דף הבית » אוניברסיטאות » פולין » פוזנן
אוניברסיטת פוזנן למדעי הרפואה – Poznan University of Medical Sciences
אוניברסיטת פוזנן למדעי הרפואה (Poznan University of Medical Sciences – PUMS) נוסדה ב- 1919, והייתה האוניברסיטה הראשונה בפולין שהציעה לימודים בשפה האנגלית (משנת 1993). האוניברסיטה היא קטנה יחסית, עם כ- 7,000 סטודנטים (לשם השוואה, באוניברסיטת תל אביב לומדים 30,000 סטודנטים), מתוכם כאלף הם סטודנטים בינלאומיים.
האוניברסיטה מציעה מבחר תוכניות לימודים בתחומי הבריאות, כולל רפואה כללית, רפואת שיניים, רוקחות, פיזיותרפיה וסיעוד. האוניברסיטה מתגאה בבניין המוקדש לסימולציה רפואית, הכולל חדרי ניתוח, יחידות טיפול נמרץ, תחנות עבודה לרפואת שיניים ועוד.


אוניברסיטה זו אינה מיוצגת על ידי Pre-Med Academy
- תעודת בגרות מלאה – יש לתרגם את תעודות הבגרות תרגום נוטריוני ולקבל חותמת אפוסטיל. נדרשת בגרות בביולוגיה ובכימיה, מתמטיקה או פיסיקה (אחד מהם), בציונים מספקים (אין הגדרה ברורה).
- בחינת כניסה – מורכבת מ-2 חלקים: בחינה מדעית בכתב, וראיון/בחינה בעל פה עם מרצים מהאוניברסיטה.
הבחינה המדעית נמשכת 60 דקות, וכוללת ביולוגיה, כימיה ופיזיקה. מותר להשתמש במחשבון ובטבלה מחזורית. לאחר מכן מתקיים ראיון בעל פה שנמשך 20-40 דקות. הבחינות מתקיימות בפוזנן, בדרך כלל אחת לחודש, ממרץ עד יולי. - הוכחת שליטה באנגלית באחד המבחנים הבינלאומיים: TOEFL אונליין (לפחות 94 נקודות), או IELTS אקדמי (ציון 6.5 ומעלה), או Duolingo English Test (מבחן בינלאומי מקוון), בציון 115 ומעלה.
- מכתב מוטיבציה – בעת הרישום, יש להגיש מכתב מוטיבציה קצר, המתאר את הרקע הלימודי והמקצועי של המועמד.
- קורות חיים (resume)
- דמי רישום – 85 PLN (20 אירו)
- דמי היבחנות – 600 PLN (150 אירו)
- מועד אחרון לרישום – 31 ביולי
- רפואה: 66,000 PLN (כ-15,400 אירו) לשנים 1,2 ו-72,000 PLN (16,800 אירו) לשנים 3-6
- רפואת שיניים: 69,000 לשנה PLN (כ-16,000 אירו) לשנה
האוניברסיטה מציעה מלגות הצטיינות בגובה של בסביבות רבע משכר הלימוד – אך הן דורשות ממוצע ציונים גבוה ביותר, וקשה מאוד להשיג אותן.
- תוכנית ייעוץ וסיוע פסיכולוגי (Counselling and Psychological Services, בקיצור CAPS) היא תוכנית לתמיכה בסטודנטים במהלך שהותם באוניברסיטה. התוכנית מתמקדת בסטודנטים בינלאומיים, ומציעה שירותי ייעוץ על ידי פסיכולוגים דוברי אנגלית. סטודנטים יכולים לבקש סיוע בנושאים כמו קשיי למידה, הסתגלות לחיים במדינה זרה, משברים אישיים, התמודדות עם לחץ, בעיות במעונות, בעיות חברתיות או בעיות ביחסים אישיים. CAPS מציעה עד 20 מפגשים ללא תשלום לכל סטודנט.
- אגודת הסטודנטים של התוכנית האנגלית (EPSU – English Program Students’ Union) מייצגת את כל הסטודנטים הרשומים ללימודים בשפה האנגלית באוניברסיטת פוזנן למדעי הרפואה. הפעילות מתמקדת בעיקר בהפעלת שפע מועדונים, כמו כדורגל, סקווש, שחמט, צילום, פילאטיס ומועדון חיות מחמד. מתקיימים גם מועדוני לימוד רבים, בנושאים כמו אנדוקרינולוגיה, רפואת חירום, סימולציה רפואית, אונקולוגיה, נוירולוגיה ועוד.
- באוניברסיטה קיים מרכז ספורט גדול, המציע מתקנים לכדורסל, שחייה, מכון כושר, כדורעף, ריקוד, יוגה, טניס שולחן וטניס. מרכז הספורט מצוי בסמוך למעונות הסטודנטים.
אוניברסיטת פוזנן למדעי הרפואה מתחשבת בסוגים שונים של לקויות למידה, ובצרכים מיוחדים של סטודנטים. החלטה על ההתאמות בלימודים נעשית על ידי דיקן הפקולטה, לאחר הגשת בקשה על ידי הסטודנט.
אוניברסיטת פוזנן משתתפת בתוכנית ERASMUS+. לאוניברסיטה הסכמים עם אוניברסיטאות באיטליה, בספרד, בצרפת בבולגריה, בדנמרק, בפינלנד, בלטביה, בפורטוגל, בשבדיה, בהונגריה, בקרואטיה, בצ’כיה, ובטורקיה.
פוזנן היא עיר במערב פולין, במרחק 300 ק”מ מורשה הבירה. עם אוכלוסייה של קצת מעל חצי מיליון תושבים, פוזנן היא העיר החמישית בגודלה בפולין, והיא בירתה של מחוז הקרוי Greater Poland (בפולנית – ויילקופולסקה).
פוזנן היא עיר צעירה וסטודנטיאלית, עם 24 אוניברסיטאות ומכללות, בהם לומדים מעל 100,000 סטודנטים, רבים מהם בינלאומיים. העיר בטוחה וידידותית לסטודנטים, ואף זכתה להיכלל ברשימת 50 הערים הטובות באירופה לסטודנטים לשנת 2024.
בפוזנן תמצאו שפע אפשרויות בידור וספורט, החל מבאולינג, גולף, החלקה על הקרח, ביליארד, קירות טיפוס, שחייה ופארק מים, אולמות קולנוע, ובית אופרה. בחודשי הקיץ פועל בפוזנן (בדרך כלל בסופי שבוע) יריד רחוב בשם Nocny Targ Towarzyski, המציע ברים, מוסיקה, דוכני אוכל ואווירה צעירה ומשוחררת.


