דף הבית » אוניברסיטאות » איטליה ציבורי » אוניברסיטת ספיינצה
אוניברסיטת ספיינצה - Sapienza
אוניברסיטת ספיינצה (הידועה באיטלקית “לה ספיינצה”, שם שפרושו “החוכמה”) נוסדה בשנת 1303. זו האוניברסיטה העתיקה ביותר ברומא, וגם האוניברסיטה הגדולה ביותר באירופה. מדובר באוניברסיטה ענקית, עם 122,000 סטודנטים, מתוכם 11,000 הם בינלאומיים, מעל 3,500 פרופסורים ויותר מ- 2,300 עובדי מנהלה.
רוב הפקולטות של האוניברסיטה, כולל הפקולטה לרפואה, מתרכזים במתחם לימודים מרכזי המצוי סמוך למרכז העיר. לה ספיינצה מציעה כיום 309 תוכניות לתואר ראשון ושני, מתוכן למעלה מ- 60 מוצעות באנגלית.
הפקולטה לרפואה ורפואת שיניים ממוקמת בתוך מתחם בית החולים האוניברסיטאי המרכזי של אוניברסיטת ספיינצה ברומא, הקרוי Policlinico Umberto I.

אוניברסיטה זו אינה מיוצגת על ידי Pre-Med Academy
- תעודת בגרות מלאה – מתורגמת לאיטלקית על ידי מתורגם המאושר על ידי השגרירות האיטלקית
- בחינת כניסה – ה- IMAT (המשמש את כל האוניברסיטאות הציבוריות באיטליה).
בשנת 2024, ניסו להתקבל לאוניברסיטה כ- 153 מועמדים ללא דרכון אירופאי (non-EU). מתוכם התקבלו 13 בלבד, כאשר ציון ה- IMAT הדרוש היה 73.4 (מקביל ל- 3 אחוז העליונים מכלל הניגשים ל- IMAT באותה שנה). באותה שנה התקבלו גם 45 סטודנטים בעלי דרכון EU, כאשר ציון ה IMAT שנדרש נע בין 65.5 ל- 65.1 (מקביל ל- 10 אחוז העליונים מכלל הניגשים ל- IMAT ב- 2024). - אנגלית – רמת אנגלית של B2 לפחות (על ידי בחינת TOEFL-IBT או IELTS Academics)
- דמי רישום – אין
- דמי היבחנות – 130 אירו למבחן ה- IMAT
שכר הלימוד נקבע בהתאם למדינה ממנה מגיע כל סטודנט, וליתר דיוק על פי התוצר הלאומי הגולמי (תל”ג, GDP) של המדינה. המטרה היא להקל על סטודנטים המגיעים ממדינות עניות יותר ומפותחות פחות.
כך, שכר הלימוד נע בין 300 ל-1,500 אירו לשנה. ישראל נחשבת מדינה מפותחת (קטגוריה C), ולכן עבור סטודנטים בעלי דרכון ישראלי, שכר לימוד הוא 1,500 אירו לשנה. עם זאת, ישנן מדינות באירופה (אפילו ב- EU) הנחשבות לקטגוריה B, שעבורן שכר הלימוד הוא 700 אירו לשנה.
כמו כן, יש לשלם מיסים מקומיים, בשיעור של כ- 150 אירו לשנה.
לא קיימות
- מרכז שירותי הייעוץ של ספיינצה תומך בכל הקהילה האקדמית ומקדם רווחה פסיכולוגית על ידי הפעלת מסלולי טיפול לבריאות הנפש ומצוקה רגשית. בנוסף לייעוץ כללי המוצע גם בשפה האנגלית, המרכז מציע עזרה ממוקדת יותר לאנשים הסובלים מהפרעות אכילה והשמנה, כמו גם לאנשים העוברים טיפול לשינוי מגדר וזהות.
