- דמי היבחנות – 250 דולר
- מועד אחרון לרישום – 30 ביוני
- רפואה: 16,750 דולר לשנה
- רפואת שיניים: 17,350 דולר לשנה
האוניברסיטה מעניקה מלגות הצטיינות לסטודנטים בינלאומיים, על בסיס סמסטריאלי. בנוסף, קיימות שתי מלגות מטעם מדינת הונגריה, המכסות את מלוא שכר הלימוד של הסטודנט! הראשונה נקראת Stipendium Hungaricum והיא מלגת הצטיינות. השנייה, נקראת Hungarian Diaspora Scholarship, והיא מיועדת לסטודנטים בינלאומיים ממוצא מרכז אירופאי שניתן לשייך לאימפריה האוסטרו-הונגרית (כלומר הונגריה, אוסטריה וחלקים מרומניה).
- מרכז ייעוץ לסטודנטים – האוניברסיטה מציעה לסטודנטים ייעוץ פסיכולוגי מקצועי ודיסקרטי ללא תשלום. הייעוץ ניתן ליחידים או לקבוצות קטנות. המרכז מציע גם תוכניות הכשרה קצרות בנושאים כמו שיטות הרפיה, אסטרטגיות למידה וניהול מתחים.
- תוכנית המנטורים הבינלאומית (IMP) תומכת בסטודנטים זרים בשנתם הראשונה באוניברסיטה. לכל סטודנט חדש מוצמד מנטור שמסייע לו להשתלב באוניברסיטה, על ידי עזרה במנהלות שונות הקשורות למעבר להונגריה, והכרות עם האוניברסיטה והעיר פץ’.
- תוכנית עמיתים (Peer program) – בתוכנית משתתפים סטודנטים בשנים המתקדמות של בתי הספר לרפואה ורפואת שיניים. העמיתים יכולי לעזור במגוון נושאים, מקשיים בלימודים ועד למצוקה נפשית. כל סטודנט מוזמן לפנות ולבקש עזרה – העמיתים תמיד זמינים לסייע.
- ספורט תופס מקום מרכזי באוניברסיטה, כולל שיעורי חינוך גופני חובה בשנה הראשונה. סטודנטים יכולים להשתתף במגוון תחומי ספורט, כמו טניס וטניס שולחן, משחקי כדור קלאסיים, טריאתלון, שחייה, אומנויות לחימה וסיוף. לרשות הסטודנטים עומדים גם חדר כושר ובריכת שחייה מקורה. מדי שנה מתקיים גביע הסטודנטים לרפואה (Medical Cup), שבוע שבו הסטודנטים מתחרים עם סטודנטים מאוניברסיטאות רפואיות אחרות בהונגריה בכדוריד, כדורסל, כדורעף וכדורגל.
- מועצת הסטודנטים ההונגרית (HÖK) – מארגנת פעילויות חברתיות שונות וסדנאות מקצועיות לאורך השנה לסטודנטים לרפואה באוניברסיטה. דוגמאות כוללות את מחנה הפרשמנים, נשף הפרשמנים, מסיבות בערבי חמישי (Medical Thursdays) ומסיבת חצי התואר (Halfway Party) לסטודנטים שהשלימו את מחצית הלימודים.
- מועצת הסטודנטים האנגלית-גרמנית (EGSC) – מייצגת את הסטודנטים הבינלאומיים בבית הספר לרפואה. המועצה מארגנת אירועים חברתיים שונים לאורך השנה, כמו טקס חלוק לבן (White Coat Ceremony) לסטודנטים המתחילים את השלב הקליני בלימודים, מסיבת אוקטוברפסט ועוד.
- מחנה הפרשמנים (Freshman Camp) מתקיים לרוב באתר קמפינג ליד אגם בלטון, בסוף הקיץ שלפני תחילת הלימודים לתואר. האירוע מאורגן על ידי שתי מועצות הסטודנטים, ההונגרית והבינלאומית (HOK ו-EGSC). במחנה, סטודנטים חדשים פוגשים חברים לספסל הלימודים, כמו גם סטודנטים וותיקים ומורים.
- מועדון הריקודים של האוניברסיטה (הקרוי Dancing University) – מציע קורסי ריקוד ותנועה שונים לסטודנטים ולעובדים של האוניברסיטה, וגם לקהל הרחב. במועדון פועלות גם קבוצות ריקוד ועידוד (cheerleading) תחרותיות.
- אגודת המוזיקה של פץ’ (PMS) – ארגון סטודנטיאלי שמטרתו ליצור פלטפורמה משותפת למוזיקאים ולאוהבי מוזיקה. הארגון פעיל משנת 2010, ומארגן קונצרטים, כיתות אמן, ערבי חידונים מוזיקליים וערבי שירה.
האוניברסיטה מפעילה שירות תמיכה, שמטרתו לסייע לסטודנטים עם צרכים מיוחדים להצליח מבחינה אקדמית, ולהשתתף באופן פעיל בחיי התרבות הסטודנטיאליים.
הארגון מסייע לסטודנטים עם קשיי למידה כגון דיסלקציה, דיסגרפיה, דיסקלקוליה והפרעות קשב וריכוז, על ידי מתן תנאי מבחן חלופיים, כמו החלפת מבחן בכתב למבחן בעל פה או להיפך, תוספת זמן והפסקות בבחינה, או בחינה בחדר שקט, ללא תלמידים אחרים.
אוניברסיטת פץ’ משתתפת בתוכנית ERASMUS+. לאוניברסיטה הסכמים עם אוניברסיטאות באוסטריה, בלגיה, צ’כיה, צרפת, יוון, קרואטיה, פולין, גרמניה, איטליה, פורטוגל, רומניה, ספרד, סלובקיה, סלובניה ועוד.
העיר פץ’ (Pécs) היא העיר החמישית בגודלה בהונגריה עם כ-150,000 אזרחים. היא נמצאת כ- 180 ק”מ דרומית לבודפשט, סמוך למפגש הגבולות עם קרואטיה וסרביה. העיר סמוכה לאזור עשיר בגבעות ויערות, בעיקר מצפון לעיר. פץ’ היא עיר קטנה ומטופחת. במרכז העיר תמצאו שפע מסעדות חנויות, גלריות ומוזיאונים. לא הרחק נמצאת הקתדרלה של פץ’ עם ארבעת המגדלים הבולטים שלה.
למרות היותה עיר לא גדולה, פץ’ היא ביתה של התזמורת הפילהרמונית של פאנון המנגנת במרכז קודאלי (Kodály Center), שהוא אולם קונצרטים ברמה עולמית, ויש בה גם תיאטרון ולהקת בלט. בפץ’ מתקיימים אירועי תרבות רבים כמו פסטיבל האור זסולניי (Zsolnay), כנס התיאטרון הלאומי של פץ’, קרנבל העיר פץ’ ופסטיבל היין והשירה האירופי.