קיימים ארבעה מעונות הזמינים לסטודנטים בתוכנית האנגלית. המעונות נמצאים ממש בלב הקמפוס, וקרויים אסקולאפ (Eskulap), מדיק (Medyk), אספירינקה (Aspirynka) וקארולק (Karolek).
החדרים מרוהטים, וכוללים מקרר קטן. בנוסף, במעונות יש מטבח משותף, חדר טלוויזיה, חדר כביסה וחדרי עבודה שקטים. המחירים נעים בין 180 אירו לחדר זוגי, או 280 אירו עבור חדר יחיד לחודש. החדרים מוקצים על פי כל הקודם זוכה.
בפוזנן קיימים גם מספר מעונות סטודנטים פרטיים, המשכירים דירות סטודיו קטנות. לדוגמא, The Eagle מציע דירות סטודיו במחירים של קצת מעל 600 אירו לחודש, ואילו ה- Student Depot מציע דירות יחיד במחירים של כ- 500 אירו לחודש, ודירות זוגיות בכ- 400 אירו לאדם לחודש. המעונות הפרטיים ממוקמים קרוב יותר למרכז העיר, במרחק של כ- 20 דקות בתחבורה ציבורית מהאוניברסיטה למדעי הרפואה.
בשל המיקום המרכזי של האוניברסיטה והאופי הצעיר והסטודנטיאלי של העיר, ישנן דירות רבות להשכרה המיועדות לסטודנטים.

