תוכניות 4 שנתיות בחו”ל

תוכניות לימודי רפואה לבוגרי תואר ראשון רלוונטי

כפי שאתם בוודאי יודעים, תוכנית הלימודים הסטנדרטית ללימודי רפואה בישראל ובאירופה נמשכת 6 שנים.

אבל במדינות מסוימות, קיימות גם תוכניות קצרות יותר ללימודי רפואה. תוכניות לימודי רפואה לבוגרי תואר ראשון (באנגלית, Graduate Entry Medicine, או GEM) הן תוכניות מואצות לתואר ברפואה המיועדות לסטודנטים בעלי תואר ראשון, בדרך כלל בתחום הקשור למדעי החיים. תוכניות אלו נמשכות בדרך כלל 4 שנים במקום 6 השנים התקניות לתואר ברפואה, והן בנויות כך שהן מכסות את אותם תכני לימודים רפואיים, אבל בתקופה קצרה יותר.

באילו מדינות מוצעות תוכניות 4-שנתיות ללימודי רפואה?

בארצות הברית, כל בתי הספר לרפואה מיועדים לבוגרי תואר ראשון, ולכן כל התוכניות הן בנות 4 שנים. תוכניות כאלה קיימות גם בבריטניה ובאירלנד. בשנים האחרונות, נפתחו גם בישראל תוכניות כאלו במספר אוניברסיטאות, כמו אוניברסיטת תל אביב, אוניברסיטת רייכמן, אוניברסיטת בר אילן ואוניברסיטת אריאל.

תוכניות כאלה היו קיימות בעבר באיחוד האירופי, במיוחד בפולין (האוניברסיטה הרפואית של ורשה, אוניברסיטת פוזנן למדעי הרפואה, האוניברסיטה הרפואית של גדנסק…), אולם תוכניות אלו כבר אינן פעילות – הופסקו ב-2021).

למה סגרו את התוכניות ה- 4 שנתיות באירופה?

הסיבה קשורה לתקנות האיחוד האירופי. תהליך בולוניה ותקני ההשכלה הרפואית של האיחוד האירופי (למשל, ההנחיה הקרויה Directive 2005/36/EC) שמות דגש על תוכנית משולבת בת 6 שנים המובילה ישירות לתואר רפואי (MD), ללא צורך לעשות תואר ראשון לפני כן.

באיחוד האירופי הגיעו למסקנה שהתוכניות ה- 4 שנתיות לבעלי תואר ראשון (GEMs) מרוכזות ודחוסות יתר על המידה, דבר שהוביל לכך שתוכניות אלו לא תמיד עמדו בדרישות המינימום לשעות הכשרה קלינית על פי תקנות האיחוד האירופי.

כדי להבטיח הכרה אוטומטית של תארים רפואיים בכל מדינות האיחוד האירופי, רוב האוניברסיטאות ביטלו בהדרגה את התוכניות המקוצרות שלהן, והתמקדו בתוכניות 6-שנתיות.


אז אם יש לי תואר ראשון במדעי החיים, מה האופציות שלי?

  1. תוכניות שש שנתיות – ניתן כמובן להגיש מועמדות לתוכנית רגילה בת 6 שנים בחו”ל. ברור שהלימודים ייקחו יותר זמן, אבל תוכניות מסוימות, כמו האוניברסיטה הליטאית למדעי הבריאות (LSMU) והפקולטה השלישית של אוניברסיטת צ’ארלס בפראג, נותנות פטור מבחינות הקבלה שלהן לסטודנטים בעלי תארים ראשונים רלוונטיים, מה שמאפשר להתקבל אליהן די בקלות מבלי לבזבז זמן על ניסיונות קבלה חוזרים.
    חלק מהאוניברסיטאות גם מעניקות לבעלי תואר ראשון פטורים מקורסים מסוימים, מה שיכול להקל על העומס והקושי של השנתיים הראשונות בבית הספר לרפואה.
  2. תוכנית בת חמש שנים באוניברסיטת ניקוסיה בקפריסין – תכנית זו מוכרת על ידי משרד הבריאות הישראל גם לאחר רפורמת יציב, וסטודנטים יכולים להשלים את שתי שנות הלימוד האחרונות בבית החולים שיבא.
    על מנת להגיש מועמדות לתוכנית, עליכם להיות בעלי תואר ראשון עם ממוצע ציונים של 75% לפחות. בנוסף, עליכם לגשת לבחינת MCAT או GAMSAT. גם בחינת MCAT (Medical College Admission Test) וגם בחינת GAMSAT (Graduate Medical School Admissions Test) הן בחינות סטנדרטיות המשמשות כבחינות קבלה לבתי ספר לרפואה. ה-MCAT משמשת לקבלה לבתי ספר לרפואה בארה”ב וקנדה, ואילו ה- GAMSAT נמצאת בשימוש באוסטרליה, אירלנד ובריטניה. לחלופין, מועמדים מישראל יכולים לגשת למבחן הידע המשמש לקבלה לתוכנית ה-4 שנתית של בית הספר לרפואה של אוניברסיטת תל אביב . הציון המינימלי הנדרש הוא 300 (אחוזון 50 ומעלה). מועמדים חייבים גם לעבור מבחן אנגלית כמו TOEFL או IELTS, וכן לקיים ראיון מקוון.
    הלימודים בניקוסיה אינם זולים. שכר הלימוד השנתי הוא 24,000 אירו לשנה. בשנים 4 ו-5, ייתכן שייגבו עמלות נוספות בגין סבבים קליניים בשיבא תל השומר. מצד שני, עלות המחיה בקפריסין אינה גבוהה במיוחד. בממוצע, עלות מחיה בניקוסיה עומדת על כ-1,000 אירו בחודש.
  3. תוכנית על בסיס פטורים באוניברסיטה הרפואית של סילסיה בקטוביץ’ פולין – אוניברסיטת סילסיה נותנת פטורים לסטודנטים בעלי תואר ראשון רלוונטי (סיעוד, ביולוגיה, תזונה, רפואת חירום…) שנרשמים לתוכנית ה- 6 שנתית שלה. קבלת הפטורים מאפשרת בדרך כלל לקצר את התוכנית בשנה או שנתיים.
    שימו לב שהאוניברסיטה אינה מתחייבת מראש על כמות הפטורים שהיא נותנת לכל סטודנט. כלומר, קודם כל יש להירשם לאוניברסיטה, ורק לאחר הקבלה ניתן להגיש בקשה לפטורים. בשלב הזה, הדיקאן עובר על כל בקשה ומחליט מאילו קורסים לתת פטור. משמעות הדבר הוא שלא ניתן לדעת מראש בכמה התוכנית תקוצר עבור כל מועמד.
    ניתן להירשם לאוניברסיטה ישירות דרך האתר שלהם (הכי זול) ולהיבחן במבחן הקבלה שלהם באופן מקוון. מבחן הקבלה מורכב מ- 2 שאלות שעליהן יש לענות בע”פ – שאלה בביולוגיה ושאלה בכימיה.
אולי יעניין אתכם
מאמרים רלוונטים
הגיע הזמן להגשים את החלום!
שריינו את מקומכם ביום הפתוח הקרוב
יום חמישי ה- 29/05/2025 בשעה 19:00 אצלכם בזום!
דילוג לתוכן