אוניברסיטת פץ’ מציעה 4 מעונות לסטודנטים בינלאומיים. המעונות ממוקמים באזורי מגורים שקטים בעיר, בין 10 ל-20 דקות הליכה מבניין הפקולטה לרפואה. רוב המעונות שופצו לאחרונה, מרוהטים יפה וכוללים גם חדרי רחצה. החדרים מוצעים ברמת מחיר סבירה: כ-150 עד 200 אירו לחודש.
סטודנטים המעדיפים לשכור דירה בעיר יכולים להתייעץ עם סוכנויות תווך כדוגמת StudentHousing, המציעה שירות איתור דירה בחינם לסטודנטים. לטענתם, יש להם את המאגר הגדול ביותר של דירות להשכרה בפץ’.

התחבורה הציבורית בפץ’ מבוססת על אוטובוסים. האוטובוסים מכסים את כל שכונות העיר, ומגיעים למרכז העיר, לאוניברסיטה, לבתי החולים ולמעונות.
עיריית פץ’ מעודדת שימוש באופניים, ובעיר קיימים שירותי שיתוף אופניים ואופניים חשמליים, כמו גם שבילים ייעודיים לאופניים, העוברים באזורים מרכזיים ובפארקים.
לפץ’ אין שדה תעופה בינלאומי, והדרך הטובה ביותר להגיע אליה היא בטיסה לבודפשט, ומשם ברכבת לפץ’. משך הנסיעה הוא בין שעתיים וחצי לשלוש שעות.