התחבורה הציבורית בפוזנן מבוססת על רשת חשמליות (trams) יעילה המכסה את רוב שכונות העיר. אוטובוסים משלימים את התחבורה באזורים שאליהם החשמליות אינן מגיעות. בנוסף, רשת רכבות פרבריות מחברת את פוזנן לפרברים ולערים הסמוכות.
תחנת הרכבת המרכזית (Poznań Główny) מהווה צומת מרכזי בעיר, ונגישה בקלות בתחבורה ציבורית. ישנן קווי רכבת ישירים לורשה (שעתיים ורבע), ברלין (שעתיים וחצי), ואפילו פראג (חמש וחצי שעות).
לפוזנן יש שדה תעופה בינלאומי (קוד POZ), הסמוך לעיר. בתלות בעונה, חברת התעופה הלאומית של פולין (LOT) וחברת הלואו קוסט ראיין אייר (Ryanair) מקיימות טיסות ישירות מישראל, הנמשכות כ- 4 שעות. בעונות אחרות, ניתן להגיע בטיסות עם עצירת ביניים, בערים כמו ורשה, פרנקפורט או וינה.

פולין היא מדינה צפונית וקרה. פוזנן, המרוחקת מאוד מהים, מתאפיינת באקלים יבשתי עם ארבע עונות מובחנות.
החורף (דצמבר עד פברואר) קר, אפילו מאד, עם טמפרטורות שצונחות לעיתים קרובות אל מתחת ל-0 מעלות צלזיוס. שלג יורד הרבה (כ- 40-50 ימים בשנה). באביב (מרץ עד מאי), הטמפרטורות עולות בהדרגה, אבל עדיין די קר. מזג האוויר באביב יכול להיות מאד לא צפוי, ולהשתנות בפתאומיות. הקיץ (יוני עד אוגוסט) נעים, עם טמפרטורות ממוצעות בין 18-30 מעלות צלזיוס. זו עונת הגשמים העיקרית, ויתכנו גם סופות רעמים. בסתיו (ספטמבר עד נובמבר) נרשמת התקררות הדרגתית, מלווה בשלכת יפהפייה. בסוף הסתיו, יתכנו שלגים ראשונים.

לקהילה היהודית בפוזנן שורשים המגיעים עד המאה ה 13. ואולם כיום, הקהילה מצומצמת מאד. בעיר פועל בית כנסת קטן (ברחוב Stawna) המשמש כמרכז דתי ותרבותי. לא ידוע לנו על חנויות או מסעדות כשרות בפוזנן.
פוזנן ידועה בעלות המחיה היחסית נמוכה שלה, במיוחד בהשוואה לערים רבות במערב אירופה, וגם יחסית לורשה. להלן רשימה של הוצאות מחיה חודשיות משוערות:
- מגורים: דירת יחיד עולה בסביבות 550 אירו לחודש
- חשבונות (חשמל, מים, אינטרנט, וכו’): 200 אירו לחודש
- אוכל: 250 אירו לחודש
- תחבורה ציבורית: 50 אירו לחודש
- בידור ופנאי: 150 אירו לחודש
מומלץ להיעזר באתרים כמו numbeo בו תוכלו להשוות בין יוקר המחיה בפוזנן לערים שונות בעולם, כולל ערים בישראל.
סטודנטים מהאזור הכלכלי האירופי (ה- European Economic Area שכולל את מדינות האיחוד האירופי וגם את נורבגיה, שוויץ, איסלנד וליכטנשטיין) יכולים לעבוד במהלך הלימודים, ללא הגבלה על שעות העבודה.
אזרחי מדינות אחרות, כולל ישראל, יכולים לעבוד במהלך הלימודים, עד 20 שעות בשבוע.