- כראוי לאוניברסיטה כל כך גדולה, פועלות בה 48 ספריות, מהן חמש עם חדרי קריאה הפתוחים 24 שעות ביממה. כמו כן, האוניברסיטה מפעילה 19 מוזיאונים שאליהם סטודנטים יכולים להיכנס בחינם. מבין המוזיאונים, ניתן למצוא מוזיאון לאנטומיה ולהיסטוריה של הרפואה, מוזיאון לכימיה, מוזיאון לפיזיקה, מוזאון למדעי כדור הארץ, גן בוטני, מוזיאון לאנתרופולוגיה, מוזיאון לאנטיקות ומוזיאון לאמנות קלאסית.
- מרכז הספורט SapienzaSport ממוקם במתחם המצוי בפאתי העיר, בשכונת Tor di Quinto בצפון רומא. המרכז מציע מסלולי אתלטיקה, מגרשי כדורגל וטניס, בריכת שחייה, מגרש לכדורעף חופים, מגרשי פדל, שני חדרי כושר (מקורה ופתוח), ואפילו מרכז לירי בחץ וקשת.
- מרכז המוזיקה MusicaSapienza מפעיל תזמורות והרכבים בסגנון קלאסי, ג’אז ואתני, וכן מקהלה.
רקטור האוניברסיטה ממנה נציג האחראי לשילוב סטודנטים עם מוגבלויות וקשיי למידה ספציפיים. תפקידו לתאם ולתמוך ביוזמות הנדרשות לקידום השתתפות פעילה של סטודנטים אלו בחיי האוניברסיטה.
מועמדים בעלי מוגבלויות וקשיי למידה ספציפיים יכולים לקבל תוספת זמן של 30% במבחנים (כולל ב- IMAT), שימוש במחשבון פשוט (לא מדעי), ועוד התאמות על פי האישורים והאבחונים שהוצגו.
הפקולטה לרפואה בספיינצה משתתפת בתוכנית ERASMUS+. לאוניברסיטה הסכמים עם אוניברסיטאות במדינות רבות, כולל שבדיה, אוסטריה, בלגיה, צ’כיה, דנמרק, ספרד, צרפת, יוון, קרואטיה, הונגריה, ליטא, פולין, פורטוגל, רומניה, סלובניה, סלובקיה, טורקיה, בריטניה וגרמניה.
רומא (Roma) היא בירת איטליה, עם אוכלוסייה של כ- 2.8 מיליון תושבים. רומא היא אחת הערים הידועות בעולם, עוד מימי האימפריה הרומית. רומא עשירה באתרים היסטוריים כמו הקולוסאום, הפורום הרומאי הפנתיאון ורבים אחרים. רומא היא עיר מערבית מודרנית, המציעה תרבות קולינרית, אופנה, ואמנות ברמה הגבוהה ביותר.
לרומא גם חשיבות דתית רבה עבור העולם הנוצרי-קתולי, שכן בלב רומא שוכנת קריית הוותיקן, שהיא בעצם מדינה עצמאית, מקום משכנו של האפיפיור והמרכז העולמי של הכנסייה הקתולית. רומא ממוקמת במרכז איטליה, בחבל לאציו (Lazio).
ברומא פועלות לא פחות מארבע אוניברסיטאות המוכרות על ידי משרד הבריאות ללימודי רפואה בחו”ל, חלקן ציבוריות וזולות יחסית (אבל קשה להתקבל אליהן) וחלקן פרטיות ויקרות הרבה יותר.