העיר פץ’ נמצאת במרכז אירופה, ומאופיינת באקלים יבשתי ממוזג, עם ארבע עונות מובחנות.
החורף (דצמבר עד פברואר) קר, עם טמפרטורה ממוצעת של 0-5 מעלות צלזיוס. שלג יורד מדי פעם. באביב (מרץ עד מאי), הטמפרטורות עולות בהדרגה, ומגיעות ל 10-20 מעלות צלזיוס. הקיץ (יוני עד אוגוסט) נעים, ואינו חם מדי (לפחות בסטנדרטים ישראליים), עם טמפרטורות ממוצעות בין 20-30 מעלות צלזיוס. בסתיו (ספטמבר עד נובמבר) נרשמת התקררות הדרגתית, והטמפרטורות הממוצעות הן בין 10-20 מעלות צלזיוס. כמו במרבית אירופה, רוב המשקעים בפץ’ יורדים במהלך עונות האביב והקיץ.

בפץ’ אין כיום קהילה יהודית משמעותית – פחות מ-100 נפשות, כשרובם מבוגרים. בעיר קיים בית כנסת גדול, שהוקם בשנת 1869, אך הוא אינו פעיל כיום, ומשמש בעיקר כאתר תיירות. עם זאת, הקהילה המקומית מאוד שמחה לארח ולתמוך בסטודנטים ישראלים הלומדים באוניברסיטה – ומזמינה אותם להצטרף לארוחות שישי וחג.
קהילה יהודית גדולה ופעילה קיימת בעיר הבירה של הונגריה, בודפשט. שם ניתן למצוא מספר בתי כנסת, בית חב”ד, מסעדות כשרות וסופרמרקטים כשרים.
פץ’ ידועה בעלות המחיה היחסית נמוכה שלה, במיוחד בהשוואה לערים רבות במערב אירופה. עלות המחייה נמוכה משמעותית לעומת בודפשט. להלן רשימה של הוצאות מחיה חודשיות משוערות:
- מגורים: דירת יחיד עולה כ- 400 אירו לחודש.
- חשבונות (חשמל, מים, אינטרנט, וכו’): 150 אירו לחודש
- אוכל: 300 אירו לחודש
- תחבורה ציבורית: 50 אירו לחודש
- בידור ופנאי: 100 אירו לחודש
מומלץ להיעזר באתרים כמו numbeo בו תוכלו להשוות בין יוקר המחיה בפץ’ לערים שונות בעולם, כולל ערים בהונגריה ובישראל.
סטודנטים מהאזור הכלכלי האירופי (ה- European Economic Area שכולל את מדינות האיחוד האירופי וגם את נורבגיה, שוויץ, איסלנד וליכטנשטיין) יכולים לעבוד במהלך הלימודים, ללא הגבלה על שעות העבודה.
אזרחי מדינות אחרות, כולל ישראל, יכולים לעבוד במהלך הלימודים, עד 30 שעות בשבוע.








התואר מוכר באיחוד האירופי, ובסוף התואר הבוגרים רשאים להתחיל לעבוד ישר כרופאים בכל מדינה ב- EU.
האוניברסיטה מוכרת ללימודי רפואה על ידי משרד הבריאות בישראל. לאחר סיום התואר, יש לעבור את מבחן הרישוי ולבצע סטאז’ בארץ, על מנת לקבל רישיון לעבוד בתור רופא במדינות ישראל.
האוניברסיטה מוכרת על ידי ה- UK General Medical Council (בבריטניה).
האוניברסיטה גם מוכרת על ידי WFME, ארגון עולמי שעוסק בהכשרת רופאים ברחבי העולם. ולכן, סטודנטים הלומדים באוניברסיטה רשאים להיבחן במבחן הרישוי האמריקאי (ה- USMLE).

דירוג בינלאומי של תוכנית הלימודים ברפואה:
- Times Higher Education – 600
- QS – 450-401
- US News – 642

הסטודנטים הבינלאומיים מגיעים בעיקר מגרמניה, נורבגיה, איראן, דרום קוריאה ויפן. נכון להיום, כמעט ואין סטודנטים ישראלים באוניברסיטה.