התואר מוכר באיחוד האירופי – ובסוף התואר, הבוגרים רשאים להתחיל לעבוד ישר כרופאים בכל מדינה ב- EU.
האוניברסיטה מוכרת ללימודי רפואה על ידי משרד הבריאות בישראל. לאחר סיום התואר, יש לעבור את מבחן הרישוי ולבצע סטאז’ בארץ, על מנת לקבל רישיון לעבוד בתור רופא במדינות ישראל.
האוניברסיטה מוכרת גם על ידי ה- UK General Medical Council (בבריטניה).
האוניברסיטה מוכרת על ידי WFME, ארגון עולמי שעוסק בהכשרת רופאים ברחבי העולם. ולכן, סטודנטים הלומדים באוניברסיטה רשאים להיבחן במבחן הרישוי האמריקאי (ה- USMLE).

דירוג בינלאומי של תוכנית הלימודים ברפואה:
- Times Higher Education – 601
- QS – 601-650
- US News – 635

מבין הסטודנטים בתוכנית האנגלית, ניתן למצוא נוכחות גדולה של סטודנטים מטייוואן, ארצות הברית, קנדה, נורבגיה, הודו, ובריטניה. בפקולטה לומדים מספר מועט של סטודנטים ישראלים (פחות מעשרה).

לימודי רפואה אורכים כ-6 שנים וכוללים 360 ECTS (נקודות קרדיט). כל שנה מחולקת לשני סמסטרים, חורף וקיץ.
השנה הראשונה מוקדשת לקורסים בסיסיים כמו אנטומיה, פיזיולוגיה וגנטיקה. בשנה השנייה מתעמקים בפיזיולוגיה, ביוכימיה, מיקרוביולוגיה, מדעי ההתנהגות, פתולוגיה ופרמקולוגיה. כמו כן, הסטודנטים עוברים הכשרה בהחייאה וקורס רפואת חירום. בשנה השלישית הדגש עובר למחלות ומצבים רפואיים, יחד עם התרופות והטיפולים המתאימים. בסוף השנה, הסטודנטים משתתפים בקורס מדע בסיסי, המנוהל בשיתוף עם חברת ההדרכה האמריקאית NBME, אשר בסיומו בחינה מקיפה (ראה פרוט בסעיף דרכי הערכה).
בשנה הרביעית מתחיל החלק הקליני של הלימודים. הסטודנטים מבצעים רוטציות ברפואה פנימית, כירורגיה, רפואת ילדים, פסיכיאטריה ורדיולוגיה, בקבוצות של 5-6 תלמידים לכל רופא חונך. בשנה החמישית, ממשיכים ברוטציות קליניות, וניגשים לבחינות גמר בכירורגיה, מיילדות וגינקולוגיה, רפואה פנימית, רפואת ילדים ונוירולוגיה. השנה השישית מוקדשת להשלמת הרוטציות הקליניות ותתי התמחויות החובה. הסטודנטים עוסקים ברפואה משפטית, נוירולוגיה, אונקולוגיה ומחלות זיהומיות וטרופיות.

תלמידים מעידים על הוראה בקבוצות קטנות במיוחד. כבר מהשנה הראשונה, בעוד שהרצאות מועברות לכלל השכבה, תרגולים מתבצעים בקבוצות קטנות של כ- 5 סטודנטים.
באוניברסיטה בניין שלם המוקדש לסימולציות רפואיות. בבניין חדרי סימולציות שונים כמו חדר ניתוח, חדר טיפול נמרץ, חדר מיון, אמבולנס, עמדת אחיות וחדר לידה. ישנם גם חדרים המדמים חדר טיפול של רופא משפחה, עם חלונות חד כיווניים, שמאפשרים למנחים לצפות בתלמידים בלי להפריע בזמן הסימולציה. כמו כן, ישנן סימולטורים מיוחדים לתרגול החייאה, טכניקות כירורגיות, לקיחת דם, ואפילו מכשירי מציאות מדומה.