רוב הסטודנטים הישראלים גרים בשכונות Piazza Bologna, Policlinico, Trieste או Monti- כולן קרובות לקמפוס, במרחק הליכה או נסיעה קצרה.
האוניברסיטה מספקת לכל הסטודנטים שירות תיווך דיור חינם הקרוי STURENT.
השירות מציע סיוע מקיף, החל מחיפוש ובחירת דיור ועד לחתימה על חוזה השכירות. באוניברסיטה קיים דלפק סיוע ייעודי, שם יכולים הסטודנטים לקבל מידע כללי, להביע את צרכי הדיור שלהם, להתייעץ לגבי הצעות זמינות ולהיות מלווה לביקור באפשרויות הדיור שמעניינות אותם.
ניתן להיעזר גם במעונות של Camplus, רשת מעונות פרטיים ויוקרתיים באיטליה. המעונות הקרובים ביותר לפקולטה לרפואה הן Camplus Rome Cottanello בעלות של בין 650 ל-900 אירו לחודש לדירה ו- Camplus Pietralata בעלות של בין 14 ל-16.5 אלף אירו לשנה בחדרים יחידים או זוגיים. שני המעונות נמצאים במרחק של 25 דקות נסיעה במטרו מהאוניברסיטה.

ברומא פועלת מערכת תחבורה ציבורית טובה הכוללת מטרו, אוטובוסים וחשמליות. קווי המטרו A, B, B1, ו C מחברים בין רוב האזורים המרכזיים בעיר, ומערך האוטובוסים כולל קווים עירוניים, קווי אקספרס וקווי לילה. לסטודנטים קיימת אפשרות לרכוש כרטיס חודשי מוזל לתחבורה ציבורית.
נסיעה באופניים או בקורקינטים חשמליים משותפים אפשרית גם היא, אבל יש לזכור שרומא היא עיר גדולה, ורוב האוניברסיטאות ממוקמות די רחוק ממרכז העיר. גם תרבות הנהיגה ברומא עלולה לסכן רוכבי אופניים וקורקינטים, בפרט נוכח העדר תשתיות ומסלולי רכיבה נפרדים במרכז העיר. מומלץ להגביל את השימוש בכלים אלו לאזור האוניברסיטה ולנסיעות מקומיות בלבד.
אוניברסיטת ספיינצה ממוקמת די קרוב למרכז רומא, בצד המזרחי של מרכז העיר. בית הספר לרפואה נמצא בצמוד לבית החולים האוניברסיטאי, כקילומטר וחצי מתחנת הרכבת המרכזית Roma Termini. ניתן להגיע לאוניברסיטה בקלות בעזרת קווי המטרו B ו B1, המגיעים לתחנת Policlinico.
ברומא קיימים שני שדות תעופה בינלאומיים, ומתקיימות טיסות ישירות רבות מישראל, כולל טיסות לואו קוסט. רוב הטיסות מישראל מגיעות לשדה התעופה לאונרדו דה וינצ’י – פיומיצ’ינו (FCO) הממוקם בדרום מערב העיר. השדה מקושר ברכבת Leonardo Express לתחנת הרכבת המרכזית של העיר (Roma Termini). כל קווי המטרו של רומא עוברים בתחנת Termini, כולל קו B.

האקלים ברומא הוא ים-תיכוני, כלומר נעים יחסית לאורך רוב חודשי השנה – חורפים קלים וקיצים חמים ויבשים. החורף מתון יחסית לרוב מדינות אירופה, והטמפרטורות נעות בין 8 ל- 14 מעלות, וגשם יורד לפרקים. האביב נעים מאד, ומלווה בפריחה, הרבה ימי שמש ומעט גשמים. הקיץ חם ויבש, עם טמפרטורות שמגיעות ל- 30 מעלות צלזיוס או יותר. בהקשר זה שימו לב – לא בכל הדירות ברומא יש מיזוג אוויר! הסתיו נעים וקריר, ויתכנו גשמים לקראת אוקטובר ונובמבר.

ברומא קיימת קהילה יהודית גדולה ופעילה, עם שורשים של למעלה מ 2000 שנים. הקהילה מרוכזת בעיקר באזור ה”גטו היהודי” ההיסטורי, המצוי בלב העיר, ליד נהר הטיבר. בשכונה נמצא בית הכנסת הגדול של רומא, המשמש גם כמוזיאון להיסטוריה של יהדות רומא. בעיר פועלים מספר בתי כנסת נוספים, וכן בית חב”ד, המציע תמיכה רוחנית, סעודות שבת, שיעורים ומסגרות לסטודנטים. בית חב”ד ממוקם במרכז רומא, לא רחוק מאתרי התיירות המפורסמים של וילה בורגזה והמדרגות הספרדיות.
ברומא יש מספר מסעדות ובתי קפה כשרים (כולל פיצה כשרה – C’è Pasta e Pizza – Kosher). ניתן למצוא גם מאפיות, מכולות ומעדניות כשרות, המוכרות גם מוצרים מיובאים מישראל, המוסדות הכשרים מרוכזים במספר שכונות, כולל הגטו היהודי העתיק ושכונת Monteverde הנמצאת בדרום מערב העיר.
רומא ידועה ביוקר מחיה גבוה יחסית, במיוחד בהשוואה לערים רבות במרכז ומזרח אירופה. להלן רשימה של הוצאות מחיה חודשיות משוערות:
- מגורים: דירת יחיד עולה בסביבות 1,100 אירו לחודש. דירת שני שותפים עולה כ- 700 אירו לשותף לחודש.
- חשבונות (חשמל, מים, אינטרנט, וכו’): 200 אירו לחודש
- אוכל: 400 אירו לחודש
- תחבורה ציבורית: 50 אירו לחודש
- בידור ופנאי: 200 אירו לחודש
מומלץ להיעזר באתרים כמו numbeo בו תוכלו להשוות בין יוקר המחיה ברומא לערים שונות בעולם כולל ערים בישראל.
סטודנטים זרים שאינם בעלי דרכון של האיחוד האירופי רשאים לעבוד במהלך הלימודים, במסגרת של לא יותר מ- 20 שעות בשבוע (1040 שעות בשנה).