לימודי הרפואה אורכים כ-6 שנים וכוללים 360 ECTS (נקודות קרדיט). תוכנית הלימוד מורכבת מארבעה מודולים.
המודול הראשון או הבסיסי מתפרס על פני השנתיים הראשונות. הסטודנטים לומדים את המבנה והתפקודים של גוף האדם הבריא. נלמדים מקצועות כמו ביופיסיקה, ביולוגיה של התא, כימיה רפואית, אנטומיה, היסטולוגיה, ביוכימיה, אמבריולוגיה, אימונולוגיה ועוד. בסוף השנה הראשונה, על התלמידים לבצע התנסות קיץ בסיעוד, ובסוף השנה השנייה התנסות קיץ ברפואת משפחה.
המודול השני או הקדם-קליני מתבצע בשנה השלישית ללימודים. הסטודנטים לומדים על תהליכי ההיווצרות והתכונות של פתולוגיות שונות. כמו כן נלמדים כישורי בדיקת מטופל בסיסיים. הקורסים במודול הקדם-קליני כוללים רפואה פנימית, פרמקולוגיה, מיקרוביולוגיה, פתולוגיה, פתופיזיולוגיה ועוד. בנוסף, בסוף השנה השלישית על התלמידים לבצע התנסות קיץ בנושא רפואה פנימית.
במודול הקליני, המבוצע בשנים 4 ו- 5 לתואר, מתמקדים במחלות ספציפיות, והסטודנטים מפתחים מיומנות אבחון וטיפול מתקדמות יותר. רוב הלימודים במודול הקליני הם מעשיים באופיים, ומתקיימים בבתי החולים הצמודים לאוניברסיטה. בסוף השנה הרביעית, על התלמידים לבצע התנסות קיץ בנושא כירורגיה.
המודל האחרון כולל את השנה השישית והאחרונה, המוקדשת לרוטציות קליניות בבית החולים האוניברסיטאי. הסטודנטים מבצעים רוטציות ברפואה פנימית, רפואת משפחה, רפואת ילדים, נוירולוגיה, רפואת חירום, פסיכיאטריה, כירורגיה, מיילדות וגינקולוגיה.
בסיום התוכנית, הסטודנטים ניגשים לבחינת הרישוי ההונגריות באנגלית, ומגישים תזה.

כל שנת לימודים מורכבת מסמסטר אביב וסמסטר סתיו. בסוף כל סמסטר (הנמשך 14 שבועות) מתקיימת תקופת בחינות בת 7 שבועות.
קורסים מורכבים מהרצאות, סמינרים ותרגולים. הנוכחות בהרצאות לרוב אינה חובה, בעוד שבסמינרים ותרגולים היא חובה. הרצאות לרוב מועברות לכלל שכבת הלימוד (כל 180 התלמידים), בעוד שתרגולים וסמינרים מועברים בכיתות קטנות יותר (סביבות 20 תלמידים).
בקורסים רבים, סטודנטים משמשים כעוזרי הוראה (פתולוגיה, אנטומיה, אימונולוגיה, מדעי התא, גנטיקה ועוד). עוזרי ההוראה משתתפים בלהעביר תרגולים וחזרות, ולענות לסטודנטים על שאלות.
בבית הספר לרפואה של אוניברסיטת פץ’ נעשה שימוש רב בסימולטורים מתוחכמים ומודרניים. בשנת 2012 הושק באוניברסיטה פרויקט MediSkillsLab, במטרה להקים מרכז לסימולציה רפואית. המשימה העיקרית של המרכז לחינוך וחדשנות במיומנויות רפואיות, המשתרע על פני 1700 מ”ר, היא לשפר את המיומנויות הידניות והתקשורתיות של סטודנטים לרפואה, כחלק מההכשרה הקלינית שלהם. במרכז ניתן למצוא סימולטורים לתרגול לפרוסקופיה, אולטרסאונד, עירויים, החייאות ושלל טיפולים נוספים.

ברוב המקצועות, מתקיימים מבחנים ובחנים רבים במהלך הסמסטר (חלקם בכתב וחלקם בע”פ). בסוף הסמסטר מתקיים מבחן חצי גמר (semi final) אם מדובר בקורס שנמשך יותר מסמסטר אחד, ומבחן גמר (final) לאחר סיום כל הקורס. רוב המבחנים הם בע”פ. ציונים ניתנים בסקאלה מ- 1 עד 5, כאשר 1 זה נכשל, 2 זה עובר, ו- 5 מצטיין.
אם סטודנט נכשל בבחינה, הוא רשאי לגשת אליה שוב עוד פעמיים באותה תקופת בחינות. במידת הצורך, ניתן לגשת גם לבחינה חוזרת שלישית באישור מיוחד. במידה ונכשלים בקורס, חייבים לחזור עליו בשנה הבאה – שבה הסטודנטים מקבלים עוד שלוש הזדמנויות לעבור את הבחינה. במידה והסטודנט נכשל בקורס בפעם השנייה, לימודיו מופסקים על ידי האוניברסיטה.