האוניברסיטה משתמשת במספר סוגים של בחינות, כולל בחינות אמריקאיות (שאלות רב-ברירה), בחינות על מקרה רפואי עם חומר פתוח, בחינות בעל פה ובחינות היברידיות, המשלבות שניים או שלושה סוגים.
סקלת הציונים נעה בין 0 ל 100%, כאשר ציון עובר הוא 60%. נעשה שימוש גם בסקאלה של עד 5.0 (טוב מאד, 91% – 100%), כאשר 2.0 הוא כל ציון מתחת ל- 60% (נכשל). במקרה של כישלון בבחינה, הסטודנטים זכאים לשתי בחינות חוזרות בכל קורס.
בנוסף למבחני סיום קורס רגילים, המתקיימים בתקופות המבחנים בסוף כל סמסטר, אוניברסיטת פוזנן לרפואה מיישמת מערך בדיקות אובייקטיביות וסטנדרטיות המסופקות על ידי המועצה הלאומית לבודקים רפואיים של ארה”ב (National Board of Medical Examiners – NBME).
בסיום המודול העיוני של תוכנית הלימודים (בסוף שנה ג’), נעשה שימוש בבחינת ה- Comprehensive Basic Science Examination (CBSE) של ה- NBME. הצלחה בבחינת ה- CBSE היא בעצם תנאי להתחלת החלק הקליני של תוכנית הלימודים. בחינת ה- CBSE מכסה את החומר הנדרש בבחינות הרישוי האמריקאיות, ה-USMLE שלב 1, ובעצם משתמשת בפורמט דומה. כלומר, סטודנטים אשר מעוניינים לגשת לבחינות הרישוי האמריקאיות, יכולים לראות ב- CBSE סימולציה טובה לקראתם. לפני ה- CBSE, הסטודנטים עוברים קורס מדע בסיסי בן חודשיים, שהוא גם הכנה מצוינת ל-USMLE שלב 1. הקורס מאורגן בשיתוף פעולה עם חברת ההדרכה האמריקאית קפלן, וניתן לסטודנטים בחינם. חלקו מקוון, וחלקו מועבר בקמפוס.
בחינה נוספת של ה- NBME שמוצעת על ידי האוניברסיטה, היא ה-Comprehensive Clinical Science Examination (CCSE), שמכסה את הידע הנלמד בזמן הרוטציות הקליניות העיקריות. בניגוד לבחינת ה- CSBE, בחינה זו אינה חובה. הבחינה מקבילה ל-USMLE שלב CK2, ובנויה באותו פורמט, וניתן לראות בה סימולציה טובה לחלק זה של מבחן הרישוי האמריקאי.

את מרבית הרוטציות הקליניות יש לבצע בבתי החולים האוניברסיטאיים בפוזנן. לאוניברסיטה יש 6 בתי חולים המפוזרים ברחבי העיר, עם יותר מ- 2,200 מיטות חולים בסך הכל.
בשנה השישית ניתן לבצע סמסטר אחד בבתי חולים בארץ. שימו לב שביצוע רוטציות קליניות בארץ כרוך בתשלום לבית החולים, המסתכם בכמה מאות ש”ח לכל שבוע, תלוי בבית החולים.
* שימו לב: ביצוע סבבים קליניים בארץ כפוף לאישור של משרד הבריאות, המועצה להשכלה גבוהה (המל”ג), האוניברסיטה בחו”ל ובתי החולים בארץ. יש להתעדכן מול המכינה לגבי הסטטוס העדכני.

עמותת ESRA הוקמה בשנת 2015 מתוך מטרה לספק לסטודנטים מהתוכנית הבינלאומית אפשרויות מחקר קליני בתחומים שונים, עם דגש על הזדמנות לפרסם את עבודתם. החברים בעמותה יכולים להשתתף בכנסים מדעיים בינלאומיים, כולל הקונגרס הבינלאומי למדענים רפואיים צעירים הנערך מדי שנה ב-PUMS. העמותה מורכבת מכ-20 תת-קבוצות המעורבות בפרויקטים במחלקות שונות, החל מדרמטולוגיה ועד כירורגיית כלי דם.