התואר מוכר באיחוד האירופי, ובסוף התואר הבוגרים רשאים להתחיל לעבוד ישר כרופאים בכל מדינה ב- EU.
האוניברסיטה מוכרת ללימודי רפואה על ידי משרד הבריאות בישראל. לאחר סיום התואר, יש לעבור את מבחן הרישוי ולבצע סטאז’ בארץ, על מנת לקבל רישיון לעבוד בתור רופא במדינות ישראל.
האוניברסיטה מוכרת גם על ידי ה- UK General Medical Council (בבריטניה).
האוניברסיטה גם מוכרת על ידי WFME, ארגון עולמי שעוסק בהכשרת רופאים ברחבי העולם. ולכן, סטודנטים הלומדים באוניברסיטה רשאים להיבחן במבחן הרישוי האמריקאי (ה- USMLE).

בין 1 ל- 2 ישראלים במחזור.

לימודי רפואה נמשכים 6 שנים, וכוללים 360 נקודות זכות (באיטליה הן קרויות CFU).
בשנתיים הראשונות, הסטודנטים לומדים קורסים במדעי הבסיס כגון אנטומיה, ביולוגיה, גנטיקה, כימיה, פיזיקה, ביוכימיה, היסטולוגיה ואמבריולוגיה. הקורסים נועדו להעניק הבנה מעמיקה של מבנה ותפקוד גוף האדם, ולהכין את הסטודנטים לשלב הקליני של הלימודים.
החל מהשנה השלישית, הסטודנטים משתתפים בקורסים קליניים ומתנסים בעבודה מעשית בבתי חולים, כולל סבבים קליניים והתמחות במחלקות שונות. ההכשרה המעשית כוללת עבודה עם מטופלים, ביצוע בדיקות רפואיות, והשתתפות בניתוחים ובהליכים רפואיים אחרים.

הלימודים כוללים הרצאות עבור כל הסטודנטים, וסמינרים וקבוצות דיון המתנהלים בקבוצות קטנות יותר. האוניברסיטה מעודדת שימוש בשיטות הוראה חדשניות כגון כיתה הפוכה (בה הסטודנטים מסבירים ומעבירים חומרי לימוד במקום המרצים) ולמידה מוכוונת בעיות – Problem Based Learning (PBL). מדובר בשיטת הוראה שבה הלמידה מתבצעת דרך התמודדות עם בעיות מציאותיות. במקום ללמוד רק מתוך הרצאות, הסטודנטים עובדים בקבוצות קטנות, מנתחים מקרים רפואיים, שואלים שאלות, חוקרים ולומדים באופן עצמאי – תוך פיתוח חשיבה ביקורתית, מיומנויות שיתוף פעולה והבנה עמוקה של החומר.
קיימת חובת נוכחות בהרצאות. על הסטודנטים להשתתף ב-67% מהשיעורים על מנת שיוכלו לגשת למבחן.
בשנת 2018 הוקמה באוניברסיטה מעבדת סימולציה והדרכה רפואית, הממוקמת בבית החולים האוניברסיטאי Policlinico Umberto I. הודות לשימוש בבובות ומודלים חדשניים והיפר-ריאליסטיים, ניתן לתרגל ביצוע פעילויות ופרוצדורות רפואיות כגון חבישה, ביצוע תפרים, לקיחת דגימות דם, החדרת קטטרים, וטכניקות החייאה לב-ריאה. המרכז כולל גם שולחן אנטומי דיגיטלי, המשחזר תמונות אנטומיות ורדיולוגיות.