ניתן לבצע את הסבבים הקליניים של השנה השישית במגוון בתי חולים בהונגריה (לאו דווקא בפץ’) ובישראל. הסבבים של השנה השישית כוללים כירורגיה, רפואת משפחה, גינקולוגיה, רפואה פנימית, פסיכיאטריה, רפואת חירום, נוירולוגיה ורפואת ילדים.
תלמידים המבצעים סבבים קליניים בשנה השישית במקום אחר (לא באוניברסיטה) מקבלים הנחה משמעותית בשכר הלימוד של השנה השישית, ומשלמים 7705 דולר בלבד. אבל יש לזכור שסבבים קליניים בארץ כרוכים בתשלום לבית החולים, של כמה מאות ש”ח לשבוע. כמו כן, יש לטוס בחזרה להונגריה בסוף כל סבב קליני, על מנת להיבחן בחלק הרלוונטי של מבחן הרישוי ההונגרי.
גם את תרגולי הקיץ של השנה ראשונה (סיעוד), השניה (רפואת משפחה), השלישית (פנימית) והרביעית (כירורגיה), ניתן לבצע בבתי חולים בארץ.

המרכז הקליני של אוניברסיטת פץ’ הוא אחד מספקי שירותי הבריאות הגדולים בהונגריה. המרכז הוקם הודות למספר איחודים של מרפאות ובתי חולים בעיר, וכיום כולל רשת של 29 מרפאות קליניות, ו- 5 בתי חולים. בארגון כולו עובדים מעל 5,000 אנשי צוות רפואיים, ויש מעל 1,000 מיטות אשפוז במרפאות השונות, ועוד מעל 700 מיטות בחמשת בתי החולים.

במרכז המחקר Szentágothai שבעיר פץ’ פועלים יותר מ-200 חוקרים ב-21 קבוצות מחקר. המרכז מספק פלטפורמה ליישום פרויקטים של האוניברסיטה, תוך שימוש בציוד חדיש ורמה גבוהה של ידע בסיסי.
סטודנטים יכולים להשתתף במחקר במסגרת אגודת המחקר של הסטודנטים (ה- TDK).
כל שנה נערך כנס TDK באוניברסיטה, ובו סטודנטים יכולים להציג את פעילות המחקר שלהם בפני סטודנטים וחברי סגל. המחקרים מדורגים, ואלו שמקבלים את הניקוד הגבוה ביותר מוזמנים להשתתף בוועידה הלאומית של ה- TDK.








תכנית הלימודים ברפואת שיניים נמשכת 5 שנים (10 סמסטרים) וכוללת 300 ECTS (נקודות קרדיט). התוכנית מחולקת לשלושה מודולים.
במודול הבסיס (השנתיים הראשונות), הסטודנטים לומדים מדעים בסיסיים שהם הבסיס לרפואת שיניים קלינית. בסוף השנה הראשונה, הסטודנטים מבצעים התנסות קיץ בנושא סייעות רופא שיניים.
במודול הקדם-קליני, (שנה שלישית) הסטודנטים נחשפים לאספקטים של הדיסציפלינות השונות של רפואת השיניים. בסוף השנה השלישית, הסטודנטים מבצעים התנסות קיץ בנושא כירורגיית שיניים.
במודול הקליני, (שנה רביעית וחמישית) הם ממשיכים לעסוק באותם נושאים, עם דגש רב יותר על אבחון וטיפול במטופלים. בנוסף, במודול הקליני סטודנטים משתתפים בקורסי בחירה, כנסים קליניים ותרגולים מעשיים בבתי חולים. בסוף השנה הרביעית, הסטודנטים מבצעים התנסות קיץ בנושא רפואת שיניים כללית.
בשנה האחרונה הסטודנטים נבחנים במבחן הרישוי ההונגרי לרפואת שיניים. כמו כן, על הסטודנטים להגיש עבודת תזה (כחלק ממבחן הרישוי).
באוניברסיטה, מרכז סימולציות חדש לרפואת שיניים הכולל בין היתר 25 תחנות לתרגול טיפול דנטלי ו- 10 מיקרוסקופים כירורגיים.