באופן כללי, סטודנטים נבחנים על קורסים מורכבים וגדולים, המשלבים כמה תת-נושאים. ההערכה של קורסים מתבססת על מבחנים בכתב ו/או מבחנים בעל פה. בנוסף, הערכת הסטודנטים מתקיימת גם באמצעות מבחני הערכה עצמית, דוחות בכתב המוגשים על ידי הסטודנטים, ומבחנים קטנים בע”פ המתקיימים במהלך הסמסטר.
המועד הרגיל של מבחנים עבור סמסטר א’ נקבע בחודשים ינואר-פברואר, כאשר מועדי ההשלמה מתקיימים בחודשים יוני, יולי וספטמבר. עבור סמסטר ב’, המועד הרגיל נקבע בחודשים יוני/יולי, ומועדי ההשלמה מתקיימים בחודשים ספטמבר וינואר של השנה שלאחר מכן.
המעבר משנה לשנה אינו מותנה במספר הבחינות אליהן ניגש כל סטודנט. עם זאת, האפשרות לגשת לבחינות בשנים הבאות נקבעת על פי הכללים הבאים: כדי לגשת לבחינות של השנה השנייה, יש צורך לעבור בהצלחה 2 בחינות מהשנה הראשונה. כדי לגשת לבחינות השנה השלישית, יש צורך לעבור בהצלחה את כל הבחינות מהשנה הראשונה. התנאי לשנה ד’ הוא הצלחה בכל הבחינות משנתיים הראשונות ובחינה אחת מהשנה השלישית. כדי לגשת לבחינות של שנה ה’, יש צורך לעבור בהצלחה את כל הבחינות משלוש השנים הראשונות של התואר. ועבור בחינות השנה השישית, דרישות הקדם הן כל הבחינות מארבע השנים הראשונות ו- 2 בחינות מהשנה החמישית.

במהלך השלב הקליני של התואר, הסטודנט חייבים לרכוש מיומנויות מקצועיות ספציפיות בתחום הרפואה הפנימית, כירורגיה כללית, רפואת ילדים, מיילדות וגינקולוגיה. לשם כך, על הסטודנט לבצע סבבים קליניים בהיקף של לפחות 60 נקודות זכות (CFU).
התנסויות קליניות מתחילות בשנה הרביעית. הודות לקרבה של האוניברסיטה לבית החולים, הסטודנטים מבצעים חצי יום התנסות קלינית בבית חולים, ולאחר מכן חצי יום של הרצאות באוניברסיטה.
החל משנה ה’, הסטודנטים מתחילים לבצע 300 שעות סטאז’ (Internship) חובה הנדרשות לצורך קבלת רישיון הרופא באיטליה. בשנה ה’, מבצעים 100 שעות סטאז’ בכירורגיה ו- 100 שעות סטאז’ ברפואה פנימית. בשנה ו’, הסטודנטים מבצעים 100 שעות סטאז’ ברפואה קהילתית (Community Medicine).

בית הספר לרפואה של אוניברסיטת ספיינצה פועל בשיתוף פעולה עם בית החולים אומברטו הראשון שבו כ- 1,200 מיטות, ובית החולים הכללי סנט’ אנדריאה (Sant’Andrea General Hospital) המכיל כ- 500 מיטות.
בית החולים אומברטו הראשון נמצא צמוד לפקולטה לרפואה של האוניברסיטה. זהו בית החולים הגדול ביותר באירופה מבחינת שטח, והשלישי באיטליה מבחינת מספר המיטות.
בית החולים הכללי סנט’ אנדריאה נמצא רחוק יותר מהפקולטה, בחלק הצפוני של רומא, סמוך לכביש הטבעת החיצוני של העיר. בשנת 2020, נפתח בבית החולים מתקן חדש לחינוך ומחקר, הכולל 16 כיתות לימוד, 21 מעבדות, כיתת מולטימדיה גדולה, חללי עבודה משותפים ומשרדים.

סטודנטים זרים נדרשים להוכיח בקיאות בשפה האיטלקית ברמה B1 לפני שהם מתחילים את השלב הקליני במסלול הלימודים. לשם כך, האוניברסיטה מפעילה את מרכז השפות האוניברסיטאי (באיטלקית, Centro Linguistico d’Ateneo או CLA בקיצור). המרכז מציע קורסים בשפה האיטלקית לסטודנטים בשנה א’. קורסים אלה הם מחוץ לתוכנית הלימודים, וניתן להשתתף בהם באופן פרונטלי או מקוון.

סטודנטים לרפואה במסלול השש שנתי חייבים להגיד עבודת הגמר, המהווה מחקר מקורי שנכתב על ידי הסטודנט בליווי מנחה אקדמי. עבודת הגמר שקולה ל- 18 נקודות זכות (CFU).
כמו כן, בשנה ד’, סטודנטים יכולים להשתתף במסלול מצוינות. הקבלה למסלול תחרותית מאוד, וישנם 4 מקומות בלבד לסטודנטים בינלאומיים בכל שנה. המסלול מיועד לשנה הרביעית עד השישית של התואר ומטרתו לאפשר לסטודנטים ביצוע פרויקטים מחקריים בהנחיית מנחים אישיים מהאוניברסיטה.